Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σεμινάριο χορών της Μικράς Ασίας την Κυριακή 1/12


Η ομάδα ελληνικού παραδοσιακού χορού "Ι. Ν. Αγίου Θεοδώρου Σάμου" διοργανώνει την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Μικράς Ασίας στο Ξενοδοχείο "Σάμος" στο Βαθύ, με τον διδάσκοντα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουκά Κοντονάσιο.
Τα μαθήματα του πρώτου γκρουπ θα γίνουν από τις 12:00 έως τις 15:00 και του δεύτερου γκρουπ από τις 17:00 έως τις 20.00.


Η συμμετοχή στο σεμινάριο κοστίζει 10 ευρώ.

Στις 20:30 θα ακολουθήσει γλέντι.

Προβολή ντοκιμαντέρ "Προσβασιμότητα στην Σάμο" την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας, το Πανσαμιακό Σωματείο Α.μ.ε.Α. και Φίλων “Νίκος Μενέγας - Ο Ίκαρος” διοργανώνει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο Λιμάνι Καρλοβάσου την προβολή του ντοκιμαντέρ "Προσβασιμότητα στη Σάμο".
Η προβολή θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο κτίριο Προβατάρη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα από τη Σάμο

(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)


Δεν ήταν μόνον ένα το κοριτσάκι, αλλά εκατόν έξι παιδάκια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου.  Και δεν χρειάστηκαν "σπίρτα" για να ανάψει η φωτιά της δημιουργικής παρουσίας τους επί σκηνής. Απαιτήθηκε απλά έμπνευση, συνεργασία, διάθεση αλλά και πολλή δουλειά. Και αυτό επιβραβεύεται την Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πρόσωπο του διευθυντή του σχολείου Γιάννη Μανδουραράκη, εμπνευστή και πρωτεργάτη της καινοτόμας αυτής εκπαιδευτικής δράσης.
Το γνωστό και ιδιαίτερο επίκαιρο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», με μια άλλη σκηνοθετική ματιά και ελεύθερη διασκευή, ερμήνευσαν μουσικοκινητικά όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου της πόλεως Σάμου, «μαγεύοντας» το πυκνό ακροατήριο!

Εκατόν έξι παιδάκια επί σκηνής, έδωσαν με αφήγηση και χορό, την δική τους διάσταση σε ένα παραμύθι με σύγχρονα νοήματα, ευαισθησίες και προβληματισμούς. Αυτοσχεδιάζοντας ως προς το τέλος της ιστορίας, κατάφεραν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη διάσταση στο παραμύθι, φέρνοντάς το πιο κοντά στην σημερινή αναγκαιότητα της Ελλάδας για ένα μικρό «φως» που να ανάψει την ελπίδα.

Τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τις χορογραφίες αλλά και τη μουσική επιλογή των κλασικών κομματιών που «έντυσαν» μοναδικά την παράσταση, ανέλαβε ο διευθυντής του σχολείου και μέλος της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, Γιάννης Μανδουραράκης. Ουσιαστική υπήρξε και η βοήθεια που παρείχαν στην όλη διοργάνωση ο Σύλλογος των διδασκόντων καθώς και οι γονείς των παιδιών.


Το έργο, διακρίθηκε στο θεσμό «αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατατάχθηκε στη 17η θέση μεταξύ άλλων 105 που αξιολογήθηκαν ως ικανά προς βράβευση, από το σύνολο των 1.035 που κατατέθηκαν. 

Ανανεώσιμη Ενέργεια: ο “Παγκόσμιος Άτλας” των τεχνολογιών – Τι φέρνει το μέλλον


Οι τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας γίνονται ολοένα και φθηνότερες και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα το ζήτημα της διαλείπουσας παροχής ενέργειας.
Ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις είναι προ των πυλών, άλλες θα απαιτηθούν δεκαετίες για να ευδοκιμήσουν και χρησιμοποιηθούν εμπορικά.
Σύμφωνα με την αναλύτρια της Ernst&Young, Cat O’Donovan, το σκηνικό που διαμορφώνεται στις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας έχει ως εξής:
—Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας
Η παλιρροϊκή ενέργεια παράγεται με τηνεκμετάλλευση της κίνησης των υδάτων κατά τηνπαλίρροια και την άμπωτη από ειδικά τοποθετημένα φράγματα ή από την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας του “παλιρροϊκού ρεύματος”.
Παρότι τα κόστη εγκατάστασης τέτοιων μονάδων είναι συγκριτικά υψηλά, η κανονικότητα των κύκλων της Σελήνης την καθιστούν προβλέψιμη πηγή ενέργειας, περισσότερο τουλάχιστον από άλλες τεχνολογίες.
Στα τέλη του 2012 λειτουργούσαν κανονικά τέσσερις μονάδες παλλιροϊκής ενέργειας συνολικής ισχύος 517 Μεγαβάτ.
Παρότι δεν έχει αναπτυχθεί όσο άλλες ΑΠΕ, οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν εταιρείες όπως η Openhydro, η Hammerfest Strøm και η Hydra Tidal αναμένεται να δείξουν τα πρώτα δείγματα γραφής έως το 2015, παρότι πρόκειται για μια τεχνολογία που εξαρτάται εν πολλοίς από κρατικές επιδοτήσεις έως ότου δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος.
Με την παγκόσμια δυνητική ισχύ να ανέρχεται σε 1 Τεραβάτ, η επενδυτική δραστηριότητα σε αυτή την τεχνολογία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.
Τα συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα δεν θα πρωταγωνιστήσουν σε κάποια τεχνολογική επανάσταση τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θα εξαντληθούν οι ανεκμετάλλευτες ακόμα δυνατότητές τους.
Η υψηλή ζήτηση για ενέργεια σε χώρες όπως η Νότιος Αφρική και η Σαουδική Αραβία έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον προς τη Συγκεντρωτική Ηλιακή Ενέργεια και οδηγούν προς αναζήτηση φθηνότερων υλικώνγια συμπίεση του κόστους της.
Τεχνολογίες όπως αυτή του λιωμένου αλατιού, η ανάπτυξη πιο αντανακλαστικών κατόπτρων και η εγκατάσταση περισσότερων πύργων αναμένεται να περιορίσουν το κόστος της κατά 10-20%.
Στα τέλη του 2012, η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς CSP ανήρχετο σε μόλις 2,8 Γιγαβάτ έναντι 100 Γιγαβάτ στα φωτοβολταϊκά.
Παρόλα αυτά, οι δυνατότητες μείωσης του κόστους της μαζί με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης συστημάτων αποθήκευσης θερμικής ενέργειας και η συμπαραγωγή με υβριδικές γεννήτριες αερίου της ανοίγουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.
Πρόκειται για μια ώριμη ΑΠΕ, αλλά καινοτομίες και δυνατότητες εξοικονόμησης κόστους βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της.
Η σχεδιαστική μετάβαση από τον χάλυβα στο τσιμέντο, για την κατασκευή των θεμελίων καθιστά εφικτή τηνεγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους 100 μέτρων που εκμεταλλεύονται ισχυρότερους και σταθερότερους ανέμους αυξάνοντας την αποδοτικότητα κατά 14% σε σύγκριση με τις σημερινές ύψους 80 μέτρων.
Επιπλέον, εξελιγμένα υλικά επιτρέπουν την περιστροφή των (ελαφρύτερων) ελίκων με ανέμους χαμηλότερης έντασης, ενώ η αύξηση του μήκους τους από 103 σε 120 μέτρα μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητά τους κατά 15%.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της συλλογικής τους επιβράδυνσης από τις περιδινήσεις των ελίκων σημαίνουν νέες προοπτικές ανάπτυξης για την αιολική ενέργεια.
—Μεσοπρόθεσμος ορίζοντας
Οι πλωτές ανεμογεννήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην εκμετάλλευση των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές μακρυά από την ακτή ή σε μεγάλα βάθη: παράγοντες δηλαδή που αυξάνουν δραματικά το κόστος εγκατάστασης συμβατικών υπεράκτιων ανεμογεννητριών προσδεδεμένων στο βυθό.
Η ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών ικανών να ανταπεξέλθουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με κατάλληλο σχεδιασμό και συστήματα ελέγχου και αξιόπιστη σύνδεση στο δίκτυο θα απαιτήσει πολλά χρόνια καινοτομίας και δοκιμών.
Σε αυτή τη φάση δοκιμάζονται διάφορες πρωτότυπες τεχνολογίες με πρωτοπόρο την Statoil Hywind στη Νορβηγία που διενεργεί δοκιμές στην πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια παγκοσμίως από το 2009.
Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία αυτή είναι οι Principle Power, Maruben και η ολλανδική Blue H.
Αντί για το πυρίτιο τα οργανικά φωτοβολταϊκά βασίζονται σε οργανικές χημικές ενώσεις (με βάση τον άνθρακα).
Έχουν τη δυνατότητα για πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής και είναι λεπτότερα από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά.
Με υψηλό συντελεστή απορρόφησης του ηλιακού φάσματος, είναι ελαφριά, διάφανα και ευαίσθητα σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας.
Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε περιοχές με ελλιπή υποδομή σε δίκτυα, αλλά και σε εφαρμογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως σακίδια, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα.
Αυτή τη στιγμή δρατηριοποιούνται λίγοι μόνοι κατασκευαστές στον κλάδο με τη μεγαλύτερη πρόκληση να είναι η αποδοτικότητα.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα εταιρειών όπως η Heliatek που πέτυχε αποδοτικότητα 12% έναντι μέσης επίδοσης 15% στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, δείχνουν ότι η ώρα μαζικής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας αυτής δεν είναι μακρυά.
Αποθήκευση ενέργειας
Οι λύσεις αποθήκευσης συλλέγουν το πλεόνασμα ενέργειας για να το χρησιμοποιήσουν όταν προκύψει ζήτηση αιχμής και θεωρούνται ιδανικές για την βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, οι οποίες πάσχουν από το πρόβλημα της διαλείπουσας ηλεκτροπαραγωγής.
Οι τεχνολογίες αποθήκευσης που βρίσκονται κοντά στην εμπορική εκμετάλλευση περιλαμβάνουν:
*Μπαταρίες ροής: πρόκειται για επαναφορτιζόμενες κυψέλες καυσίμου εντός των οποίων ένας ηλεκτρολύτης ρέει μέσα από μια ηλεκτροχημική κυψέλη μετατρέποντας τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρισμό.
Ένας πρόσθετος ηλεκτρολύτης αποθηκεύεται εξωτερικά για αντλείται κατά την επαναφόρτιση της μπαταρίας.
*Μπαταρίες υγρού μετάλλου: ένας ηλεκτρολύτης λιωμένου άλατος τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια υγρού μετάλλου με τη διαφορά στη σύσταση των μετάλλων να προκαλεί την ηλεκτρική τάση.
Στο μέλλον αναμένεται να αναπτυχθεί η τεχνολογία πεπιεσμένου αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, το πλεόνασμα ενέργειας χρησιμοποιείται για τη συμπίεση αέρα σε υπόγειες δεξαμενές. Η απελευθέρωση του αέρα κινεί μια γεννήτρια που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κατ’ επιλογή.
Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους μείωσης των απωλειών θερμικής ενέργειας που απαιτούν τη χρήση φυσικού αερίου κατά τη διαδικασία.
—Μακροπρόθεσμος ορίζοντας
Θερμική ενέργεια των ωκεανών
Η τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας των ωκεανών (OTEC) μπορεί να αποτελέσει μια άριστη πηγή καθαρής ενέργειας σε περιοχές όπου η διαφορά θερμοκρασίας των υδάτων ανάμεσα στα μεγάλα βάθη και την επιφάνεια ξεπερνά τους 200 βαθμούς Κελσίου.
Το θερμότερο νερό μετατρέπει ένα υγρό με χαμηλό σημείο βρασμού σε ατμό, ο οποίος κινεί μια ηλεκτρογεννήτρια.
Ο ατμός επανασυμπιέζεται με τη χρήση του ψυχρού νερού από τα βάθη του ωκεανού και ο κύκλος της ενέργειας συνεχίζεται.
Η διαφορά θερμοκρασίας αποκλείει την εφαρμογή της τεχνολογίας OTEC σε τροπικά ύδατα και γύρω από τη γραμμή του Ισημερινού. Παρόλα αυτά μπορεί να υλοποιηθεί σε περισσότερες από 100 χώρες με δυνητική ισχύ της τάξης των 150 Γιγαβάτ και μάλιστα σε περιοχές με ισχνές πηγές ενέργειας.
Αυτή τη στιγμή ηγέτες της αγοράς είναι η γαλλική DCNS και η αμερικανική Lockheed Martin.
Τα κόστη ανάπτυξης σε μεγάλη κλίμακα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν καθότι εξαρτώνται από τα μεγάλα βάθη εγκατάστασης του εξοπλισμού, το χαμηλό βαθμό μετατροπής σε ενέργεια, και τις θερμοκρασιακές διαφορές.
Ηλιακές εφαρμογές
Παρότι τα φωτοβολταϊκά είναι μια ώριμη τεχνολογία βρίσκεται υπό εξέλιξη η ανάπτυξη πλήθους νέων εφαρμογών που μπορούν να τα εκτοξεύσουν.
Διάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά ενσωματωμένα σε κτήρια, ηλιακά παράθυρα όπως αυτά που αναπτύσσουν στο MIT και πειραματικά ηλιακά αεροσκάφη όπως το Solar Impulse δείχνουν ότι ο δρόμος εκμετάλλευσης του ήλιου είναι μακρύς και οι πιθανές και ίσως άγνωστες ακόμα εφαρμογές πολλές.
Η γεωθερμική ενέργεια εκμεταλλεύεται τη θερμότητα από τα έγκατα της γης για να μετατρέψει νερό σε ατμό ο οποίος κινεί μια γεννήτρια. Είναι μια συνεπής ως προς την παραγωγή της τεχνολογία, συχνά φθηνότερη από άλλες μορφές ενέργειας, ωστόσο η μεγάλη διάρκεια της εγκατάστασης και οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τις εξορυκτικές εργασίες έχουν καθυστερήσει την εκμετάλλευση των 70-140 Γιγαβάτ του παγκόσμιου γεωθερμικού δυναμικού.
Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν τη διερεύνηση του γεωθερμικού πεδίου ερευνών με βάση τις υπέργειες θερμοκρασίες και τη χρήση μεθόδων εναέριας εξερεύνησης όπως αυτή που αναπτύσσει η Lockheed Martin.
Στο μέλλον ο κλάδος θα χρειαστεί να βασιστεί σε συνέργειες με εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων προτού αναπτυχθούν φθηνότερες μέθοδοι ερευνών των πιθανών γεωθερμικών πεδίων.

Το Σαμιώτικο πεύκο και η παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο

To Πνευματικό Ιδρυμα ''Νικόλαος Δημητρίου" δοργανώνει την επόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Το Σαμιώτικο πεύκο και η παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο''.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κύκλος εκδηλώσεων για παιδιά από τη Βιβλιοθήκη Σάμου


ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2013


Τον Δεκέμβριο οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης Σάμου θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν και να συμμετέχουν σε δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες γι’ αυτούς:

«Ένα ζωάκι μου μιλάει». Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00-7:00 μ.μ.
Το παρουσιάζει η Μαριάννα Νίλσεν-Χατζημιχάλη, art therapist.
Τα παιδιά που θα συμμετέχουν παίζουν, μιμούνται κινήσεις και συμπεριφορές, διακρίνουν τους αναπάντεχους δεσμούς μας με τον κόσμο των ζώων.
Για παιδιά ηλικίας 6-7 ετών.

«Παίζω με τον θυμό μου». Τετάρτη 11 και 18 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00-7:00 μ.μ.
Το παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζαμπούνης, εκπαιδευτικός animateur.

Με όχημα το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά εξερευνούν το συναίσθημα του θυμού. Μέσα από οργανωμένες και στοχευμένες ομαδικές δραστηριότητες τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το δικό τους συναισθηματικό περιβάλλον.
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό καλούνται οι μικροί φίλοι να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης: 22730-27216.


Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

*****************************************

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΜΟΥ

Η Βιβλιοθήκη Σάμου θα είναι ανοικτή και θα εξυπηρετεί το κοινό τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


8:30 π.μ.
ως
8:30 μ.μ.

(όλη ημέρα)

8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


10:00 π.μ.
ως
2:00 μ.μ.


ΚΛΕΙΣΤΑ









Το ωράριο αυτό ισχύει κατά την χειμερινή περίοδο από 1 Νοεμβρίου 20013 ως 31 Μαΐου 2014.

Για έκτακτες περιπτώσεις για τις ανάγκες έρευνας ή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων η Βιβλιοθήκη μπορεί να παραμείνει ανοικτή πέραν του ανωτέρου ωραρίου.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει τους χώρους και τον εξοπλισμό της για εκδηλώσεις εντός αλλά και εκτός του ωραρίου λειτουργίας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία 2013-2014 από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου


Η Βιβλιοθήκη Σάμου επιδιώκει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμη στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Οι χώροι της πάντοτε είναι στη διάθεσή τους για να την επισκεφτούν, να γνωρίσουν τον κόσμο των βιβλίων, να αξιοποιήσουν τους χώρους και τον εξοπλισμό της, να υλοποιήσουν προγράμματα φιλαναγνωσίας ή απλά να κάνουν μάθημα στους χώρους της.

Ταυτόχρονα για τη σχολική χρονιά 2013-14 υλοποιούνται από τη Βιβλιοθήκη τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

«Ιστορία της Γραφής».
Με ποικίλες δραστηριότητες τα παιδιά ανακαλύπτουν διαδραστικά και συμμετοχικά την εξέλιξη της γραφής από τα εικονογράμματα ως το αλφάβητο. Μετά από την παρουσίαση των βασικών σταδίων της γραφής, οι μαθητές γνωρίζουν στην πράξη τον τρόπο γραφής γράφοντας ή χαράσσοντας τα σύμβολά της.
Απευθύνεται στις τάξεις Δ’ Δημοτικού ως Γ’ Λυκείου. Διάρκεια 60-90 λεπτά.

«Ανάγνωση – Αναδημιουργία».
Με βάση επιλεγμένα κείμενα, οι μαθητές ανακαλύπτουν πόσο διαφορετικό είναι το ίδιο κείμενο για τον καθένα μας. Η ανάγνωση είναι μια προσωπική δημιουργία με αφετηρία το κείμενο. Με συμμετοχικό τρόπο τα παιδιά κατανοούν τη μαγείας της ανάγνωσης και τελικά μαθαίνουν να κατανοούν  όχι μόνο τα κείμενα, αλλά τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Απευθύνεται σε όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια 40 λεπτά.

«Η τυχαία γέννηση ενός Παραμυθιού».
Οι μαθητές εισάγονται στο χώρο της δημιουργίας. Συμμετέχουν στη γέννηση μιας ιστορίας, ενός παραμυθιού. Αρχίζουν να κατανοούν ποια είναι τα ερεθίσματα που οδηγούν στη δημιουργία μια ιστορίας. Πού μπορεί να κρύβεται η έμπνευση και πώς ξεκλειδώνεται η φαντασία.
Απευθύνεται σε όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διάρκεια 50 λεπτά.

Για ημερομηνίες και ώρες επισκέψεων, καλέστε στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης: 22730-27216.

***************

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΜΟΥ

Η Βιβλιοθήκη Σάμου θα είναι ανοικτή και θα εξυπηρετεί το κοινό τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ

8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


8:30 π.μ.
ως
8:30 μ.μ.

(όλη ημέρα)

8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


8:30 π.μ.
ως
2:30 μ.μ.


10:00 π.μ.
ως
2:00 μ.μ.


ΚΛΕΙΣΤΑ









Το ωράριο αυτό ισχύει κατά την χειμερινή περίοδο από 1 Νοεμβρίου 20013 ως 31 Μαΐου 2014.

Για έκτακτες περιπτώσεις για τις ανάγκες έρευνας ή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων η Βιβλιοθήκη μπορεί να παραμείνει ανοικτή πέραν του ανωτέρου ωραρίου.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει τους χώρους και τον εξοπλισμό της για εκδηλώσεις εντός αλλά και εκτός του ωραρίου λειτουργίας.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σεμινάριο: 'Μουσικός Αυτοσχεδιασμός – μια βιωματική προσέγγιση για όλους'


Το  σεμινάριο  με θέμα: «Μουσικός Αυτοσχεδιασμός – μια βιωματική προσέγγιση για όλους» καταπιάνεται με τις απελευθερωτικές δυνάμεις της επί τόπου δημιουργίας, καθώς έχει σκοπό να εκμαιεύσει την «εσωτερική» μας μουσική και να την καταστήσει φορέα επικοινωνίας και αυτοέκφρασης με απώτερο σκοπό την αυθόρμητη δημιουργία ενός συλλογικού μουσικού έργου. Στο απρόβλεπτο αυτό ταξίδι αναζήτησης θα χρησιμοποιήσουμε τα εξής μουσικά εργαλεία: το σώμα (body percussion), την ανθρώπινη φωνή, μελωδικά και ρυθμικά κρουστά καθώς και διάφορα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν σαν κρουστά. 

Η πορεία προς την πραγμάτωση ενός μουσικού έργου θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

1ο. Συζήτηση-διερεύνηση για τη φύση και τις χρήσεις του αυτοσχεδιασμού.
2ο. Ατομικός αυτοσχεδιασμός και εξερεύνηση δυνατοτήτων.
3ο. Μελωδικός αυτοσχεδιασμός σε ζεύγη ως διαδικασία επικοινωνίας.
4ο. Ομαδικός ρυθμικός αυτοσχεδιασμός (stomping).
5ο. Χρήση όλων των παραπάνω για τη δημιουργία ολοκληρωμένου μουσικού έργου.

Ο Γιώργος Κουμαραδιός έχει σπουδάσει μουσικολογία, φιλοσοφία, φωνητική, πιάνο, όμποε και ανώτερα θεωρητικά. Συνέθεσε μουσική για θέατρο και έχει υπάρξει μέλος πολλών αθηναϊκών επαγγελματικών χορωδιών, όπως και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2006 διδάσκει μουσική στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ τα τελευταία χρόνια, στη Σάμο, έχει ασχοληθεί με τη χορωδιακή διεύθυνση (Χορωδίες “Ηδύλη” Καρλοβάσου,Bocca Chiusa, Νεανική χορωδία “Λυκούργος” Πυθαγορείου).
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου (6-9 μμ) και οργανώνεται από το Κέντρο Μάθησης & Πολιτισμού Αιγαίου. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε: 22730-28852, 6972230624 ή στείλτε email στο info@bioenersis.gr

http://bioenersis.blogspot.gr

ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΛΑΤΑΝΟΣ - ΥΔΡΟΥΣΣΑ από τον ΕΟΠΣΣ



Την Κυριακή 8-12-2013 ο Ελληνικός , Ορειβατικός, Πεζοπορικός, Σύλλογος Σάμου θα πραγματοποιήσει εκδρομή από το χωριό Πλάτανος στην Υδρούσσα μέσω μονοπατιού. Επίσης θα επισκεφτούμε και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στη περιοχή Πεταλούδα Στο τέρμα της διαδρομής στην Υδρούσσα  θα υπάρξει και ελεύθερος χρόνος για καφέ ή φαγητό.
                    Βαθμός δυσκολίας                                                 Ώρες διαδρομής

                              Εύκολος                                                                  2,5

Κόστος συμμετοχής:                                         10 € για τους μεγάλους
(για το λεωφορείο)                                           8 €  για παιδιά - μαθητές
                                                                      7 €  για τα μέλη
                             
               Ώρα αναχώρησης : 8.30 πμ. στη πλατεία Θ. Σοφούλη  (απέναντι από το Ξενία).

               Πληροφορίες στα τηλ:  2273023865,   2273025433  , 2273027293 αλλά         και στο internet:  www.eopssamos.gr/  e-mail  : eopssamos@yahoo.gr

Προσοχή : τηλεφωνικά ή με e-mail δεν κατοχυρώνεται η θέση στο λεωφορείο

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Με επιτυχία το σεμινάριο Σκανταλόπετρας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου το σεμινάριο Σκανταλόπετρας που οργάνωσε ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου και ο Δήμος Σάμου.
Το σεμινάριο είχε δυο ενότητες: α) Τη Σκανταλόπετρα και β) Τη πρόληψη, τη διάγνωση και τις πρώτες βοήθειες στα καταδυτικά ατυχήματα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός από αυτοδύτες, δύτες της ελεύθερης κατάδυσης, επαγγελματίες εκπαιδευτές καταδύσεων, διασώστες, στελέχη το ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, κο. Αλέξανδρο Μαλαγάρη ο οποίος αναφέρθηκε στην υψηλή αξία της ενημέρωσης των δυτών, από ιατρούς ειδικευμένους στο χώρο των καταδύσεων. Επίσης παρουσίασε τον ομιλητή του Σεμιναρίου τον κο. Νικόλαο Τρικοίλη, ιατρό καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Σάμου, κο. Δημήτριο Καλατζή.

Ο ομιλητής κος Τρικοίλης ξεκίνησε με την ιστορία της σπογγαλιείας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού του, της Καλύμνου, και την ασφαλέστερη μορφή κατάδυσης, τη κατάδυση με Σκανταλόπετρα. Συνέχυσε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην ανάλυση του σύγχρονου αθλήματος της Σκανταλόπετρας και των παγκόσμιων αγώνων που διοργανώνονται ετησίως.

Στη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου ο κος Τρικοίλης όρισε τα καταδυτικά ατυχήματα. Βασιζόμενος στη πολυετή επαγγελματική εμπειρία του στην αντιμετώπιση καταδυτικών ατυχημάτων ανά των κόσμο και χρησιμοποιώντας πραγματικά περιστατικά ως παραδείγματα, έδωσε οδηγίες πρόληψης των καταδυτικών ατυχημάτων.  Ακολούθησε μια εκτενής ανάλυση της νόσου των δυτών – σύνδρομο αποσυμπίεσης. Παρουσίασε τις σωστές και σωτήριες πρώτες βοήθειες σε καταδυτικά ατυχήματα και τη γρήγορη νευρολογική εξέταση που μπορεί να κάνει και κάποιος που δεν είναι ιατρός.  Αναφορά έγινε και στις πολλαπλές εφαρμογές της υπερβαρικής ιατρικής, και στους υπερβαρικούς  θάλαμους διαφόρων τύπων και μεγεθών.

Καθ’ όλο το σεμινάριο υπήρχε γόνιμος διάλογος με το ακροατήριο, όπου δύτες της αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης ζήτησαν διευκρινήσεις και είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν πτυχές της ασφάλειας τους κατά την κατάδυση άμεσα από τον ομιλητή.

Το σεμινάριο τελείωσε με βράβευση του κ. Τρικοίλη από το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου, για τη σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη της ασφαλούς κατάδυσης στο νησί μας.





Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τιμητική βράβευση του Μανδουραράκη Ιωάννη Δ/ντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων


Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 βραβεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα έργα που διακρίθηκαν στο θεσμό «αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Από τη λίστα αυτή θα βραβευθούν 105 έργα. Ο Θεσμός, κατά το έτος εφαρμογής 2012-2013, σημείωσε μεγάλη επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά, αφού κατατέθηκαν 1.035 έργα, έναντι των 470 που είχαν κατατεθεί το προηγούμενο έτος εφαρμογής του θεσμού, από 1.850 εκπαιδευτικούς. Η κατανομή της αξιολόγησης των υποβληθέντων έργων έγινε λαμβάνοντας υπόψη το θεματικό πεδίο ανά ειδικότητα και η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια μη αμειβόμενης Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από 654 μέλη. 

Η διαδικασία αξιολόγησης προέβλεπε διπλή ανώνυμη κρίση και βαθμολόγηση, ενώ η τελική βαθμολογία κάθε έργου προέκυψε από το άθροισμα της βαθμολογίας των 2 κριτών. Κάθε κριτής μπορούσε να βαθμολογήσει ένα έργο από 18 μέχρι 180 μονάδες, στηριζόμενος σε συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές, οι οποίες είχαν γνωστοποιηθεί παράλληλα με το χρόνο υποβολής των προτάσεων. Στις περιπτώσεις που η διαφορά ανάμεσα στους δύο κριτές ήταν μεγαλύτερη των 60 μονάδων, υπήρξε επαναξιολόγηση των έργων από 3ο κριτή αντίστοιχης ειδικότητας. Η τελική βαθμολογία των έργων αυτών προέκυψε από το άθροισμα των δύο αξιολογήσεων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Η τελική κατάταξη των έργων προέκυψε από τη συνολική βαθμολογία ανά έργο, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή θεματικού πεδίου. 

Από το νομό Σάμο βραβεύεται ο Μανδουραράκης Γιάννης , δ/ντής του 3ου δημοτικού σχολείου πόλεως Σάμου με το χορόδραμα που σκηνοθέτησε και χορογράφησε, διασκευάζοντας το γνωστό και ιδιαίτερα επίκαιρο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», το Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 και... "μάγεψε" το πυκνό ακροατήριο! Δεν χρειάστηκαν "σπίρτα" για να ανάψει η φωτιά της δημιουργικής παρουσίας των παιδιών επί σκηνής. Χρειάστηκε απλά έμπνευση, όραμα και πολύ δουλειά. Εκατόν έξι παιδάκια επί σκηνής, έδωσαν με αφήγηση και χορό, την δική τους διάσταση σε ένα παραμύθι με σύγχρονα νοήματα, ευαισθησίες και προβληματισμούς. Το ιδιαίτερο τέλος στην ιστορία αυτή, έδωσε μια άλλη ελπιδοφόρα διάσταση στο παραμύθι, φέρνοντάς το πιο κοντά στην σημερινή αναγκαιότητα για ένα μικρό "φως".......

πηγή: http://samosweb.blogspot.gr/

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Το μπουρίνι στη πλατεία Πυθαγόρα Σάμου!

Σημαντική βράβευση για το δημοτικό σχολείο Κοντακαιίκων- Σάμου από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση



Με στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της μαθησιακής και εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και επιθυμώντας να εντάξει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε μια συμμετοχική, συνεργατική διαδικασία προς ένα συντονισμένο σκοπό, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έχει καθιερώσει ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτή τη φορά με αποδέκτες τους παιδαγωγούς των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της χώρας.

Η δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού και των κατά τόπους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πρόσκληση είναι, επίσης, διαθέσιμη και στη σελίδα του Ιδρύματος. 
"ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ"
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2013-2014

(πηγή ιστοσελίδα Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση : http://www.latsis-foundation.org)

Ακολουθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που επελέγησαν για υλοποίηση κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014.

Α/Α
ΝΗΣΙ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ
1.
Άνδρος
Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Χώρας Άνδρου
Το σεντούκι της γιαγιάς
Τοπική Ιστορία – Λαογραφία
2.
Αστυπάλαια
Νηπιαγωγείο Αστυπάλαιας
Μουσικοχώρα Αστυπάλαιας
Τέχνες – Μουσική
3.
Κάλυμνος
2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου
«Τα Θαλασσοπούλια»-Σχολική Εφημερίδα
Αξίες – Στάσεις - Ευαισθητοποίηση
4.
Κέρκυρα
6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας
Η αυλή του σχολείου μας: φυτεύουμε, μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε τη μαγεία της φύσης
Περιβάλλον
5.
Κεφαλονιά
Νηπιαγωγείο Λακήθρας
Οι παραδοσιακές ενδυμασίες, η μουσική και οι χοροί της Κεφαλλονιάς
Τοπική Ιστορία - Λαογραφία
6.
Κως
7ο Δημοτικό Σχολείο Κω
Υφαντική-Αειφορικό Μοντέλο Ανάπτυξης
Τέχνες – Υφαντική
7.
Λέσβος
Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας
"Μήθυμνα: Μικρό θυμητάρι, ακριβό φυλαχτό στο πέρασμα των καιρών ..." - Κτήρια της Μήθυμνας μέσα από τα μάτια των παιδιών
Τοπική Ιστορία – Αρχιτεκτονική
8.
Λήμνος
Δημοτικό Σχολείο Μούδρου
ΜέλιΜια γλυκιά εμπειρία! Honey: A Sweet Experience!
Ξένες γλώσσες
9.
Νάξος
Δημοτικό Σχολείο Βίβλου
Εναλλακτικές – Βιολογικές Καλλιέργειες και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Περιβάλλον – Γεωργία
10.
Νίσυρος
Νηπιαγωγείο Μανδρακίου
Ζούμε στο ομορφότερο νησί του κόσμου: Στην όμορφη Νίσυρο!
Περιβάλλον
11.
Πάρος
Δημοτικό Σχολείο Λευκών-Κώστου
Άσπρη Πέτρα Ξέξασπρη: Ανακαλύπτοντας τον λυχνίτη, το φημισμένο Παριανό μάρμαρο
Τοπική Ιστορία
12.
Ρόδος
Δημοτικό Σχολείο Έμπωνα
Κάνοντας μια ευχή... στα αστέρια
Επιστήμες – Αστρονομία
13.
Σαλαμίνα
5ο Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας
Με χρώμα και πινέλο...φτιάχνω έναν κόσμο άλλο...
Τέχνες
14.
Σάμος
Δημοτικό Σχολείο Κοντακαίικων
Γράφω το «χωριό» με φως
Τέχνες – Φωτογραφία
15.
Σύρος
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης
Καλλιτεχνική Σύμπραξη μαθητών γενικής εκπαίδευσης με μαθητές ειδικής αγωγής. Ένα εγχείρημα συνεκπαίδευσης
Τέχνες
16.
Σύρος
5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης
Μαστίχα, Μέλι και Λουκούμι
Τοπική Ιστορία
17.
Χίος
11ο Νηπιαγωγείο Χίου
Ταξίδι μαγικό στου κάστρου τα σοκάκια με οδηγό το γλάρο και το αερικό
Τοπική Ιστορία

Αρχειοθήκη ιστολογίου