Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Αρχαία Ελληνική Αστρονομία με τον αστροφυσικό Γιάννη Σειραδακη | Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ

Το Φεστιβάλ  Ηραία-Πυθαγόρεια έχει την τιμή να φιλοξενεί  έναν από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, τον αστροφυσικό Γιάννη Σειραδακη ομότιμο καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κύριος Σειραδάκης θα μιλήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου  του Δήμου Σάμου την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 19.30 με θέμα: Αρχαία Ελληνική Αστρονομία
    Η αρχαία ελληνική αστρονομίας διαιρείται σε τέσσερις εξελικτικές περιόδους:
Προϊστορική αστρονομία : Πριν τον 8ο π.Χ. αιώνα
Προσωκρατική αστρονομία: 8ος – 5ος π.Χ. αιώνα
Αστρονομία κατά τους κλασικούς χρόνους: 5ος – 4ος π.Χ. αιώνα
Αστρονομία κατά την ελληνιστική περίοδο: 4ος π.Χ– 2ος μ.Χ. αιώνα
  Θα γίνει αναφορά  σε μερικά αστρονομικά φαινόμενα τα οποία συνδέονται με τις βασικές κινήσεις της Γής (περιστροφή γύρω από τον άξονά της και περιφορά γύρω από τον Ήλιο), γνωστά από την αρχαιότητα. Πώς εξήγησαν τα φαινόμενα αυτά οι αρχαίοι Έλληνες; Πως μπόρεσαν να τα ερμηνεύσουν και να διατυπώσουν τις θεωρίες τους για τον Κόσμο, οι οποίες, σήμερα, μας εκπλήσσουν για την ακρίβειά τους; Τέλος εν συντομία  θα αναφερθούν όσα από τα παραπάνω φαινόμενα παρουσιάζονται ή προβλέπονται από το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Αμέσως μετά στο θέατρο του Αη Γιαννάκη στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί  συναυλία με την Κλεονίκη Δεμίρη  με τίτλο « Στον Ουρανό μια νύχτα με τα αστέρια». Η Κλεονίκη Δεμίρη μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ με δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό θα τραγουδήσει τραγούδια για το καλοκαίρι και τον έρωτα σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.
Στο πιάνο και το ακορντεόν ο Γιώργος Σχοινάς.

Εκ του Δήμου Σάμου

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου