Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Σεμινάριο μουσικοχορευτικής παράδοσης της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων από τον Χορευτικό Όμιλο Σάμου στην Κοζάνη


Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ, παρουσίασε τη μουσικοχορευτική παράδοση και τα έθιμα της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Πλατάνια».

Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος του Χορευτικού Ομίλου Σάμου, Ευθύμιος Ευαγγέλου, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του προέδρου του ΧΟΡ.Ο.Σ Φίλιππου Πυργιώτη.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοζάνης «Πλατάνια» υποδέχτηκαν θερμά τους εκπροσώπους της σαμιώτικης αποστολής, και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον πλούτο της σαμιώτικης, ικαριώτικης και φουρνιώτικης παράδοσης.
Με αφορμή την περίοδο της αποκριάς, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τη σαμιώτικη προέλευση του γνωστού τραγουδιού ‘Ο Μπάρμπα – Μαθιός’ και του σαμιώτικου χορού ‘Αμπάς’, ενώ δεν έλειπαν ο διάσημος ‘Ικαριώτικος’ χορός και ο ‘Κουρσάρικος’ των Φούρνων.Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σεμινάριο εντελώς δωρεάν χάρη στον εθελοντισμό των διοργανωτών και των μελών του ΧΟΡ.Ο.Σ, καθώς και τη θέληση των δύο συλλόγων, για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής παράδοσης.

Οι εκπρόσωποι του Χορευτικού Ομίλου Σάμου, με αφορμή την παρουσία τους στην Κοζάνη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά έθιμα της αποκριάς στην πόλη, ενώ παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο έθιμο του ‘φανού’ στο πλαίσιο της καταγραφής των στοιχείων της παράδοσης, που αποτελεί βασικό στόχο του Ομίλου.


Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ, ‘γεννήθηκε’ τα περασμένα Χριστούγεννα με σκοπό να ενώσει τα χορευτικά βήματα όλης της Ελλάδας με αφετηρία τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα από την πρώτη δράση του στην Κοζάνη.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://choros-samos.webnode.gr καθώς και στη σελίδα του Ομίλου στο fb ‘Χορευτικός Όμιλος Σάμου’.

           
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Φίλιππος Πυργιώτης

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου