Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Με γεύσεις αληθινές, μεγαλώσαμε…

Με γεύσεις αληθινές, μεγαλώσαμε…
(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΓΟΥ
 ΣΑΒΒΑΤΟ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΕΟΣΣ (18:00)

Η αγκαλιά της μάνας, ήταν ολόθερμη και τρυφερή σαν αχνιστό καρβέλι ψωμί. Του πατέρα το χάδι, είχε του κυδωνιού την αψάδα. Τα μυστικά που μοιράζονταν τα αδέρφια, μικρές-μικρές φακές που σιγόβραζαν στο μεγάλο τσουκάλι της καρδιάς. Της γιαγιάς τα λόγια, απαλά και γλυκά, σα τη μουσταλευριά. Τα μαλώματά της, πασπαλισμένο καρύδι στις δίπλες. Οι παρέες, καθώς ξεχύνονταν στα σοκάκια, έμοιαζαν σαν του ροδιού τα σπυριά που απλώνονται. Το πρώτο φιλί, είχε του σαμιώτικου κρασιού τη γλύκα και το μεθυστικό άρωμα…

Ο Ανδρέας Λαγός μαγειρεύει όπως χαμογελάει. Γράφει με τον ίδιο τρόπο, απλά και αβίαστα, από καρδιάς. Όπως νιώθει-με λεπτές πινελιές ταλέντου ντύνει τις συνταγές του με τα χρώματα και τα αρώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σάμου. Το βιβλίο του, «οι γεύσεις που μεγαλώσαμε», δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής. Είναι ένας ύμνος στην απλότητα, την παράδοση, τις ομορφιές και τους ανθρώπους που ζουν στο ακριτικό αυτό νησί του Αιγαίου.


Απλουστεύει τα δύσκολα και εμπλουτίζει τα απλά. Κρατά δυνατές τις μνήμες από τη σπιτική σαμιώτικη κουζίνα αλλά τις εντάσσει στη σύγχρονη γαστρονομία, έτσι που να δένει αρμονικά το πατροπαράδοτο με τις τωρινές διατροφικές συνήθειες. Νοστιμιές με μικρές αλλά διακριτές αλλαγές, αρώματα βοτάνων, μπαχαρικά, συνδυασμοί αυθεντικών προϊόντων της Ελληνικής γης, λίγο κρασί εδώ, μια πρέζα αλάτι εκεί… Μεταμορφώνει τα απλά υλικά σε κάτι εντελώς νέο, μα και λαμπρό μέσα στην απλότητα της εκτέλεσης, παρά την πολυπλοκότητα της έμπνευσης.

Ο chef Ανδρέας Λαγός καταγράφει στα πιάτα του, τις διακριτές εκείνες γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Αβγά με καμπούνια και οβριές. Σάλτσα λιαστής ντομάτας με ούζο. Ριζόγαλο με κατσικίσιο γάλα. Κεφτέδες με ματζουράνα και σούμα. Ψωμοτύρι με καρπούζι και βασιλικό. Τσιπούρες με σάλτσα περγαμόντο. Ρεβιθοκεφτέδες με μάραθο. Καλαμαράκια με σέσκουλα. Σελινάτος κόκορας. Χοιρινό παστό με θρούμπι (πασπαλάς). Ζελέ με σαμιώτικο γλυκό κρασί. Αμυγδαλωτά με ροδόνερο.
Μελετά, ψάχνει, πειραματίζεται και ξεπερνά τα παλαιά δεδομένα, εντάσσοντάς τα στο σήμερα. Ξαφνιάζοντας κάθε φορά όχι μόνο τους φανατικούς του φίλους μα και τους λάτρεις των διακριτών γεύσεων. Καθιστώντας τις συνταγές του κατανοητές και εύκολες στην εκτέλεση για τον καθένα που θα ήθελε να πειραματιστεί στην κουζίνα.

Η αγάπη για τη γενέτειρά του, οι επιρροές που δέχθηκε από τον τόπο του Πυθαγόρα, είναι εμφανείς στο βιβλίο του. Χαρισματική η επιμέλεια της έκδοσης από τη Μαρία Ντότσικα, ευρηματικές οι φωτογραφίες που το κοσμούν, λόγια καρδιάς που περιγράφουν την άποψη των γονιών μα και των συνεργατών του chef, για τη συνεπή του πορεία στο χώρο της γαστρονομίας.


Στο ταξίδεμα των «γεύσεων που μεγαλώσαμε» ανά την Ελλάδα, το Σάββατο 29 Απριλίου στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η αντίστοιχη παρουσίαση και στη Σάμο, στον πανέμορφο χώρο του «Μουσείου Οίνου» της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο οινολόγος και γενικός διευθυντής της ΕΟΣΣ κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο γεωπόνος κ. Χρήστος Δ. Κατσάνος, η δημοσιογράφος, η κριτικός γεύσης και οίνου κα Νίκη Μηταρέα, η δημοσιογράφος και διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού Olive κα Ιωάννα Σταμούλου και η δημοσιογράφος και γευσιγνώστρια κα Ελένη Ψυχούλη.

«Στη γεύση του λαδιού, τα πρωτοβρόχια. Στη μυρωδιά του μούστου, το νησί μου. Αν δώσεις ζωή στη συνταγή, σου την δίνει πίσω…» λέει ο Ανδρέας. Κι έχει δίκιο.

Με γεύσεις αληθινές, μεγαλώσαμε!

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου