Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Eπετειακή βουτιά από τους αυτοδύτες της Σάμου- ΒΙΝΤΕΟ



Με μια άνετη βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της Αγίας Παρασκευής στο Νησί, γιόρτασαν τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου την απελευθέρωση της αυτόνομης κατάδυσης στη Ελλάδα. Για δεκαετίες η Ελληνική θάλασσα ήταν κλειστή για την εγχώρια και διεθνή καταδυτική οικογένεια, κατάσταση που ανέτρεψε ο Νόμος 3409 το Φεβρουάριο του 2006. Έκτοτε οι αυτοδύτες με καταδυτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις πασχίζουν να ανατρέψουν τέσσερα αρνητικά στερεότυπα που προκάλεσε αυτή η αποτυχημένη απαγόρευση. 

Στερεότυπο 1. ‘Ο αυτοδύτης είναι ο σκληροτράχηλος βατραχάνθρωπος του Πολεμικού Ναυτικού.’ Η αλήθεια είναι πως την αυτόνομη κατάδυση την απολαμβάνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της διπλανής πόρτας. 


Στερεότυπο 2. ‘Ο αυτοδύτης ψάχνει και βγάζει θησαυρούς.’ Με τους συχνούς καθαρισμούς βυθού και παραλίας που οργανώνουμε, ψάχνουμε και ανελκύουμε κάθε λογής σκουπίδια.


Στερεότυπο 3. ‘Ο αυτοδύτης ψαρεύει τη νύχτα μεγάλους ροφούς.’ Με τη βιντεοσκόπηση της θαλάσσιας ζωής του Αιγαίου έχουμε φέρει στο κόσμό τον άγνωστο θαλάσσιο ζωικό πλούτο μας. Συμμετέχουμε δε ενεργά με όλους τους φορείς στη προστασία του.


Στερεότυπο 4. Ο αυτοδύτης είναι αποκομμένος και απόμακρος.’ Μέσω κοινωνικών δράσεων έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη προστιθέμενη αξία της υποβρύχια δραστηριότητας.






Η ελευθερία που εξασφάλισε το Νόμος 3409 συνεπάγεται και μεγάλη ευθύνη. Γι αυτό ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου προάγει την ασφαλή κατάδυση, με υπέρμετρη ευαισθησία στο θαλάσσιο κόσμο και την ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά.



Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου