Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Art Space Pythagorion: Η καλοκαιρινή σεζόν ανοίγει με έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Κώστα Βέργα!



Η καλοκαιρινή σεζόν ανοίγει με έκθεση του Έλληνα φωτογράφου
Κώστα Βέργα
Τίτλος έκθεσης: “Ελλάδα, γιορτές και έθιμα”
Διάρκεια: 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου

Το Art Space Pythagorion ανοίγει για το φετινό καλοκαίρι και λίγο πριν υποδεχτεί τα έργα της διεθνούς κολεκτίβας Slavs & Tatars, φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του Έλληνα Κώστα Βέργα με τίτλο «Ελλάδα, γιορτές και έθιμα».
Πέρυσι, ανακαινίσθηκε ριζικά το πρώην Ξενοδοχείο Πυθαγόρας και μετατράπηκε σε έναν υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο. Ο νέος αυτός χώρος, το Art Space Pythagorion που βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού προσφέρει στον επισκέπτη ένα μοναδικό σκηνικό.


 Η έκθεση του Κώστα Βέργα έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε γκαλερι και σε χώρους τέχνης. Οι φωτογραφίες αυτές υπάρχουν και σε ειδική έκδοση που έχει κυκλοφορήσει σε ελληνικά και αγγλικά με τίτλο «Λατρεία στον κύκλο του χρόνου» (Hellas, festivals and customs) από τις εκδόσεις Βέργας. Η έκθεση Ελλάδα, γιορτές και έθιμα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Σάμο και δίνεται έτσι η ευκαιρία στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού να παρατηρήσουν μέσα από το φακό του ένα οδοιπορικό στη λαϊκή λατρεία και στη θρησκευτική συμπεριφορά των νεοελλήνων μέσα στον κύκλο του χρόνου.
Ο Κώστας Βέργας μας ξεναγεί σε φαινόμενα κοινωνικά και πολιτισμικά, όπως είναι η γιορτή, το πανηγύρι, οι τελετουργίες, τα λαϊκά δρώμενα, οι ευετηρικές ή άλλες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις και γενικώς ό,τι παράγεται και προέρχεται απ' αυτό που χαρακτηρίζουμε ως "λαϊκή μνήμη".
Ο Δρ. Κοινωνιολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πελοποννησιακού Λαϊκού Ιδρύματος, Kανέλλος Κανελλόπουλος, προλογίζοντας το βιβλίο του Κώστα Βέργα γράφει για το έργο αυτό: “Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα χνάρια της εθνογραφικής έρευνας, το οποίο βέβαια δεν φιλοδοξεί να ερευνήσει πιθανές ομοιότητες μεταξύ σύγχρονης ζωής και αρχαιότητας ή να ανιχνεύσει τις αρχικές πηγές μέσα στα εξελιγμένα στοιχεία της εθιμικής ζωής, αλλά, πάντως, μας οδηγεί στα σημεία εκείνα όπου ερχόμαστε σε επαφή με την παράδοσή μας, για να μας αποκαλύψει εορταστικά δρώμενα που ορίζουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - την ιδιαιτερότητα της πολιτισμικής μας ταυτότητας, συμβολικές παραστάσεις και πρακτικές που χαρακτηρίζουν τη νεοελληνική κοινωνία και υπερασπίζονται τα στοιχεία της πολιτισμικής της επιβίωσης, έστω και στις περιπτώσεις που αυτά προσφέρονται ως θέαμα για πολιτιστική κατανάλωση.
Μας επισημαίνει ότι οι παραδοσιακού χαρακτήρα εορτασμοί και οι τοπικού ενδιαφέροντος τελετουργίες και πανηγυρισμοί στον κύκλο του χρόνου μπορεί να μην έχουν πια απόλυτη αντιστοιχία με το "περιεχόμενό του" ή την "εμπειρία του" και με τις συνθήκες που τις γέννησαν αρχικά, τα έθιμα μπορεί να μην ανταποκρίνονται οργανικά και λειτουργικά στους όρους της σύγχρονης ζωής, όμως ικανοποιείται η τάση του ανθρώπου προς τη λατρεία του παρελθόντος και αντλείται η αισιοδοξία που προσφέρει η νοσταλγική σύνδεση με αυτό.
Αυτή ακριβώς η νοσταλγική διάθεση για εγκαταλειμμένες μορφές και εκφάνσεις ζωής, που ασκούν ιδιαίτερη γοητεία στον αστικοποιημένο άνθρωπο του σήμερα, φαίνεται να είναι η κυριότερη αιτία διάψευσης όλων εκείνων των προβλέψεων πως οι παραδοσιακοί εορτασμοί και τα λαϊκά δρώμενα - επειδή ακριβώς είχαν χάσει τη σκοπιμότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία τους - θα εκλείψουν. Τελικά, συμβαίνει το αντίθετο και αναδεικνύεται η καταπληκτική μακροβιότητα λατρευτικών εθίμων, που με ξεχωριστή προσαρμοστικότητα ταξίδεψαν ανά τους αιώνες, διατηρώντας στο μαγικοθρησκευτικό τους πυρήνα αρχέγονες δοξασίες και δεισιδαιμονίες βαθιά ριζωμένες στην ψυχή των ανθρώπων.
Σίγουρο είναι πως σήμερα πολλά από τα έθιμα, τις γιορτές και τις τελετουργίες του παρελθόντος έχουν απομακρυνθεί από την παλαιά τους μορφή και δεν πραγματοποιούνται για τους ίδιους λόγους όπως παλιότερα, ωστόσο αποτελούν στοιχεία της παράδοσης τα οποία εξακολουθούν να παρηγορούν και να εμπνέουν.
Η απαράβατη τέλεση εθίμων, τελετουργιών και δρώμενων και η τήρηση ενός καθιερωμένου τυπικού -είτε πρόκειται για επιβιώσεις με αυθεντικά στοιχεία ή για αναβιώσεις θεματολογικά ανανεωμένες, με σύνδεση προς τη σύγχρονη πραγματικότητα και με "σκηνοθετημένη" αυθεντικότητα (για τις ανάγκες του τουρισμού) - συντελούν στην καλλιέργεια του συναισθήματος του "εμείς" και στην αναγνώριση της ταυτότητας της ομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια ομαδική κοινωνική δραστηριότητα, που προαπαιτεί συνεργασία και συνεννόηση από ένα πλήθος ανθρώπων σε θέματα προγραμματισμού και οργάνωσης, είτε αυτή πραγματοποιείται ως ανάκληση αναμνήσεων και επιστροφή στις ρίζες είτε ως απλή ψυχαγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια ευρύτερη επικοινωνιακή λειτουργία - αφού συμμετέχουν όλοι, ατομικά ή ομαδικά - πέρα από τη σκοπιμότητα της τέλεσης, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να ανιχνευθούν (αλλά και να ενισχυθούν) πολύτιμα στοιχεία για τον σχηματισμό της εθνογνωσίας της χώρας μας.
Τα έθιμα, οι τοπικές λατρείες και συνήθειες με τελεστικό χαρακτήρα, οι πανηγυρισμοί και λοιπές τελετουργικές ομαδικές πρακτικές που καταγράφονται από τον φωτογραφικό φακό, κινητοποιούνται από τη λαϊκή μνήμη και δημιουργούν/ ενδυναμώνουν το κοινοτικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων που επικοινωνούν και συνεννοούνται μέσα από αυτές τις κοινωνικές πρακτικές και συμπεριφορές, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη συντήρηση της συλλογικής μνήμης και στη διατήρηση της συλλογικής ταυτότητας.”

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον φωτογράφο
O Κώστας Βέργας γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Μαθηματικά, αλλά σύντομα αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του, τη φωτογραφία. Από το 1986 έχει συνεργαστεί με πολλές διαφημιστικές εταιρείες. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες του για την διαφημιστική προβολή της  Ελλάδας.
Το 2004 ήταν στην  ελληνική φωτογραφική ομάδα που κάλυψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. ΄Εχει λάβει πολλά βραβεία και έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία, την Φινλανδία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ρουμανία, την Τουρκία, την Γερμανία και την Κούβα.
Το έργο του μπορεί να το δει κάποιος στο site του www.costasvergas.com και στο
 iTunes store στην εφαρμογή Greekimages, για iphone και ipad.
Σήμερα  διαχειρίζεται το δικό του εκδοτικό οίκο.

Ατομική Βιβλιογραφία

Λατρεία στον κύκλο του χρόνου, 1997
Ελλάδα συμφωνία της φύσης, 1999
Ύδρα, 2001
Περίπατος στην Αθήνα, 2004
Ύδρα, Μονοπάτια  Πίστης, 2005
Σάμος, 2006
Σάμος, Μονοπάτια  Πίστης, 2008
Wall, 2009
Photographers, 2011
M eye Hydra, 2012
Bhutan, 2012

Όλυμπος, 2012

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου