Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Παραλιακή Σαμου - Αλλαγή Πορείας και πολιτικής βούλησης;











ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG 




Προβοκατόρικος Alternative Τίτλος: "Απο λαμαρινούπολη του Κερατά -  Μοντε Κάρλο"




Στις 26 Αυγούστου 2011 η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Βόλου, κυρία Β. Τροβα με καταγωγή απο την Σάμο, παρουσίασε την μελέτη αρχιτεκτονικής ανάπλασης της παραλιακής Σαμου. Παρουσιάστηκαν 3 προτάσεις με τις διαφορές να εστιάζονται στο παρκάρισμα και το πλάτους του δρόμου. Αναλυτικά:

"Η πρώτη πρόταση καταργεί τη στάθμευση οχημάτων στην παραλιακή και προβλέπει διαπλάτυνση της προκυμαίας – του πλακόστρωτου πεζόδρομου προς τη θάλασσα. Οι λωρίδες ανόδου και καθόδου μειώνονται σε πλάτος. Επίσης πλαταίνει ο πεζόδρομος στην πλευρά των καταστημάτων.

Η δεύτερη πρόταση καταργεί τη στάθμευση στην παραλιακή και οι θέσεις στάθμευσης των οχημάτων, που βρίσκονται προς την πλευρά της θάλασσας, η εξωτερική λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων και το διαχωριστικό διάζωμα μετατρέπονται σε ενιαία ζώνη πεζών διαφορετικών δραστηριοτήτων -δημιουργείται ποδηλατόδρομος, τοποθετούνται παγκάκια, σκίαστρα, δεντροφυτεύσεις κ.λπ. Η εσωτερική λωρίδα κυκλοφορίας μετατρέπεται σε διπλής κατεύθυνσης.

Στις δύο αυτές προτάσεις περιλαμβάνονται εγκοπές σε κάποια σημεία του εσωτερικού πεζόδρομου για την στάση και προσωρινή στάθμευση οχημάτων κυρίως για την εξυπηρέτηση ξενοδοχείων και κτηρίων δημόσιας χρήσης.

Η τελευταία πρόταση προτείνει τη πλήρη πεζοδρόμηση της παραλιακής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλες τις προτάσεις προτείνεται η πλήρης αφαίρεση των περγκολών και στεγάστρων από την παραλιακή και η αντικατάστασή τους με ομπρέλες έτσι ώστε να αναδειχτούν οι προσόψεις των κτηρίων που προσδίδουν στη πόλη τον αστικό χαρακτήρα της"

Όσον αφορά την μελέτη της καθηγήτριας, είναι ίσως η πρώτη φορά στην Σάμο που μελέτη προσανατολίζεται σε περιορισμό των αυτοκινήτων. Είναι μια μελέτη που αν εφαρμοστεί ακριβώς, αναβαθμίζει την πόλη σημαντικά. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μετά απο δεκαετίες βαβυλωνίας στην παραλιακή της πρωτεύουσας για το ποιός κάνει κουμάντο, γίνεται μια μελέτη που συγχρημοτοδοτήθηκε και απο τους τρείς: Δήμο, (πρώην Νομαρχία), Λιμενικό Ταμείο. Τόσα χρόνια η παραλιακή της πόλης, η καρδιά και το οικονομικό κέντρο της πόλης ήταν πεδίο αντεγκλήσεων, πολιτικών μαχαιρωμάτων και στα δύσκολα εύκολο στόχος για επίρρηψη ευθυνών...αλλού...
Η μελέτη με την πρόταση Β που επιλέγεται είναι μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ μελέτη, είναι το λογικό συμπέρασμα για το που πρέπει να πάει η πόλη απο εδώ και πέρα. Συγχαρητήρια στην Κύρια Τροβά για την πολύ καλή και λογικότατη μελέτη που έκανε. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο στην λογική του κυμοτοειδούς σχηματισμού πάνω στον κυβόλιθο που θα στρωθεί που αναπαριστά την προσπάθεια της φύσης να ανακτήσει την ακτογραμμή. Όπως λένε και οι Άγγλοι Brilliant!

Στις 17 του Ιούνη, στην διαβούλευση της ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ για την παραλιακή, παρουσιάστηκαν μελέτες που έμειναν σε συρτάρια, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του λιμενικού ταμείου (MASTERPLAN), όπως και 




η δική μου πρόταση (οχι μελέτη) για το πως πρέπει να αναπλαστεί η παραλιακή. Παρουσιάστηκε επίσης και το προσχέδιο της μελέτης της Κας Τροβά που σε πρώτη φάση φαίνεται να διατηρεί την υπάρχουσα κατάσταση! Όπως και το είπε προχτές η Κυρία Καθηγήτρια οτι σε πρώτη φάση ξηλώνεται η παραλιακή και στρώνεται με κυβόλιθους και ... παραμένει το κατά μήκος πάρκινγκ...σε πρώτη φάση!!! Αργότερα σε δική μου ερώτηση γιατί αφού θα γίνει το ξήλωμα και ανάπλαση (έστω και σε πρώτη φάση), γιατί δεν ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ το κατα μήκος πάρκινγκ τότε? Η απάντηση ήταν οτι αυτό είναι πολιτική απόφαση!. Το να κάνεις την πρώτη φάση και να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς την προκυμαία σαν πάρκινγκ δεν αλλαζει ΚΑΘΟΛΟΥ την νοοτροπία του κόσμου. Την νοοτροπία του παρατάω στην παραλιακή το αμάξι και πάω Αθήνα με το καράβι για 10 μέρες, την νοοτροπία οτι πάω για καφέ στο Aeolis άρα θα παρκάρω άντε το μακρύτερο μέχρι το δικαστήριο. Αυτά είναι νοοτροπίες δεκαετιών και για να εξαλειφθούν και για να μην υπάρχει ο φόβος του ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, πρέπει να κοπούν μαχαίρι. Στις 17/6 με την Υποτείνουσα κάναμε ένα πρώτο βήμα διαβούλευσης. Βέβαια οι εκλεγμένοι το πήραν σαν πολιτική κόντρα. Η προσωπική τουλάχιστον επιδίωξη και νομίζω όλης της ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ ήταν να προλάβουμε τα χειρότερα. Ητοι να ΜΗΝ γίνει μια απο τα ίδια. Ουτε αντιδεοντολόγοι είμαστε ούτε κάνουμε κάτι για εντυπωσιασμό. Απλά η πολιτική ηγεσία ανεξαιρέτου χρώματος και έδρας, τις τελευταίες δεκαετίες έχει να επιδείξει ΜΟΝΟ τα εξής όσον αφορά την παραλιακή της Πόλης...
α. Κατεδάφιση της Αγοράς.
β. Επέκταση του δρόμου και δημιουργία πίστας αγώνων αυτοκινήτων με πιτ στοπ δίπλα στην θάλασσα.
γ. Καμία συντήρηση και αλλαγή στον αστικό εξοπλισμό
δ. Αντεγκλήσεις και διαβήματα εκατέρωθεν με την ΕΤΑ για το Ξενία χωρίς καμία ουσιαστική λύση.
ε. Κοκορομαχίες μεταξύ υπηρεσιών λόγω των πλυμμηρών και της επάλλαξης.
ζ. Για το ίδιο θέμα καμία ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

...λογική η αγωνία μας για τα χειρότερα....







  Η τελική μελέτη της Κυρίας Τροβά που προτείνει στους φορείς και φαίνεται να γίνεται δεκτή (Σενάριο Β), μοιάζει αρκετά με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στην συγκέντρωση της Υποτείνουσας στις 17/6 στο Ξενοδοχείο Σάμος, αλλά και με την δική μου πρόταση. Οχι φυσικά γιατί ήξερα και αντέγραψα την συνάδερφο, αλλά γιατί είναι το λογικό συμπέρασμα....Το λογικό συμπέρασμα, η λογική αλλαγή πλεύσης που θα ανεβάσει την πόλη. Μόνο μια τέτοια λογική με πράσινο, σκιές, πλακοστρώσεις, κυβόλιθους, ποδηλατόδρομος και περιορισμό του αυτοκινήτου στο minimum. Η πόλη της Σάμου μόνο έτσι έχει την ευκαιρία να αναστηθεί. Σε συνδυασμο με επιμέρους παρεμβάσεις και αλλαγές μπαίνουμε σε τροχιά ανόδου. Ητοι: Ξενία κατεδάφιση (επιτέλους Πότε?!), μεταφορά λιμένος φυσικά, (μόλις πληροί ΟΛΕΣ τις προδιαγραφές μη έχοντας κίνδυνο καπελωματος και εσκεμένης απαξιώσης...), Ολοκλήρωση περιφεριακού και έναρξη καθαρισμού του θαλάσσιου κόλπου με το βιολογικό που εύχομαι - πραγματικά εύχομαι να τελειώσει και να είναι αποδοτικός και να μην εγκαταλειφθεί λόγω μικρής επάρκειας...Έχω εμπιστοσύνη και ελπίζω το καλύτερο. Όπως ελπίζω τα Δημοτικά τέλη να μην γίνουν υπέρογκα...τόσο υπέργκα που ούτε η θάλασσα δεν θα καθαρίζει ούτε θα αντεχεται να πληρώνεις τόσο ρευμα για τις αντλίες άδικα....


Μετά απο αυτά μπορούμε να πάμε στα πολύ avante guard για την Σάμο που λέει και η καθηγήτρια κ Τροβά, και έχουμε ονειρευτεί και εμείς αλλά κατευθείαν ξυπνάγαμε λέγοντας το κλασικό "Στην Σάμο αυτά είναι ουτοπία..."
Εξέδρες, μπάνιο μπροστά στην πλατεία, τόπος μάζωξης, μαρίνες με κότερα κτλ.. και οχι τόπος που σιχαίνεσαι να πατήσεις.

Για να γίνουν όλα αυτά υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ. Η μέγιστη κοινωνική συναίνεση, η μέγιστη πολιτική βούληση που έρχεται KAI απο το πρώτο κατά πολύ. Να καταλάβουν ΟΛΟΙ οτι το ΒΑΘΥ, Η Σάμος, η Πόλη της Σάμου πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί ξανά σωστά ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ. Να γίνει ξανά η πόλη που χαίρεσαι να περπατάς και να ζείς.
Το 1998 η πόλη είχε 4000 κλίνες, Σήμερα έχει τριψήφιο νούμερο...Στόχος πρέπει να γίνει να πάει στις 5000 στις 7000.... Στόχος όχι προφορικά σε στυλ συζήτηση καφενείου, στόχος πραγματικός γραμμένος, σαν πλάνο του Εμπορικού επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων κτλ κτλ...Το μέλλον της Σάμου είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Πως να το κάνουμε δηλαδή...Αν και εξερευνήθηκαν και άλλοι τρόποι ανάπτυξης κυρίως μέσω επιβολής εξωγενών παραγόντων όπως το ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΑΜΟΥ (το οποίο πρέπει να πολεμηθεί απο όλη την Σάμο και να αλλάξει ΑΜΕΣΑ), ακόμα και σήμερα εν μέσω τρομερής κρίσης το 80% ζεί ή κουτσοζεί απο τον τουρισμό. Το 80%...της πεσμένης Σάμου, της Σάμου που το '88 κοντραρε στα ίσια μεγάλους και διασημους τουριστικούς προορισμούς, ακόμα ζεί απο τον τουρισμό...

Για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το πολύ καλό πλάνο για την πόλη, πρέπει να αλλάξουν λογική και νοοτροπία ΟΛΟΙ!.
Ο κόσμος να δεχτεί της αλλαγές και να αρχίσει να περπατάει και λίγο...Οι πολιτικοί να υποστηρίξουν και να προωθήσουν την μελέτη που πλήρωσαν και παρουσίασαν και να την υλοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να προσπαθήσουν να βρούν τα λεφτά ΑΜΕΣΑ. Το οτι υπάρχει και το πλυμμηρικό πρόβλημα μπορεί να αποβεί και σε καλό γιατί κάνει την ΑΜΕΣΗ υλοποίηση ένα ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ζήτημα. Είναι χρυσή ευκαιρία, όπως επίσης ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ είναι και η σύμπνοια που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στους τρείς μεγάλους της παραλιακής (Λιμενικό Ταμείο, Περιφέρεια, Δήμος).
Τέλος  πρέπει να αλλάξει λογική και ο επιχειρηματικός κόσμος της παραλίας. Οι πέργκολες δεν έχουν θέση σε μια τέτοια νέα παραλιακή. Η ποιότητα του έργου και η αναβάθμηση εγγυούνται την διατήρηση και την άναδο του τζίρου των καταστημάτων. Όπως επίσης και το γεγονός οτι η κατάληψη του δημοσίου χώρου απο τις πέργκολες δημιούργησε απλά, μεγάλα και "άδεια" μαγαζιά. Τα πιο πολλά μαγαζιά της παραλιακής (για να μην πω όλα) έχουν υπέροχους εσωτερικούς χώρους που με την αποξήλωση της πέργκολας παίρνουν ζωή τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Εξωτερικά το καλοκαίρι καλαίσθητες ομπρέλες θα αναδεικνύουν και δεν θα καλύπτουν τα κτήρια της παραλιακης μας που τα περισσότερα είναι πολύ όμορφα.

Οι καταστηματάρχες σε ένα θα έχουν δίκιο...στο να ρίξουν τις πέργκολες και η παραλιακή να μείνει σε αυτό το χάλι. Όλα πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει η πόλη. Όλα...όπως όταν εγώ κατεβαίνω στο Σάντέ, στο Σάμος, στο Aeolis, παρκάρω ΑΠ'ΕΞΩ, αλλά με την μείωση του δρόμου θα περπατήσω, θα περπατήσω και θα χαίρομαι που η πόλη μου άλλαξε σελίδα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αρκεί να μην το μικροσυμφέρον των λίγων και των λίγων ημερών μας ξανακρατήσει σε ομηρία. Το απεύχομαι, και πρέπει να το πολεμήσουμε ΟΛΟΙ. Ο κόσμος πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται για το τι θα γίνει, πότε θα αρχίσει...και πρέπει να κρατάμε την πολιτική ηγεσία σε εγρήγορση για να υλοποιήσουν το συντομότερο αυτά ΑΚΡΙΒΩΣ που εξήγγειλαν στις 26/8/2011 με την προσθήκη της ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ (ΠΙΤ ΣΤΟΠ). Ας ελπίσουμε οτι δεν θα πέσουμε ξανά στην ίδια παγίδα και θα υπάρξει πλέον η πολιτική βούληση και απο το λιμενικό ταμείο να καταργήσει ακόμα και απο τώρα το κατα μήκος πάρκιγνκ.

Με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νίκο Ζάχαρη, στο περιθώριο της προχτεσινής συζήτησης, συζητήσαμε και έδειξε να συμφωνεί στην ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση του πάρκινγκ. Έκανε λόγο δε και για συλλογή υπογραφών συμπεριλαμβανομένης της δικής μου και της δικής του. Κάτι το οποίο προσωπικά θα το θυμίσω, θα το πιέσω και θα το προχωρήσω.
Το σχέδιο της παραλιακής έτσι οπως προτάθηκε δίνει ζωή στην πόλη. Δεν θα το ξεχάσουμε, θα το παλέψουμε και αν όντως υπάρχει πλέον και αλλαγή νοοτροπίας και πολιτική βούληση θα βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί. Ο καθένας απο το πόστο του, το επαγγελμα του την γνώση του για να γίνει η πόλη, η πολη που ΟΛΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ. Πρωτεύουσα νησιού με έμφαση τον τουρισμό την θάλασσα και τον πεζό.
































Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου