Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο θρυλικός μπασίστας των Joy Division και New Order, Peter Hook έρχεται στην Ελλάδα για μια και μοναδική συναυλία στη Σάμο, στο Ireon Music Festival 2015



Ο θρυλικός μπασίστας των Joy Division (και μετέπειτα των New Order,των Revenge, των Monaco) έρχεται στην Ελλάδα για μια  και μοναδική συναυλία στη Σάμο.
Οι Peter Hook & The Light  θα εμφανιστούν με ένα πρόγραμμα   New Order και Joy Division.

Ο Peter Hook γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1956. Είναι ένας σπουδαίος μπασίστας και είναι συνιδρυτής του ιστορικού συγκροτήματος των Joy Division μαζί με τον Bernard Sumner στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ήταν 20 Ιουλίου του 1976 όταν οι δυο τους αφού παρακολούθησαν την συναυλία των Sex Pistols στο Lesser Free Trade Hall του Manchestser, αποφάσισαν να σχηματίσουν το δικό τους συγκρότημα. 
H συγκεκριμένη συναυλία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Rock/Pop μουσικής αφού παρά τα μόλις 40 άτομα που την παρακολούθησαν, σχεδόν όλοι έφτιαξαν την δική τους μπάντα ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των θεατών ήταν οι Mark E. Smith (σχημάτισε τους The Fall), Morrissey (σχημάτισε τους The Smiths), Mick Hucknall (σχημάτισε τους Simply Red), που όλοι πλέον γνωρίζουμε την πορεία τους αργότερα στην μουσική, καθώς και το μετέπειτα αφεντικό της Factory Records, Tony Wilson. Στο κοινό ήταν και ο μετέπειτα τραγουδιστής των Joy Division, Ian Curtis.
Το νεοσύστατο γκρουπ άλλαξε πολλές ονομασίες μέχρι να καταλήξει στην τελική. Ένα όνομα ήταν απαραίτητο για τις συναυλίες που είχαν προγραμματίσει να κάνουν σε διάφορες παμπ, όπως συνήθιζαν στα τέλη της δεκαετίας του '70. Έτσι, ο Richard Boom, ο μάνατζερ των Buzzcocks πρότεινε το όνομα Stiff Kittens.


Ο τίτλος όμως δεν άρεσε σε κανένα μέλος του συγκροτήματος και έτσι σύντομα αποφάσισαν να το αλλάξουν. Ονομάστηκαν Warsaw, εμπνεόμενοι από το τραγούδι του David Bowie με τίτλο Warszawa από το θρυλικό album 'Low' που κυκλοφόρησε το 1977'. Δεν άργησαν όμως να αλλάξουν το όνομά τους καθώς υπήρχε άλλη μια πανκ μπάντα, με δισκογραφική παρουσία, με το όνομα Warsaw Pakt. Έτσι, λοιπόν, κατέληξαν στο όνομα Joy Division με το οποίο ως γνωστόν καθιερώθηκαν.
Το όνομα είναι αναφορά στην πτέρυγα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς με την ονομασία 'Joy Division', όπου νεαρές κρατούμενες προσφέρονταν για την σεξουαλική διασκέδαση των γερμανών στρατιωτών. Το ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης αναφέρεται και στη νουβέλα The House Of Dolls (1955) του συγγραφέα Ka-tzetnik.
Οι Joy Division με τον μοναδικό Ian Curtis στα φωνητικά και τον Stephen Morris στα τύμπανα και παραγωγό τον ιδιοφυή Martin Hannett, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους album 'Unknown Pleasures' το 1979, με το ιστορικό εξώφυλλο του Peter Saville και απέσπασε πολύ καλές κριτικές ενώ ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο ντεμπούτο album του 1979.
Ο δεύτερος και τελευταίος δίσκος της μπάντας με τίτλο 'Closer', κυκλοφόρησε στις 18 Ιουλίου 1980 και γνώρισε σχετική εμπορική επιτυχία, ενώ το τραγούδι 'Love Will Tear Us Apart' που κυκλοφόρησε σαν single τον Ιούνιο του 1980 αλλά δεν βρίσκεται στο album 'Closer', είναι το πιο γνωστό και εμπορικό τους. Πλέον το 'Closer' θεωρείται επάξια, ένα από τα σπουδαιότερα album όλων των εποχών, ενώ το Rolling Stone το συγκαταλέγει στην θέση νο.157 με τα πιο σπουδαία album στην ιστορία της μουσικής.
Το τέλος όμως δυστυχώς για τους Joy Division είχε έρθει λίγο πιο πριν, όταν στις 18 Μαίου 1980, ο Ian Curtis αυτοκτόνησε, μια μέρα ακριβώς πριν ξεκινήσουν την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ είχαν συμφωνήσει ότι μετά το θάνατο του Curtis θα συνέχιζαν, αλλά με διαφορετικό όνομα. Έτσι μετονομάστηκαν σε New Order και στράφηκαν σε πιο χορευτική κατεύθυνση, με μεγάλες επιτυχίες και πολλά albums. Ο Peter Hook ταυτόχρονα ασχολήθηκε και με την παραγωγή άλμπουμ σε συγκροτήματα όπως oι Inspiral Carpets και οι Stone Roses. 


Mε την αποχώρηση του από τους New Order δραστηριοποιήθηκε σε σόλο πρότζεκτ άλλα και συνεργασίες, ενώ με την επιτυχία των Monaco έκανε γνωστό στις νεότερες γενιές τον ήχο της παρέας από το Μάντσεστερ στα τέλη των 70's. 





Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου