Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο θρυλικός μπασίστας των Joy Division και New Order, Peter Hook έρχεται στην Ελλάδα για μια και μοναδική συναυλία στη Σάμο, στο Ireon Music Festival 2015



Ο θρυλικός μπασίστας των Joy Division (και μετέπειτα των New Order,των Revenge, των Monaco) έρχεται στην Ελλάδα για μια  και μοναδική συναυλία στη Σάμο.
Οι Peter Hook & The Light  θα εμφανιστούν με ένα πρόγραμμα   New Order και Joy Division.

Ο Peter Hook γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1956. Είναι ένας σπουδαίος μπασίστας και είναι συνιδρυτής του ιστορικού συγκροτήματος των Joy Division μαζί με τον Bernard Sumner στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ήταν 20 Ιουλίου του 1976 όταν οι δυο τους αφού παρακολούθησαν την συναυλία των Sex Pistols στο Lesser Free Trade Hall του Manchestser, αποφάσισαν να σχηματίσουν το δικό τους συγκρότημα. 
H συγκεκριμένη συναυλία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Rock/Pop μουσικής αφού παρά τα μόλις 40 άτομα που την παρακολούθησαν, σχεδόν όλοι έφτιαξαν την δική τους μπάντα ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των θεατών ήταν οι Mark E. Smith (σχημάτισε τους The Fall), Morrissey (σχημάτισε τους The Smiths), Mick Hucknall (σχημάτισε τους Simply Red), που όλοι πλέον γνωρίζουμε την πορεία τους αργότερα στην μουσική, καθώς και το μετέπειτα αφεντικό της Factory Records, Tony Wilson. Στο κοινό ήταν και ο μετέπειτα τραγουδιστής των Joy Division, Ian Curtis.
Το νεοσύστατο γκρουπ άλλαξε πολλές ονομασίες μέχρι να καταλήξει στην τελική. Ένα όνομα ήταν απαραίτητο για τις συναυλίες που είχαν προγραμματίσει να κάνουν σε διάφορες παμπ, όπως συνήθιζαν στα τέλη της δεκαετίας του '70. Έτσι, ο Richard Boom, ο μάνατζερ των Buzzcocks πρότεινε το όνομα Stiff Kittens.


Ο τίτλος όμως δεν άρεσε σε κανένα μέλος του συγκροτήματος και έτσι σύντομα αποφάσισαν να το αλλάξουν. Ονομάστηκαν Warsaw, εμπνεόμενοι από το τραγούδι του David Bowie με τίτλο Warszawa από το θρυλικό album 'Low' που κυκλοφόρησε το 1977'. Δεν άργησαν όμως να αλλάξουν το όνομά τους καθώς υπήρχε άλλη μια πανκ μπάντα, με δισκογραφική παρουσία, με το όνομα Warsaw Pakt. Έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο όνομα Joy Division με το οποίο ως γνωστόν καθιερώθηκαν.
Το όνομα είναι αναφορά στην πτέρυγα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς με την ονομασία 'Joy Division', όπου νεαρές κρατούμενες προσφέρονταν για την σεξουαλική διασκέδαση των γερμανών στρατιωτών. Το ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης αναφέρεται και στη νουβέλα The House Of Dolls (1955) του συγγραφέα Ka-tzetnik.
Οι Joy Division με τον μοναδικό Ian Curtis στα φωνητικά και τον Stephen Morris στα τύμπανα και παραγωγό τον ιδιοφυή Martin Hannett, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους album 'Unknown Pleasures' το 1979, με το ιστορικό εξώφυλλο του Peter Saville και απέσπασε πολύ καλές κριτικές ενώ ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο ντεμπούτο album του 1979.
Ο δεύτερος και τελευταίος δίσκος της μπάντας με τίτλο 'Closer', κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου 1980 και γνώρισε σχετική εμπορική επιτυχία, ενώ το τραγούδι 'Love Will Tear Us Apart' που κυκλοφόρησε σαν single τον Ιούνιο του 1980 αλλά δεν βρίσκεται στο album 'Closer', είναι το πιο γνωστό και εμπορικό τους. Πλέον το 'Closer' θεωρείται επάξια, ένα από τα σπουδαιότερα album όλων των εποχών, ενώ το Rolling Stone το συγκαταλέγει στην θέση νο.157 με τα πιο σπουδαία album στην ιστορία της μουσικής.
Το τέλος όμως δυστυχώς για τους Joy Division είχε έρθει λίγο πιο πριν, όταν στις 18 Μαίου 1980, ο Ian Curtis αυτοκτόνησε, μια μέρα ακριβώς πριν ξεκινήσουν την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ είχαν συμφωνήσει ότι μετά το θάνατο του Curtis θα συνέχιζαν, αλλά με διαφορετικό όνομα. Έτσι μετονομάστηκαν σε New Order και στράφηκαν σε πιο χορευτική κατεύθυνση, με μεγάλες επιτυχίες και πολλά albums. Ο Peter Hook ταυτόχρονα ασχολήθηκε και με την παραγωγή άλμπουμ σε συγκροτήματα όπως oι Inspiral Carpets και οι Stone Roses. 


Mε την αποχώρηση του από τους New Order δραστηριοποιήθηκε σε σόλο πρότζεκτ άλλα και συνεργασίες, ενώ με την επιτυχία των Monaco έκανε γνωστό στις νεότερες γενιές τον ήχο της παρέας από το Μάντσεστερ στα τέλη των 70's. 





Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Σεμινάριο ελληνικών παραδοσιακών χορών του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου


Το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου διοργανώνει σεμινάριο ελληνικών παραδοσιακών χορών (τραγούδια – χοροί ντόπιων και βλάχων κατοίκων του νομού Σερρών) με καθηγητή το χοροδιδάσκαλο κ. Βασίλη Τερζή.

Το σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 25/04/2015 σε δύο ομάδες : μία ομάδα πρωινή 09:00-13:00 και μία ομάδα απογευματινή 16:00 – 20:00 στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων (πάνω από την πλατεία του Αγίου Νικολάου) .

Όποιοι σύλλογοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να δηλώσουν τον αριθμό των χορευτών τους στην κα Μάτσου Ιωάννα (δασκάλα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων στο τηλ: 6949193947 πρωϊνές ώρες) ή στην κα Σταματέλου Άρτεμη στο τηλ. 2273027737 (πρωϊνές ώρες) .

Κόστος συμμετοχής κατ’ άτομο € 5,00.

Σημ: το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα εκτός συλλόγων τα οποία ενδιαφέρονται για την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών του νομού Σερρών .

Έκθεση χειροποίητης δημιουργίας | Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών και Σύλλογος "Οι Ιδέες Μας" | Εικόνες


Έκθεση χειροποίητης δημιουργίας 
από τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Μυτιληνιών
 και το Σύλλογο "Οι Ιδέες Μας" 
στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών Σάμου
28 και 29 Μαρτίου 2015
















Στην έκθεση συμμετείχαν:

Φωτεινή Θαλασσινού
 Απόστολος Μαγγελάκης
 Μανώλης Θράβαλος
 Σοφία Κουτσουρέλη
Μαρία Χατζούδη
 Μαργαρίτα Ελευθερίου
Βάσω Βακάκη
 Δώρα Γεννιά
Ευαγγελία Χουσεϊν
Ειρήνη Αρμούτογλου
Ηλέκτρα Τριπύλα
 Πάτρα Καρναβά
Αγγελική Αλεξάνδρου
Ελένη Αλεξανδροπούλου
 Σοφία Χειμωνίτου
 Καλλιόπη Αξιώτου
Άννη Ανδρεάδου




Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Αναρριχητικά φυτά στην περιφερειακή οδό π.Σάμου από τη Κοινωνία Ενεργών Πολιτών



Στίς 29 Μαρ 2015 μέλη και φίλοι από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξκών Σάμου, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βαθέος-τκ Σάμου και της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου συναντήθηκαν και ένωσαν τις προσπάθειές του για την καλυτέρευση της εικόνας της περιφερειακής οδού π.Σάμου. 

Δεκαεννέα (19) συμμετέχοντες , μεταξύ των δύο (2) θαρραλέες κυρίες, με τσάπες και σκαπτικά εργαλεία, για δύο περίπου ώρες έσκαβαν , καθάριζαν και φύτευαν αναρριχητικά φυτά αμπέλοψης και κισσού σε ένα μήκος 1000 περίπου μέτρων στην περιφερειακή οδό της π.Σάμου. 

Τα περίπου 150 φυτά που φυτεύσαμε ευελπιστούμε να ριζώσουν και με τις μελλοντικές μας φροντίδες και ποτίσματα, να βοηθήσουν την φύση να επουλώσει τις οπτικές πληγές που άφησε η κατασκευή του δρόμου. 

Ευχαριστούμε τον γεωπόνο κ. Γιακκουμή Αμυρσώνη , για την προσφορά των φυτών και τις συμβουλές του, το πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βαθέος-τκ Σάμου που μας "φύλαγε" στο δρόμο και όλους τους συμμετέχοντες που μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου βοήθησαν στο πεδίο της προσφοράς.














Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Επανακυκλοφόρησε «ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ» με εκδότη τον Σύλλογο Πυθαγορείων Σάμου Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων


«ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ» επανακυκλοφόρησε με εκδότη πλέον τον Σύλλογο Πυθαγορείων Σάμου Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων.

Θα εκδίδεται 3 φορές το χρόνο (ανά τετράμηνο)


Ετήσια συνδρομή 10 €


Οι ενδιαφερόμενοι – που διαμένουν εκτός Σάμου – μπορούν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους και την διεύθυνσή τους στο kanenas63@gmail.com ώστε να τους αποσταλεί. Στο απαντητικό mail της διαχείρισης θα υπάρχει αριθμός λογαριασμού τραπέζης για την κατάθεση της συνδρομής τους.


Από πλευράς του «ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ», μέσω της ανάγνωσής του, σας υπόσχεται ταξίδια… στον γενέθλιο τόπο.

Το Αρχιπέλαγος - Μέλος του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία (RAC MED)


Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με έδρα το νομό της Σάμου, έγινε πρόσφατα μέλος του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (RAC MED), ως ο μοναδικός εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας που συμμετέχει στο συμβούλιο, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της βιώσιμης αλιείας στην Ελλάδα (σημείωση: τα μέλη του συμβουλίου συμμετέχουν αμισθί σε αυτό). Τα Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια της Ε.Ε., δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς που σχετίζονται με την αλιεία, να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι το Αρχιπέλαγος έγινε μέλος του Συμβούλιου έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθησε ένας και πλέον χρόνος υπόγειας και λυσσαλέας αντίδρασης τόσο από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, καθώς επίσης και της ΠΕΠΜΑ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας – μηχανότρατες, γρι-γρι). Και σε αυτή την περίπτωση όμως, φαίνεται ότι οι καιροί αλλάζουν και όλοι ελπίζουμε ότι πολλά από τα κακώς κείμενα που μας έφεραν στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, επιτέλους θα γίνουν/ανήκουν στο παρελθόν.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα ήταν ένα από τα ελάχιστα μέλη όπου στο εν λόγω συμβούλιο δεν είχε έως πρόσφατα εκπροσώπηση από εξειδικευμένους φορείς που εκφράζουν είτε τα συμφέροντα του περιβάλλοντος, είτε τα συμφέροντα του παράκτιου αλιευτικού κλάδου.
Αυτό αποτελεί ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο, για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των αλιευτικών θεμάτων στην Ελλάδα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα, και πως οδηγηθήκαμε στην δραματική κατάσταση όπου βρίσκονται τα ιχθυαποθέματα στις θάλασσές μας.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Αρχιπελάγους στο RAC MED, εκπρόσωπός μας συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στη Ρώμη, ενώ τον επόμενο μήνα θα συμμετάσχει και στη σχετική συνάντηση που θα γίνει στη Μασσαλία.
Το Αρχιπέλαγος στοχεύει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που μας δίνεται ως μέλος του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο, και μέσα από τη συμμετοχή μας θα προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλιεία, που καθορίζουν το μέλλον των θαλάσσιων πόρων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο και την επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας.
Είναι τιμή μας που αναγνωρίζεται η σταθερή προσήλωση του Αρχιπελάγους στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία και αειφόρο διαχείριση των θαλάσσιων πόρων μας.
Αναστασία Μήλιου
Διευθύντρια Έρευνας, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"

Το νέο video trailer του samosbook διαφημίζει το νησί και της δραστηριότητές του

Μήνυμα υπερηφάνειας από τους Αυτοδύτες Σάμου και η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία μέσα στη θάλασσα προκάλεσε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ θαυμασμό!


Τη μεγαλύτερη Ελληνική σημαία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , άπλωσαν τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και με το δικός τους ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν μαζί με τις οικογένειες τους, την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες, στα καταγάλανα νερά του κολπίσκου της Αγίας Παρασκευής της Σάμου, 19 δύτες άπλωσαν υποβρυχίως Ελληνική σημαία 70 τετραγωνικών μέτρων (7μ x 10μ), τη μεγαλύτερη γαλανόλευκη που έχει απλωθεί ποτέ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.



Χρειάστηκε λεπτομερής σχεδιασμός, ομαδική εργασία, καταμερισμός ρόλων, επαγγελματική ενίσχυση της σημαία και χρήση σάκων ανέλκυσης και τεσσάρων σημαδούρων, ώστε να απλωθεί και να κρατηθεί η σημαία στο βάθος που είχε οριστεί.
Ο άψογος συγχρονισμός κινήσεων μέσα και έξω από τη θάλασσα, από την ομάδα των έμπειρων αυτοδυτών και ελευθέρων δυτών εξασφάλισε την επιτυχία του εγχειρήματος και την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων.



Οι παραβρισκόμενοι στη παραλία και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική σκηνή, όταν οι δύτες έφεραν τη σημαία από το βάθος των 15 μέτρων και τη κράτησαν για αρκετή ώρα στην επιφάνεια.


Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου ευχαριστεί τους κυρίους Ευγενεία Κωνσταντίνο και Κοκκώνη Ανδρέα για τη διάθεση της σημαίας και τον κύριο Νεόφυτο Γεράσιμο για την ενίσχυση της.


- Δείτε το βίντεο στο: https://www.youtube.com/watch?v=CN_2GP7LVHo
- Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.917128871671503&type=1

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

"Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ" | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από 30 Μαρτίου έως 07 Απριλίου 2015



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρλοβασίου “ ΑΤΟΠΟΣ” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου “ΠΟΛΥΜΝΙΑ” στα πλαίσια του Ευρωπαικού Προγράμματος ERASMUS+, διοργανώνουν στη Σάμο το  Training Corse "Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ".
 Καλούμε τους φορείς και τους Πολιτιστικους Συλλογους του νησιού μας αλλα και όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες  να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 6978519396 ή με email: georgiospittas@yahoo.gr.

"Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ" είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι της Σάμου, από 30 Μαρτίου έως 07 Απριλίου. Τα κύρια θέματα είναι οι παραδοσιακοί χοροί, δραστηριότητες  εξωτερικού χώρου, πολιτιστικά δρώμενα, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων εσωτερικής  ψυχοσωματικής ισορροπίας και θετικής συμπεριφοράς. Θα συμμετάσχουν 38 νέοι από 11 διαφορετικές χώρες του προγράμματος Erasmus+ (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Ουκρανία).  Οι κύριοι στόχοι είναι : η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημαντικότητα των πολιτιστικών παραδόσεων και χορών ειδικότερα, η παροχή εργαλείων και μεθόδων για αυτό-ανάπτυξη και ενδυνάμωση σε μια ενεργητική ζωή, η προώθηση δραστηριοτήτων εξωτερικών χώρων και η σημασία τους για μια υγιεινή ζωή , το μοίρασμα γνώσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσω των παραδοσιακών εθνικών και ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων, η προώθηση κινητικότητας ανάμεσα στους νέους και ένα ενεργό ρόλο στη ζωή τους και στη κοινωνία μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι δραστηριότητες θα είναι βασισμένες σε ενεργητικές και μη-τυπικές μεθόδους : χτίσιμο ομάδας, συνεδρίες συζήτησης, ομάδες εργασίας και προβληματισμού, παιχνίδια, παραδοσιακοί χοροί, διαπολιτισμικά βράδια, επισκέψεις της τοπικής κοινότητας, δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, φυσική άσκηση με πρόθεση τη προσωπική ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα έχει, ωστόσο, ως μείζονα στόχο, την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας μεταξύ των νέων που συμμετέχουν, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης που μπορούν να προχωράνε μαζί.

Οι προβλεπόμενες δραστηριότητες προωθούν την Ευρωπαϊκή συνείδηση και τη συμμετοχή των νέων ώστε να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε προσωπικό επίπεδο και στη κοινωνία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος του κύκλου δραστηριοτήτων που οργανώνει ο φορέας μας με σκοπό την προώθηση της αναγνώρισης της μη-τυπικής μάθησης, του επαγγέλματος του διοργανωτή κοινωνικό-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους (youth worker) καθώς και τη σημασία της δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της βελτίωσης των δομών νεολαίας, μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όσων δουλεύουν στον τομέα της νεολαίας.

 Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Ε.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.






Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Χορευτική Συνάντηση Συλλόγων Σάμου το Σάββατο 28 Μαρτίου


Η συνάντηση θα γίνει  Σάββατο 28 Μαρτίου με τη συμμετοχή 8 συλλόγων.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου, περισσότεροι από εκατό χορευτές θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.

Καπετάν Λαχανάς - ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης του 1821


Ο Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Σαμιακής εξέγερσης ενάντια στον τουρκικό ζυγό και από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης του 1821.

Τα πρώτα χρόνια

Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Κωνσταντίνος Φώκος και γεννήθηκε στο Άνω Βαθύ της Σάμου το 1769. Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Φώκος και η Κυριακή Γιακουμή. Από μικρή ηλικία υιοθετήθηκε από τον θείο του Γιακουμή που ήταν άκληρος. Το «Λαχανάς» ήταν παρατσούκλι, αλλά επικράτησε του πραγματικού επωνύμου. Ο Κωνσταντής Λαχανάς από μικρή ηλικία, όπως και πολλοί άλλοι Σαμιώτες, ασχολήθηκε με τη θάλασσα και έγινε πλοίαρχος (από όπου και προέρχεται η προσφώνηση καπετάν - καπετάνιος), ταξιδεύοντας αρχικά κοντά στην γενέτειρα του, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αργότερα τα ταξίδια του έφτασαν μέχρι τη Συρία, τη Βόρειο Αφρική, τον Εύξεινο Πόντο και την Ιταλία

Προεπαναστατική Δράση

Το 1798 βρέθηκε στην Αίγυπτο και κατετάγη εθελοντικά στην Ελληνική Λεγεώνα του Ναπολέοντα και με τον βαθμό του Λοχαγού. ¨Ελαβε μέρος στις μάχες που δόθηκαν εκεί από τα γαλλικά στρατεύματα και διακρίθηκε στη ναυμαχία του Αμπουκίρ (1798). Μετά την Αίγυπτο, ο Κωνσταντής Λαχανάς γύρισε στη Σάμο και ασχολήθηκε με τα κοινά της γενέτειρας του. Στις αρχές του 19ου αι. στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σάμου ανταγωνίζονταν δύο παρατάξεις: οι προοδευτικοί Καρμανιόλοι και οι συντηρητικοί Καλλικάντζαροι. Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης ήταν ο έλεγχος των τοπικών κοινοτικών θεσμών και η εισαγωγή νεωτερικών διαδικασιών. Ο Κωνσταντής Λαχανάς συντάχθηκε στο πλευρό των Καρμανιόλων. Στα 1805, καταδιωγμένος από τους Καλλικάτζαρους, πήγε και κατατάχτηκε στο αρματολίκι του Νικοτσάρα, που δρούσε στην Μακεδονία. Στην μάχη στην περιοχή της γέφυρας του Στρυμώνα, ο Λαχανάς με τόλμη έσωσε την ομάδα από τον κλοιό χιλιάδων Τούρκων και έγινε θρύλος. Ο Νικοτσάρας αναγνωρίζοντας την ανδρεία του Λαχανά τον έκανε πρωτοπαλίκαρό του. Μετά τον θάνατο του Νικοτσάρα το 1807, ο τότε διοικητής της Θεσσαλονίκης Μπεκίρ Πασάς που υπήρξε παλιότερα βοεβόδας Σάμου, τον διόρισε κυβερνήτη του εκεί σταθμεύοντος αυτοκρατορικού πάρωνος (μπρίκι). Μετά την απόλυση του Μπεκίρ Πασά, παραιτήθηκε και επέστρεψε στη Σάμο, ασχολούμενος με το αρχικό του επάγγελμα κυβερνώντας το ιδιόκτητο πλοίο του «Πυθαγόρας», καθώς εντωμεταξύ οι Καρμανιόλοι είχαν κατορθώσει να επικρατήσουν στα κοινά (1810 – 1812) με ηγέτη τον Λυκούργο Λογοθέτη. Το 1812, όταν οι Καλικάντζαροι επικράτησαν ξανά στην Σάμο, ο Κωνσταντής Λαχανάς καταδιώχθηκε και διέφυγε από το νησί για να σωθεί.

Επαναστατική Δράση

Τον Φεβρουάριο του 1819, ο Κωνσταντής Λαχανάς μυήθηκε από τον Γεράσιμο Σβορώνο στη Φιλική Εταιρεία. Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση του 1821, ο Καπετάν Κωνσταντής υπήρξε ο πρώτος που στις 18 Απριλίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στην Σάμο υψώνοντας τη σημαία της επανάστασης (μια σημαία γαλάζια με σταυρό άσπρο στη μέση και γύρω του τις λέξεις «ελευθερία ή θάνατος») στη θέση Πηγαδάκι του Άνω Βαθέως, χτυπώντας τις καμπάνες και καλώντας όλους τους Σάμιους να αγωνισθούν υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας. Στα τέλη του Απριλίου 1821, έφτασε στη Σάμο και ο Λυκούργος Λογοθέτης, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Σάμου και ανέλαβε τη γενική αρχηγία του αγώνα στο νησί θέτοντας σε εφαρμογή το τοπικό πολίτευμα, τον «Στρατοπολιτικό Διοργανισμό της νήσου Σάμου». Ο Λυκούργος Λογοθέτης οργάνωσε την άμυνα του νησιού συγκροτώντας τέσσερις χιλιαρχίες, διορίζοντας χιλίαρχο τον Κωνσταντή Λαχανά σε μία από αυτές. Υπό την ιδιότητά του αυτή υπεράσπισε το νησί και στις τρεις μεγάλες επιθέσεις που επιχείρησε ο τουρκικός στόλος το 1821, 1824, 1826 εναντίον της Σάμου. Τον Ιούλιο του 1821 ο Λαχανάς εξασφάλισε την άμυνα των ανατολικών παραλίων και του λιμανιού του Βαθιού. Μετά την απόκρουση των Τούρκων επικεφαλής μικρού σώματος έβγαλε από τα βυθισμένα στη θάλασσα εχθρικά πλοία 33 τηλεβόλα, τα οποία μετέφερε στη Σάμο για την ενίσχυση της άμυνάς της. Στη συνέχεια εκστράτευσε με άλλους 300 Σαμιώτες στη Μικρά Ασία όπου μετά από μάχες, λαφυραγώγησε τα τουρκικά παράλια απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης κατά της Σάμου. Το 1822 έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Χίου. Μετά την αποτυχία αυτής της εκστρατείας και την καταστροφή της Χίου, ξέσπασε εκ νέου διαμάχη μεταξύ των δύο παρατάξεων, ενώ ο Λυκούργος Λογοθέτης καταδικάστηκε από το στρατοδικείο της Κεντρικής Διοίκησης για την αποτυχία της εκστρατείας. Στο αλληλοφάγωμα αυτό των Σαμίων βοήθησε πολύ και η Κεντρική Διοίκηση της επαναστατημένης Ελλάδας, που ενεργώντας άστοχα, διόρισε Έπαρχο στη Σάμο κάποιο ξένο τον Κυριάκο Μόραλη. Ο Μόραλης συνέλαβε τον Λαχανά κατά προτροπή των πολιτικών του αντιπάλων και τον φυλάκισε το 1822, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει και να σωθεί. Ευτυχώς αποσταλμένοι της Κεντρικής Διοίκησης, στο τέλος του 1822, αποκατάστησαν, τον αθωωμένο από το στρατοδικείο Λυκούργο, υπακούοντας στη θέληση των Σαμίων. Το 1823 ανενόχλητοι οι Σαμιώτες διόρθωσαν πρώτα τα προχώματά τους και τον Μάρτιο του 1823 ο Λαχανάς επικεφαλής 600 ανδρών εκστράτευσε πολλές φορές κατά της Μικράς Ασίας λεηλατώντας τα παράλια από τη περιοχή του Τσαγίου μέχρι την Αλικαρνασσό. Δυστυχώς το 1823, μια δεύτερη άστοχη ενέργεια της Κεντρικής Διοίκησης χειροτέρεψε την κατάσταση. Σύμφωνα με το Νόμο "περί Επάρχων", που ψήφησε η Β. Εθνική Συνέλευση στο Άστρος, δεν επιτρεπόταν στο Λογοθέτη, επειδή ήταν ντόπιος, να αρχηγεύσει τη Σάμο. Στη θέση του διορίστηκε ο Ψαριανός Χατζηαντρέας Αργύρης. Το 1824 ο Λυκούργος Λογοθέτης επανήλθε στην εξουσία μετά από την απαίτηση των Σαμίων . Οι αντίπαλοι του, εξόριστοι Καλλικάτζαροι, ενεργώντας προδοτικά έστειλαν έναν Πελοποννήσιο οπλαρχηγό τον Νικόλαο Τσάκωνα με εβδομήντα άνδρες, κρυφά στη Σάμο με σκοπό με το σκοπό να καταλύσουν την αρχή του Λογοθέτη και να τον εξοντώσουν. Στις αψιμαχίες που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν μερικοί από τους άνδρες του Κωνσταντή Λαχανά, ενώ πολιόρκησαν το σπίτι του στο Άνω Βαθύ και το κατέστρεψαν. Ο ίδιος με την οικογένεια του κατάφερε να διαφύγει και να αποκρούσει με επιτυχία την επιδρομή εξοντώνοντας όλους τους επιδρομείς. Στην μεγάλη εκστρατεία του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου κατά της Σάμου το 1824, ο Κωνσταντής Λαχανάς είχε διορισθεί από την Γενική Συνέλευση «Γενικός Καπετάνιος του εν Σάμω Ελληνικού Στρατού». Υπεράσπισε την γενέτειρα του, οχυρώνοντας τις περιοχές Μεσοκάμπου – Μολαϊμπραήμ ( Ποσειδώνιο ), από όπου κανονιοβολούσε με επιτυχία τον τουρκικό στόλο που πολιορκούσε στενά τη Σάμο. Το 1825 επιχείρησε νέα επιδρομή κατά της Μικράς Ασίας. Την ίδια γενναιότητα έδειξε και το 1826 κατά εκστρατεία των Τούρκων εναντίον της Σάμου. Το 1828, όταν στη Σάμο έφτασε ο Ιωάννης Κωλέτης ως Έκτακτος Επίτροπος Ανατολικών Σποράδων και καθ’ όλη τη διάρκεια της καποδιστριακής περιόδου, ο Κωνσταντής Λαχανάς διετέλεσε αρχηγός της Εκτελεστική Δυνάμεως. Το 1830, όταν υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου με το οποίο αναγνωρίστηκε επίσημα στο ελληνικό κράτος, η Σάμος δεν συμπεριλήφθηκε σ’ αυτό. Ο Λυκούργος Λογοθέτης επέστρεψε τότε στη Σάμο και τέθηκε επικεφαλής της δεύτερης φάσης της επανάστασης στη Σάμου, που είναι γνωστή ως «Ελευθέρας Πολιτείας Σάμου» (1830-1834). Στη τετραετία αυτή, διορίστηκε ξανά στρατιωτικός αρχηγός της Πολιτείας Σάμου. Στο διάστημα αυτό οι Σαμιώτες επεδίωκαν την ένωση τους με την ελεύθερη Ελλάδα.

Εξορία και θάνατος

Ο αγώνας για ένωση με την Ελλάδα δεν είχε αίσιο τέλος και στη Σάμο επιβλήθηκε το ηγεμονικό καθεστώς το 1834, υπαγόμενο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ηγεμονία δείχνοντας τη μικροψυχία της, καταδίκασε σε ισόβια εξορία τους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού : Λογοθέτη Λυκούργο, Καπετάν - Σταμάτη, Κωνσταντή Λαχανά, Αρχιερέα Κύριλλο, ποιητή Κλεάνθη, γραμματικό Λεκάτη, υποχιλίαρχο Αγγελίνα και 63 άλλους. Τους ακλούθησαν και οι πιο φιλελεύθεροι Σαμιώτες που αυτοεξορίστηκαν από τη Σάμο.. Ο Κωνσταντής Λαχανάς και η οικογένειά του το καλοκαίρι του 1834 μετέβηκαν στην ελεύθερη Ελλάδα. Αρχικά από το Καρλόβασι μετέβησαν στη Μύκονο και από εκεί στο Ναύπλιο με τελικό προορισμό στην Χαλκίδα, όπου τους παραχωρήθηκε μια περιοχή για να εγκατασταθούν. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τους αγώνες του Κωνσταντή Λαχανά τον τίμησε με το βαθμό του Ταγματάρχη της Εθνοφυλακής (Βασιλικό Διάταγμα 20/1834) και του απενεμήθησαν ο Αργυρός Σταυρός του Αγώνος και ο Χρυσός Σταυρός των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος. Με τον θάνατο του στις 19 Δεκεμβρίου 1842, η ελληνική κυβέρνηση τον κήδεψε δημοσία δαπάνη. και η γενέτειρα του, το Βαθύ της Σάμου, τιμώντας τον, τοποθέτησε στη θέση Πηγαδάκι την προτομή του. Παράλληλα το χωριό του Κιλκίς Λαχανάς, έλαβε το όνομα του. Ο γιος του Γεώργιος Λαχανάς, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα άρματα του πατέρα του, το σπαθί του Νικοτσάρα και άλλα πολεμικά κειμήλια, τα παρέδωσε στην Ελληνική Κυβέρνηση και εκτίθενται στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο.

Πηγές

Εθελοντική φύτευση αναρριχητικών φυτών στον περιφερειακό δρόμο της πόλης της Σάμου


Τα μέλη και οι φίλοι της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου , του Συνδέσμου Εφέδρων Αξκών Σάμου και του Εθελοντικού Κλιμακίου Βαθέος -ΔΚ Σάμου , ενώνουμε τις προσπάθειές μας για την όμορφη όψη του περιφερειακού δρόμου.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015
Σημείο συνάντησης την 10.30  στον κόμβο στις 3 Εκκλησιές στην αρχή του δρόμου προς Καλάμι.


Ο γεωπόνος κ. Γιακουμής Αμυρσώνης προσφέρει τα φυτά και θα μας συμβουλεύσει για τον τόπο και τρόπο φύτευσης των αναρριχητικών φυτών αμπέλοψις και κισσού.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γιορτή Πορτοκαλιού στους Μύλους την Κυριακή 5 Απριλίου (αλλαγή ημερομηνίας)

*** ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ***
Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων «Ο Ίμβρασσος», η γιορτή του πορτοκαλιού ΔΕΝ ΘΑ  πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29/3 που είχε προγραμματιστεί, λόγω της βροχόπτωσης που δίνει η εθνική  μετεωρολογική υπηρεσία, και η εκδήλωση μεταφέρετε την επόμενη Κυριακή 5 Απριλίου.
--------------------------------


Η ‘γιορτή του πορτοκαλιού’ για 4η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων «Ο Ίμβρασσος», την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μύλων.



Η εκδήλωση ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, με μουσική από τον DjΑλέξη Καραθανάση, με παρουσίαση Ζούμπα από τα κορίτσια των Μύλων, παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας ‘ΕΙΡΗΝΗ’, το Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου ‘Ο Καπετάν Λαχανάς’ καθώς και τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων ‘Ο Ίμβρασσος’.


Θα υπάρχει παζάρι Πασχαλινών κατασκευών που έχουν φτιάξει τα παιδιά των Μύλων με τη βοήθεια της κας Τούλας Πυργιώτη, παζάρι με λικέρ μανταρίνι, μαρμελάδα πορτοκάλι, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και περγαμόντο, που έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου.
Επίσης παζάρι τοπικών προϊόντων, ενώ οι μικροί φίλοι θα έχουν τη χαρά να περάσουν ξέγνοιαστες ώρες, ζωγραφίζοντας με τη βοήθεια του ζωγράφου Γιάννη Κομινόλογλου.
Εργαστήρι δημιουργίας ζωγραφικής σε πάνινη τσάντα από τον Παύλο Γιακουμή, ζωγραφική προσώπου για μικρούς και μεγάλους από την κα Κατερίαν Ζομπούλη.
Και φυσικά, φαγοπότι (σουβλάκι ή φασολάδα) και μαζί δωρεάν γλυκάκι και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Μη χάσετε το πανηγύρι χαράς για μικρούς και μεγάλους.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ


Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι αναζήτησαν την εκπλήρωση των ονείρων τους σ έναν καινούργιο κόσμο την Αμερική. Μια φορά και σήμερα, δυο κορίτσια ανακαλύπτουν τη ζωή ζητώντας να πραγματώσουν τα δικά τους όνειρα. Παρακολουθούμε την πορεία της ζωής τους από τα 8 στα 88 τους χρόνια, πότε κυρίαρχες του παιχνιδιού, πότε σχοινοβάτες και πότε ναυαγοί. Ανάμεσά τους κι ο αιώνιος άντρας σύζυγος και εραστής.

Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» μιλάει έτσι σε 28 σχεδόν κινηματογραφικά στιγμιότυπα για τη φιλία, τον έρωτα, τις προσωπικές αναζητήσεις και κατακτήσεις αλλά και για την προδοσία, την αρρώστια, τον θάνατο. Όλα αυτά όμως με την απόσταση που προσφέρει το χιούμορ, το έργο είναι μια κωμωδία, ένα παραμύθι.

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου παρουσιάζει το πολυπαιγμένο και μεταφρασμένο σε έξη γλώσσες έργο της Χρύσας Σπηλιώτη την Κυριακή 29 Μαρτίου, Τετάρτη 1, Παρασκευή 3 και Κυριακή 5 Απριλίου στις 9 μμ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Προπώληση: Moccassino shoes, Bιβλιοπωλεία «Κύκλος» και Καραστάθη.

Κρατήσεις: 22730 22876, 6982347557. 










Αρχειοθήκη ιστολογίου