Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Στο φως του φεγγαριού οι αρχαιολογικοί χώροι της Σάμου- 31 Αυγούστου 2012



Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα και 6 σε Σάμο και Ικαρία θα παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα στις 31 Αυγούστου προκειμένου να απολαύσει το κοινό την τελευταία πανσέληνο του Καλοκαιριού. Σε 85 από αυτά μάλιστα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Από τις εκδηλώσεις αυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες και στα νησιά μας, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 22:00 και 23:00 η ώρα, θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.
Η βραδιά που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού
που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα,
σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού.

Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».
Ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου χρόνο με το χρόνο και παρά την κρίση δυναμώνει, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή (80 χώροι το 2011), αλλά και στην καθολικότερη εθελοντική προσφορά των εργαζομένων που θα μεριμνήσουν για τη φύλαξή τους.

Στα νησιά μας  προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

ΙΚΑΡΙΑ
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία.  Ανοικτό για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
Στην αυλή του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ικαρίας.
Στις 22:00 και στις 23:00 θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου

Αρχαιολογική Συλλογή Κάμπου στην Ικαρία.  Ανοικτή για το κοινό από 21:00 έως 24:00.
Στις 22:00 και στις 23:00 θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου

ΣΑΜΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου- Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Έρωτα». Συνδιοργάνωση με τον Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ. Δήμου Σάμου, τη χορωδία ΗΔΥΛΗ Καρλοβασίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου  «ο Λυκούργος». Στις 23:00 θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου Σάμου - Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Έρωτα». Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου
«Ο Λυκούργος». Στις 23:00 θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου - Μουσικό δρώμενο «Του Φεγγαριού και του Έρωτα». Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου
«Ο Λυκούργος». Στις 23:00 θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

πηγήhttp://www.samostimes.gr

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου