Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Γάτες που φωσφορίζουν στη μάχη κατά του AIDS



Αποτελεί πλέον παράδοση για ταεξελιγμένα γενετικά μεταλλαγμένα ζώα η εμφύτευση ενός γονιδίου που τα κάνει να φωσφορίζουν.
Μετά από τα σκυλιά, τα ποντίκια και τους λαγούς ήρθαν να προστεθούν και οι γάτες στη διαρκώς αυξανόμενη λίστα των φωσφοριζόντων πειραματόζωων.
Ο Αμερικανός ερευνητής Eric Poeschla δημιούργησε τρεις γενετικά μεταλλαγμένες γάτες που εκπέμπουν ένα πράσινο φως, καθώς φέρουν το γονίδιο GFP (green fluorescent protein), που είχε εμφυτευθεί στα ωάρια από τα οποία προήλθαν.
Η εν λόγω μέθοδος γενετικής μετάλλαξης θεωρείται απλούστερη και αποτελεσματικότερη της παραδοσιακής κλωνοποίησης, αφού το τίμημα σε αθώα ζώα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος είναι μικρότερο.
Το γονίδιο GFP που προέρχεται από τις μέδουσες περιέχει πρωτεΐνες που φωσφορίζουν όταν απορροφούν φωτεινή ακτινοβολία συγκεκριμένης συχνότητας.
Η λειτουργία του GFP επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων ή κυττάρων σε ένα ευρύ φάσμα ζώων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων γατιών έγινε με το σκοπό της κατανόησης της συμπεριφοράς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς τα συμπαθή αιλουροειδή πλήττονται από τον συγγενή ιό FIV που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Στους ερευνητές που ανακάλυψαν και ανέπτυξαν την τεχνική GFP απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Χημείας του 2008.
πηγή: econews

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου