Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ (28/11/2009)- Οι πιο πετυχημένοι και οι πιο αδικημένοι δημόσιοι υπάλληλοι

 Ένα πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστικό ρεπορτάζ διαβάσαμε προσφάτως στην Ελευθεροτυπία, σχετικά με το θεσμό των Κεντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που κλείνουν πλέον τον 7ο χρόνο λειτουργίας τους, ενώ μή ξεχνάμε ότι πρίν λίγο καιρό επισκέφτηκε το ΚΕΠ συντάγματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός χωρίς τη παρουσία του τηλεοπτικού φακού. Μετά απο 7 χρόνια σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός των ΚΕΠ παρά τη τεράστια αναγνωρισιμότητά τους από τους ίδιους τους πολίτες. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ενώ το 2004 έκλεισε με 1.643.313 υποθέσεις (μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της υπηρεσίας) και εξυπηρετήθηκαν 1.188.526 συμπολίτες μας, το 2008 ο αριθμός των υποθέσεων έφτασε τα 3.687.855 και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 2.390.427. Με τίτλο λοιπόν ''ΟΙ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ'' το άφιέρωμα της ελευθεροτυπίας κάνει αναφορά στη μέχρι τώρα εξέλιξη των ΚΕΠ, τα προβλήματα τους και το μέλλον τους, ενώ φιλοξενούνται οι απόψεις του αντιπροέδρου και του προέδρου  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ.
Σας παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο της Ελένης Δελβινώτη...

''ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι πιο πετυχημένοι και πιο αδικημένοι δημ. υπάλληλοι

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Ιούλιος του 2001: ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζητεί συμβολικά την έκδοση φορολογικής του ενημερότητας εγκαινιάζοντας έτσι τη λειτουργία του πρώτου ΚΕΠ στην καρδιά της Αθήνας, το Σύνταγμα... Οι κάμερες και τα φλας δίνουν και παίρνουν!

Ιούλιος 2009: ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται αιφνίδια το ΚΕΠ Ηλιούπολης, εξαίρει τον θεσμό και συγχαίρει τους εργαζόμενους. Πάλι οι κάμερες δουλεύουν φουλ τάιμ.

Νοέμβριος 2009: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται το ΚΕΠ Συντάγματος. Ευτυχώς, χωρίς κάμερες. Απλώς για να δει από κοντά πολίτες και εργαζόμενους.



Πέρασαν οχτώ χρόνια, πρωθυπουργοί ήλθαν και απήλθαν, κυβερνήσεις ήλθαν και έφυγαν, τα ΚΕΠ όμως παραμένουν -επικοινωνιακά τουλάχιστον- στην κορυφή της πυραμίδας όχι μόνο γιατί αποτελούν τη μοναδική ίσως ελληνική υπηρεσία που έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, αλλά και γιατί έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως μια δημόσια υπηρεσία αλλιώτικη από τις άλλες. Τουλάχιστον 60.000 πολίτες επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τα ΚΕΠ και εννέα στους δέκα μιλούν επιτέλους με καλά λόγια για μια ελληνική δημόσια υπηρεσία. Και πώς να μη μιλούν θερμά για το προσωπικό που πέτυχε να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 700%, με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία πέντε χρόνια...



Ποιος θα περίμενε ότι οι εργαζόμενοι που στήριξαν με την εργασία τους αυτόν το θεσμό είναι οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι αυτού του κράτους. Περίπου 2.500 που έχουν μονιμοποιηθεί δεν τους έχει αναγνωριστεί η προϋπηρεσία και έχουν παράλογες μισθολογικές ανισότητες όσοι δουλεύουν σε νομαρχία σε σχέση με εκείνους που δουλεύουν σε δήμους (γύρω στα 350 ευρώ). Αιχμή του δόρατος οι περίπου 700 συμβασιούχοι οι οποίοι περιμένουν να γίνουν οι... Ιφιγένειες του συστήματος που θα φέρει αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ορισμένα ΚΕΠ, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, λειτουργούν αποκλειστικά με συμβασιούχους. Ας τους ακούσουμε:


ΚΩΣΤΑΣ ΒΩΝΟΣ
Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ

«Εργαζόμενοι-θεσμός χρυσή ευκαιρία»
«Το όραμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει στο θεσμό των ΚΕΠ. Στη σημερινή πραγματικότητα μόνο ο θεσμός των ΚΕΠ με το άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο πλέον προσωπικό του μπορεί να κάνει το όραμα πραγματικότητα. Επιπρόσθετα με δεδομένη την πολιτική βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες συναντήσεις μας με τον υπουργό, ώστε ο θεσμός να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, το προσωπικό του θεσμού με συμβάσεις έργου και την εμπειρία του θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος, με σκοπό να στελεχώσει και να οργανώσει τα νέα ΚΕΠ, ώστε στην ουσία να αποτελέσει τη μαγιά για το νέο αυτό ξεκίνημα».



Αποτελούν ειδικό προσωπικό οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ;

«Αυτό είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο. Στο υπάρχον προσωπικό, που απασχολείται σήμερα με συμβάσεις έργου στο θεσμό, η φύση της εργασίας τους είναι ιδιαίτερη, αφού ασχολούνται με πολλά αντικείμενα και έχουν ευρεία γνώση της λειτουργίας όλων των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και των αναγκών των πολιτών μετά την καθημερινή συναλλαγή τους με αυτούς. Αυτό κάνει την εμπειρία του χρήσιμη όχι μόνο για το θεσμό, αλλά και για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.
Θα αποτελούσε έγκλημα της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, στο βωμό του εντυπωσιασμού και της πολιτικής εξαργύρωσης ενός νομοσχεδίου, να αφήσει ανεκμετάλλευτο όλο αυτό το έμπειρο προσωπικό. Θέλουμε να γίνει αντιληπτό ότι ο θεσμός των ΚΕΠ είναι χρυσή ευκαιρία για κάθε πολιτική εξουσία να χρησιμοποιήσει νέο κόσμο και μορφωμένο, εκπαιδευμένο από το σύστημα εναντίον του ίδιου του συστήματος.

Η επιτυχία του θεσμού, όσο κι αν κάποιοι πολιτικοί προσπάθησαν να την καπηλευτούν, είναι κατόρθωμα των εργαζομένων και μόνο. Η ανοδική πορεία του και η αναγνώριση των συμπολιτών μας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί από επίσημες μετρήσεις της κοινής γνώμης από το υπουργείο Εσωτερικών, το αποδεικνύει περίτρανα και αποτελεί τα "βασικά μας προσόντα", τα βασικά κριτήρια ώστε να λήξει η ομηρία μας, όπως άλλωστε είναι και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Τέλος, δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστη και την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΕΠ Συντάγματος, την εικόνα που αποκόμισε ακόμα και με σχόλια στην προσωπική του σελίδα στο Ιντερνετ, αλλά κυρίως τη βούληση που έδειξε ώστε να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση με αιχμή του δόρατος το θεσμό μέσα από τους υπαλλήλους που την απαρτίζουν σήμερα, αφού την ημέρα που έγινε η επίσκεψη σημαντικό μέρος αυτών απασχολούνταν με συμβάσεις έργου.

Δεν μπορεί να λείψει ούτε ένας έμπειρος υπάλληλος από τον καθημερινό αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και της αναδιαμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, αφού οποιαδήποτε κίνηση αποδεκατισμού, έστω και προσωρινή, θα σήμαινε ακόμα και την κατάρρευση του θεσμού. Θα πρέπει άμεσα να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων του θεσμού που λήγουν ή έχουν λήξει καθώς σήμερα υπάρχουν ΚΕΠ που κλείνουν, αφού απασχολούν αποκλειστικά συμβασιούχους».





ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΒΟΡΙΑΖΙΔΗΣ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ



«Οι υπάλληλοι τα εκτόξευσαν»
«Είμαστε απέναντι σε ό,τι αποτελεί τροχοπέδη στη συνεχή εξέλιξη των ΚΕΠ. Η αλλαγή που επήλθε το 2002 στη δημόσια διοίκηση με τα ΚΕΠ δεν θα επιτρέψουμε να καταγραφεί ως μια στάση, αλλά αντίθετα ως απαρχή που θα αποτελέσει στη συνέχεια μια στέρεα βάση της νέας Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας. Τα ΚΕΠ βασίστηκαν στα φυσικά πρόσωπα, τους εργαζομένους, που με τη σωστή εκπαίδευση εκτόξευσαν το θεσμό στα ύψη προτίμησης των Ελλήνων πολιτών. Ολοι οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ ξέρουμε ότι η ισχυροποίηση του θεσμού μάς δίνει τη δυνατότητα να εξελισσόμαστε και να πρωτοπορούμε ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πολίτες έχουν προτεραιότητα και οι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης υποχρέωση ποιοτικής εξυπηρέτησης. Η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΚΕΠ είναι θετικό μήνυμα στήριξης του θεσμού και ευελπιστούμε αυτό να μην αποτελέσει μια εικονική πραγματικότητα, αλλά γεγονός με πράξεις. Βασική μας προτεραιότητα, η προστασία του θεσμού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε:

- Την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών με διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Απόδοση ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιχειρήσεις.
- Οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ να έχουν όλοι την ίδια σχέση εργασίας και σαφέστατα να ανήκουν στον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών. Να μην έχουμε μεταφορά εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και η πολύχρονη προσαρμογή θα έχει αρνητική εξέλιξη για το θεσμό των ΚΕΠ (χωρίς εκπαίδευση μεταφέρθηκαν υπάλληλοι από ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και δυστυχώς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν προσφέρουν γιατί δεν είναι άρτια εκπαιδευμένοι)». * ''

(πηγή: Ελευθεροτυπία, Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009 )

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου