Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ

Διεθνής διάκριση για τη Σάμο
Τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινωνικής Δραστηριότητας του διεθνούς φήμης διαγωνισμού Giuseppe Sciacca και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των υψηλών προσκεκλημένων σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Pontificia Urbaniana, στο Βατικανό.

Πρόκειται για τον 33χρονο Γιώργο Κιουλάφα, τον υπερδραστήριο πρόεδρο της κοινότητας Βουρλιωτών Σάμου και επικεφαλής της τοπικής ομάδας εθελοντών πυροσβεστών, που πριν από λίγες ημέρες βραβεύτηκε στην Ιταλία για την εθελοντική δράση του και έκανε το όνομα της Σάμου γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη βράβευσή του, ο νεαρός πρόεδρος των Βουρλιωτών, ενός παραδοσιακού ορεινού χωριού της Σάμου, μίλησε στην «Espresso της Κυριακής» για τις αξέχαστες στιγμές που έζησε στο Βατικανό, ενώ δήλωσε φανερά συγκινημένος με την υψηλή αυτή διάκριση, που, όπως τόνισε, τιμά όλους τους συγχωριανούς του αλλά και το νησί του.

«Η αξία της εθελοντικής προσφοράς είναι ανεκτίμητη, όπως ανεκτίμητο είναι και το έργο που παράγουν οι εθελοντικές ομάδες» είπε ο κ. Κιουλάφας και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζαμε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό Giuseppe Sciacca αλλά, όταν μάθαμε ότι πρόκειται για βραβεία που προωθούν τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό, αποφασίσαμε να θέσουμε υποψηφιότητα και να λάβουμε μέρος επίσημα ως εθελοντικό κλιμάκιο Βουρλιωτών. Ετσι, στείλαμε μια αναλυτική επιστολή στην οποία αναφέραμε τα πάντα γύρω από την πολυετή δράση μας, ενώ πολύτιμη ήταν και η βοήθεια που είχαμε από τον νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, αφού εκτός από εμάς συμμετοχή στα βραβεία είχαν δηλώσει και διάφορες εθελοντικές ομάδες από τη Λέσβο και την Ξάνθη».

Οπως εξηγεί ο κ. Κιουλάφας, κανείς από τους συνολικά είκοσι πέντε εθελοντές δεν πίστευε πως θα διακριθεί στον διαγωνισμό, ωστόσο κάποια στιγμή ο ίδιος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα με το οποίο τον ενημέρωσαν πως είχαν κερδίσει την πρώτη θέση και ότι θα βραβεύονταν σε μια λαμπρή τελετή στο Βατικανό!

Η τελετή βράβευσης έγινε παρουσία του επίτιμου προέδρου των διεθνών βραβείων, του καρδινάλιου Dario Castrillon Hoyos, του προέδρου κληρικού και καθηγητή Νομικής Don Bruno Lima, αλλά και της Ελληνίδας επικοινωνιολόγου Βίκυς Μπαφατάκη, η οποία αποτελεί μέλος της κριτικής επιτροπής. Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν περισσότεροι από εκατόν είκοσι Ελληνες, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας Γιώργος Πασχαλίδης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας, ο Κώστας Τουρνάς, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς και ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος. Μάλιστα, η βράβευση έγινε παρουσία του ιδιαιτέρου γραμματέα του Πάπα Βενέδικτου, επισκόπου Georg Ganswein, ο οποίος μετέφερε την ευλογία του στους παρευρισκομένους.


«Εκείνη τη στιγμή ένιωσα πως βραβευόταν όλο το νησί»
Ο πρόεδρος της κοινότητας Βουρλιωτών θυμάται τις μοναδικές αυτές στιγμές και μας λέει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ταξιδέψουμε όλοι μαζί στην Ιταλία και έτσι πήγα μόνον εγώ ως εκπρόσωπος όλων των συγχωριανών μου.
Πρόκειται για ένα ταξίδι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ! Μπορεί να μην καταλάβαινα τι ακριβώς λεγόταν μέσα στην αίθουσα, αφού δεν γνωρίζω ιταλικά, αλλά αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση και τιμή, καθώς, όταν αναφέρθηκε το όνομά μου και η αιτία της βράβευσής μου, όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χειροκροτούσαν για πέντε λεπτά! Ουσιαστικά, εκείνη τη στιγμή ένιωσα πως βραβευόταν όλο το χωριό και όλη η Σάμος»!


«ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Αναφορικά με τα εθελοντικά κλιμάκια πυρόσβεσης και διάσωσης που δρουν στο νησί του Πυθαγόρα και που έχουν αξιοζήλευτη δραστηριότητα ο κ. Γιώργος Κιουλάφας μας λέει: «Κάθε χωριό του νησιού μας έχει τη δική του εθελοντική ομάδα, η οποία διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και από ένα πυροσβεστικό όχημα. Η δράση του δικού μας κλιμακίου ξεκίνησε το 1993 και σήμερα είμαστε από τα πιο δραστήρια της Σάμου, αφού έχουμε συμμετάσχει σε κατασβέσεις πυρκαγιών, σε πλημμύρες αλλά και σε διασώσεις ατόμων που είχαν χαθεί και βρισκόντουσαν σε κίνδυνο.

Δυστυχώς, η βοήθεια που έχουμε από την Πολιτεία είναι μηδαμινή. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το πυροσβεστικό όχημα του χωριού ακινητοποιήθηκε λόγω σοβαρής βλάβης και αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε με δικά μας χρήματα μηχανήματα και ντεπόζιτα για να μπορούμε να πηγαίνουμε στις κατασβέσεις. Αν είχαμε μεγαλύτερη βοήθεια από την Πολιτεία, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα».


ΤΟ ΧΩΡΙΟ
Οι Βουρλιώτες θεωρούνται ένα από τα πιο περιποιημένα και γραφικά χωριά της Σάμου, καθώς είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένο από πευκοδάσος, αμπέλια και τρεχούμενα νερά. Οπως μας λέει ο πρόεδρός του, «το όνομα προέκυψε από τους πρώτους κατοίκους που ήταν πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα το χωριό έχει περίπου τριακοσίους ογδόντα μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι που δεχόμαστε επισκέπτες και τουρίστες αγγίζουμε τους επτακοσίους. Η ζωή στους Βουρλιώτες είναι όμορφη και αληθινή, αλλά ως μικρό, ορεινό χωριό αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να τιμήσουμε τον τόπο και την πατρίδα μας».


ΑΝΔΡΕΑ ΑΞΙΩΤΗ

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου