Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ- ΒΙΝΤΕΟ από το samosbook


Chamaeleo chamaeleon
(Linnaeus, 1758)

Κοινή Ονομασία: Μεσογειακός Χαμαιλέοντας


Εξάπλωση στην Ελλάδα:
Σάμος. Δεν υπάρχουν πρόσφατες παρατηρήσεις από Χίο και Κρήτη που να επιβεβαιώνουν σήμερα την ύπαρξη του είδους σε αυτά τα νησιά, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Γενικές Πληροφορίες:
Στην Ελλάδα απαντά το φερώνυμο υποείδος. Ολικό μήκος έως και 30cm (συνήθως λιγότερο) μαζί με την ουρά η οποία έχει μήκος μικρότερο του σώματος. Ημερόβιο, αποκλειστικά δενδρόβιο ερπετό. Κινείται αργά με χαρακτηριστική κίνηση και πλησιάζει έτσι την λεία του την οποία συλλαμβάνει αστραπιαία με την κολλώδη γλώσσα του που μπορεί να εκτείνει σε μήκος μεγαλύτερο κι από το σώμα του. Τα δάχτυλα και η ουρά του λειτουργούν ως συλληπτήρια όργανα που βοηθούν στην αναρρίχηση, ενώ τα μάτια του κινούνται ανεξάρτητα έχοντας την δυνατότητα να κοιτούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις συγχρόνως. Έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται χρωματικά ανάλογα με το περιβάλλον ή τις διαθέσεις του. Τρέφεται κυρίως με έντομα, αλλά μπορεί να τραφεί σπάνια και με μικρές σαύρες ή νεοσσούς. Ζευγαρώνει από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Κάθε θηλυκό γεννά 5-35 αυγά μία φορά κάθε χρόνο, τα οποία εναποθέτει σε τούνελ που σκάβει σε μαλακό χώμα ή άμμο. Η ένταση κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος είναι μεγάλη, έτσι το 30-40% των θηλυκών μπορεί να αποβιώσει μετά από αυτήν. Συνήθως οι Χαμαιλέοντες δεν ξεπερνούν το 3ο έτος ζωής τους. Με αυτά τα δεδομένα οι πληθυσμοί τους συχνά πλήττονται σημαντικά μετά από κλιματικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν το ποσοστό επιτυχημένης αναπαραγωγής. Σε συνδυασμό με την θνησιμότητα που προκαλείται από τους φυσικούς εχθρούς, τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες), τους αυτοκινητόδρομους και τις πυρκαγιές, αλλά και την επέκταση καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κατοικήσιμων περιοχών, οι πληθυσμοί τους βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.
Σε κάποιες περιοχές πιστεύεται λανθασμένα πως είναι δηλητηριώδες ερπετό και επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Φυσικά πρόκειται για ακίνδυνο ερπετό.

Άλλες ονομασίες:Κοινός Χαμαιλέοντας, Δρεπανούρα, Δρεπανόρα, Δρεπανοράχη, Χαμολιός, Χαμουλιός, Ακκανομούτας. 

Love to hear what you think!

1 σχόλιο:

Αρχειοθήκη ιστολογίου