Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ «…Πάντα να ανταμώνουμε»


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
«…Πάντα να ανταμώνουμε»
(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

Θα μπορούσε να ήταν στίχος από το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου: «…πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε,  με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους, σαν ποταμούς…»


Ήταν όμως το 8ο Χορευτικό Αντάμωμα στο Αιγαίο, ένα ζεστό Σάββατο του Αυγούστου στη Σάμο. Με συμμετοχή σαμιακών χορευτικών  συλλόγων και επίτιμους προσκεκλημένους τους χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοζάνης «Τα Πλατάνια» σε μια μαγευτική αναβίωση του εθίμου του «φανού».



Φορεσιές και βήματα, χαμόγελα και συγκίνηση, ένα μακρύ ταξίδι στα πατήματα της παράδοσης, το Αιγαίο και η Μακεδονία, οι φιλίες που χτίζονται μέσα από το χορό και οι πολιτιστικές συνδέσεις. Όλα με ένα ρυθμό, μια σύνδεση δυνάμεων, του κοινού το χειροκρότημα και των χορευτών το αγκάλιασμα. Κι ύστερα, όλοι μαζί, σα σε σκηνή από σπονδή, να ενώνονται σε ένα ημικύκλιο και να γίνεται ο χορός, γέφυρα επικοινωνίας των κοινωνιών και των ανθρώπων.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Σάμου «Ο Ίμβρασσος» παρουσίασε χορούς της Σάμου, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς» χόρεψε στα βήματα της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας,  Ο Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών Σάμου ανέδειξε τους χορούς των Δωδεκανήσων,  Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Χώρας – Ποτοκακίου «Η Ειρήνη» παρουσίασε Κρητικούς χορούς, το  Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου, τους χορούς της Ικαρίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Τα Πλατάνια» με τον χοροδιδάσκαλο Στέλιο Μπούκο, προέβη σε αναβίωση του εθίμου του φανού και την παρουσίαση χορών από την Κοζάνη αλλά και  Μακεδονίτικους. Μετά την απονομή των αναμνηστικών και την ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους συλλόγους, το γλέντι «άναψε» για τα καλά, υπό τους ήχους Ικαριώτικης ορχήστρας και τον κόσμο να ακολουθεί τους χορευτές στα βήματα της Ελληνικής χορευτικής παράδοσης.



Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου