Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μεγάλο Χρυσό για το γλυκό κρασί της Σάμου



Το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο απέσπασε το Νέκταρ 2008 του Συνεταιρισμού Σάμου στο 19ο Διεθνή Διαγωνισμό «Concours Mondial de Bruxelles» οίνου και οινοπνευματωδών ποτών, που έγινε στο Guimaraes της Πορτογαλίας, στον οποίο διαγωνίσθηκαν 8.397 κρασιά από 52 διαφορετικές χώρες.

Επιπλέον το γλυκό κρασί της Σάμου απέσπασε και τον τίτλο του «Καλύτερου Κρασιού Trophy».

Ο διαγωνισμός

Ο Διαγωνισμός αποτελεί πλέον θεσμό «πρωταθλήματος κρασιού» από το 1994 οπού αρχικά γινόταν μόνο στις Βρυξέλλες και σκοπό είχε την ανάδειξη των ποιοτικότερων και γευστικότερων κρασιών ανάμεσα στους «Παγκόσμιους Πρωταθλητές της Οινοποιίας». Από το 2006 ο διαγωνισμός επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες που αποτέλεσαν σταθμούς κύρους της γευσιγνωσίας (Λουξεμβούργο, Μπορντό, Βαλάνς, Σεσίλ, Μάαστριχτ).

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται αποκλειστικά από επαγγελματίες οινολόγους και οινοποιούς συγκεντρώνοντας την «αφρόκρεμα» των διεθνών εμπειρογνωμόνων. Η μοναδικότητα του διαγωνισμού έγκειται στην ποικιλομορφία καθώς περισσότερες από 40 χώρες παρουσιάζονται στο πάνελ γευσιγνωσίας.

''Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Με χαρακτήρα συνδικαλιστικής οργάνωσης, στάθηκε από την αρχή ουσιαστικός αρωγός προς τους αγρότες, για την προστασία των δικαιωμάτων τους απέναντι στους εμπόρους. 

Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. Η ΕΟΣΣ απασχολεί 80 άτομα. 

Τα βραβεία των κρασιών ανά έτος: http://www.samoswine.gr/8.html.''

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου