φωτογραφία: Νίκος Τσούλος
Ο περίφημος Κούρος της Σάμου με το μυστηριώδες αρχαϊκό χαμόγελο, το ζωντανό και έντονο βλέμμα και το αθλητικό και μεγαλοπρεπές παράστημα, απεικονίζει πιθανότατα κάποιον νέο εντόπιο ευγενή. Είναι έργο Σάμιου καλλιτέχνη του πρώιμου 6ου αι. π.Χ. και ο αριστερός του μηρός φέρει την επιγραφή «ΊΣΧΗΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ Ο ΡΗΣΙΟΣ».
Ίχνη χρώματος διακρίνονται σε σημεία των πτυχών του σώματος, πράγμα που μας βεβαιώνει ότι όλόκληρο το άγαλμα ήταν επιχρωματισμένο. Χημική ανάλυση, προσδιόρισε κόκκινο αιματίτη, οξείδιο του σιδήρου.
Δεσπόζει την τελευταία αίθουσα του νέου κτηρίου του Μουσείου της Σάμου. Κολοσσιαίο άγαλμα αρχαϊκής γλυπτικής, ύψους 5,25 μ. που το μέγεθός του ξεπερνά κατά δύο μέτρα τον μεγάλο κούρο του Σουνίου! Το μοναδικό αυτό έργο αρχαϊκής πλαστικής βρέθηκε κατά την ανασκαφική έρευνα στο χώρο της Ιεράς Οδού στα ανατολικά του Ηραίου, κατά το έτος 1980. Ήταν ένας από τους 5 - 6 κολοσσιαίους κούρους που στόλιζαν την βόρεια πλευρά της Οδού που οδηγούσε από την αρχαία πόλη της Σάμου στο Ιερό.
Λόγω του τεραστίου μεγέθους του, κατασκευάστηκε ειδική αίθουσα στο Μουσείο-που ανεγείρονταν κατά τον χρόνο της εύρεσης του Κούρου- της οποίας το δάπεδο έγινε βαθύτερο κατά 2μ. περίπου ώστε να χωρέσει το άγαλμα. Ο Κούρος μεταφέρθηκε και στήθηκε στην οριστική του θέση προτού κατασκευαστούν οι περιβάλλοντες τοίχοι, διότι αλλιώς από καμμία είσοδο δεν θα χωρούσε να περάσει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου