Ο Έλληνας πολίτης ψηφίζει εδώ και αρκετά χρόνια στο Δήμο τον οποίο είναι δημότης (από εκεί που βγάζει δηλαδή τα πιστοποιητικά γεννήσεως, οικογενειακής κατάστασης κτλ). Αυτό που έλεγαν παλιά ''εκλογικά δικαιώματα'' δεν ισχύει βέβαια. Ισχύει πολύ απλά το εξής: Εκεί που είσαι δημότης, εκεί ψηφίζεις.
Ερχόμαστε τώρα στη περίπτωση που κάποιος, π.χ ο κύριος Γεώργιος Ψηφόπουλος, είναι δημότης, π.χ Αθηναίων (άρα θεωρητικά ψηφίζει στην Αθηνά) αλλά όμως τυχαίνει να βρίσκεται για τη περίοδο των εκλογών σε κάποιο άλλο μέρος -π.χ Σάμος. Μπορεί λοιπόν ο κύριος Ψηφόπουλος τρεις μήνες πριν τις εκλογές (και αυτό επειδή η αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων γίνεται κάθε 3 μήνες) να πάει σε κάποιο ΚΕΠ και να ζητήσει να γραφτεί στους καταλόγους ετεροδημοτών Ν. Σάμου, εφόσον βέβαια είναι σίγουρος ότι τη περίοδο των εκλογών θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο νησί και όχι κάπου αλλού. Ένα μεγάλο θέμα είναι το πως κάποιος μπορεί να γνωρίζει ποτέ θα γίνουν οι εκλογές, άρα το πως θα κανονίσει το πρόγραμμά του. Και αυτό είναι κάτι που επιτέλους πρέπει διορθωθεί. Όταν οι εκλογές προκηρύσσονται ένα μήνα πριν την ημερομηνία τους, τότε είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφτεί αυτό από τον απλό πολίτη. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση να έχει γίνει αίτηση για εγγραφή στους καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά επειδή ΔΕΝ συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος βάση νόμου αριθμός ατόμων (40) από την ίδια εκλογική περιφέρεια που προέρχεται ο κύριος Ψηφόπουλος να μη μπορεί να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα στη Σάμο και να υποχρεούται τελικά να το κάνει αυτό στο Δήμο του (Αθηναίων).
Προχωράμε ακόμα παραπέρα στην ίδια περίπτωση πάντα. Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος Ψηφόπουλος τελικά το πρόβλεψε όλο αυτό , γράφτηκε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του Δήμου Βαθέος, Ν. Σάμου και ότι τελικά ψήφισε και όλα πήγαν καλά (κέρδισε και το κόμμα του). Έρχεται η στιγμή των επόμενων εκλογών όπου ο συγκεκριμένος κύριος έχει πλέον φύγει από τη Σάμο και μένει κανονικά στην Αθήνα. Πάει λοιπόν να ψηφίσει εκεί (γιατί σου λέει ''ψήφισα μια φορά ως ετεροδημότης άρα τώρα ξαναεπιστρέφω αυτόματα εκεί που είμαι δημότης''). Ξαφνικά εκείνη την ημέρα τον ενημερώνουν ότι δε μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ακόμα ετεροδημότης Σάμου και ότι δεν έκανε ο ίδιος αίτηση ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ από ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ. Άρα πρέπει να πάει ΠΑΛΙ στη Σάμο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα!!! (Για να τα λέμε όλα, αυτές οι οδηγίες είναι γραμμένες πάνω στην αρχική αίτηση του πολίτη που παίρνει στα χέρια του, αλλά με πολύ μικρά γραμματάκια, οπότε καταλαβαίνετε...) Και να ήταν μόνο αυτό; Αν ήθελε να κάνει διαγραφή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις θα έπρεπε και αυτό να γίνει 3 μήνες πριν τις εκλογές! Δηλαδή ΠΑΛΙ θα έπρεπε ο πολίτης να προβλέψει καλύτερα και από τον ειδικό συνεργάτη του εκάστοτε πρωθυπουργού το πότε θα γίνουν εκλογές!
Συνοψίζοντας, όλα αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τα δει σοβαρά κάποιος αρμόδιος και να τα διορθώσει στο βαθμό που μπορεί να γίνει. Η διαδικασία πρέπει επειγόντως να απλοποιηθεί χρησιμοποιώντας φυσικά και την εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων. Καλού κακού όσοι από εσάς είστε γραμμένοι ως ετεροδημότες σε κάποιο μέρος (και ξέρετε ότι στις επόμενες εκλογές ΔΕΝ θα είστε πάλι εκεί αλλά πίσω στο δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι) πηγαίνετε από τώρα σε κάποιο ΚΕΠ να κάνετε αίτηση διαγραφής για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ή γενικά πηγαίνετε σε κάποιο ΚΕΠ για να σας ενημερώσουν. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε επίσης να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το αν είστε ετεροδημότες ή όχι, που ψηφίζετε/ψηφίζατε κτλ: http://www.ypes.gr/Services/eea/eeagr/eea.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου