Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Δήμαρχος Σάμου «πρωταγωνιστής» στην 3η γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Σάμου


του Αλέξη Κομνηνού (20-09-2012, 01:25)
Στην προγραμματισμένη συγκέντρωση για την 3η γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Σάμου που περιελάμβανε διάφορα θέματα αρμοδιότητάς του, όπως απολογισμός των καλοκαιρινών δράσεων του συλλόγου, εορταστικό πρόγραμμα Χριστουγέννων, χειμερινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, καθώς και ενημέρωση από τον Δήμαρχο Σάμο για το έργο ανάπλασης της παραλιακής οδού, την παράσταση «έκλεψε» ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος, όπου από τις 19:40 έως 21:25 το βράδυ της Τετάρτης (19/09), ενημέρωνε τα μέλη του συλλόγου για τα διάφορα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή στη πόλη της Σάμου, καθώς και τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση αυτών των εργασιών και την ολοκλήρωση των έργων.
Απολαυστικός ο κ. Δήμαρχος, τα είπε όλα. Μια σφαιρική ενημέρωση για όλα τα σοβαρά έργα που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ίσως κάτι που θα έπρεπε να γίνεται σε μια μηνιαία συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ της Σάμου. Καταθέτουμε αυτή την πρόταση και ίσως γίνει αποδεκτή, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες του Δημάρχου το επιτρέπουν. Στο διά ταύτα:
Ασφαλτόστρωση διαφόρων δρόμων
***Μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση στον περιφερειακό δρόμο της Σάμου, ενώ το μοναδικό κομμάτι που δεν θα ασφαλτοστρωθεί θα είναι ένα τμήμα στην περιοχή της Ταξιαρχίας, όπου θα πρέπει να τοποθετηθούν κάποια τοιχία αντιστήριξης.
***Μέχρι την Παρασκευή (21/09), θα έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που συνδέει το νεκροταφείο με την περιφερειακή οδό. Το πιο βασικό κομμάτι που συνδέει την πόλη με την περιφερειακή οδό.
***Σε λίγες μέρες θα ασφαλτοστρωθεί και το κομμάτι του δρόμου από το ξενοδοχείο «Μυρίνη» μέχρι το νοσοκομείο. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι το μηχάνημα που κάνει την ασφαλτόστρωση παρουσίασε βλάβη.
Βιολογικός
***Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο (ΔΙΚΤΥΩΣΗ). Ήθελε μεγάλη προσοχή για να χαρακτηρισθεί η συγκεκριμένη εταιρεία έκπτωτη. Απομένει να γίνουν πολλά ακόμη. Το επόμενο κομμάτι όπου θα γίνουν οι εργασίες θα είναι από το Νοσοκομείο μέχρι το μπαρ Μπαγκούζ.
***Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Κότσικα προχωρά κανονικά και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί.
Αποχετευτικό δίκτυο
***Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι είναι σωστό και λειτουργικό κατά 50%, ενώ ολοκληρώθηκε και η μελέτη του αποχετευτικού έργου.
***Από την περιοχή της Νεάπολης μέχρι την περιοχή Καλάμι (πλήν μπαρ Μπαγκούζ έως Νοσοκομείο) η πόλη θα ξανασκαφθεί και γνωρίζουμε ότι ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί, αλλά είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα πρέπει να γίνει.
Ανάπλαση παραλίας
Παρουσιάστηκε από τον κ. Σκιαδά, προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σάμου η μελέτη ανάπλασης της παραλιακής οδού Σάμου καθώς και κάποιες ειδικές λεπτομέρειες έτσι ώστε να μη χάσει τη νησιωτικότητά της η περιοχή.
***Ένα έργο πολύ δύσκολο, όπου είμαστε σίγουροι ότι θα κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ενώ το έργο δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Ιανουάριο του 2013.
***Με την ανάπλαση της παραλίας, οι θέσεις πάρκινγκ από τη μεριά της θάλασσας θα καταργηθούν, ενώ εκτός από τα υφιστάμενα πάρκινγκ που υπάρχουν στην παραλία (περιοχή Θεμιστοκλή Σοφούλη και έναντι ΕΛΤΑ), θα δημιουργηθούν 120 θέσεις πάρκινγκ στο νέο λιμάνι Μαλαγαρίου. Υπάρχει πρόβλεψη δύο λεωφορεία του Δήμου να μεταφέρουν τον κόσμο από το λιμάνι Μαλαγαρίου στην πόλη και αντίστροφα.
Δίκτυο ύδρευσης
***Στον αέρα βρίσκεται το δίκτυο ύδρευσης διότι εκκρεμεί μήνυση του Δασαρχείου, που έχει χαρακτηρίσει δασική έκταση, κομμάτια δικτύου, χωρίς να έχει χαρακτηρίσει τη δεξαμενή. Το εξετάζουμε το θέμα για να βρεθεί η καλύτερη λύση.
Λιμάνια
***Τόσο για το λιμάνι του Μαλαγαρίου, όσο και για το παλιό λιμάνι προβλέπεται να γίνουν καινούργιοι επιβατικοί σταθμοί.
Δημοτικά Σχολεία
***Έχει εγκριθεί μελέτη ύψους 1.500.00€ για να γίνει η καθ’ ύψος επέκταση του 2ουΔημοτικού Σχολείου Σάμου
Λαθρομετανάστες
***Ουδεμία ανάμειξη φέρουμε ως Δήμος αλλά και η Αντιπεριφέρεια στο θέμα των λαθρομεταναστών. Είναι καθαρά θέμα του Υπουργείου προστασίας του πολίτη. Σαν Δήμος όμως, σαν πολίτες αυτού του τόπου, μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει γύρω μας.
***Το κέντρο θα λειτουργήσει ως «κέντρο πρώτης υποδοχής» και δεν θα δεχθούμε κανένα άλλο άνοιγμα κέντρου σε άλλη περιοχή του νησιού.
***Έχουν δοθεί 95.000€ στον εργολάβο που έχει αναλάβει τη συντήρηση του έργου (κέντρο λαθρομεταναστών), καθώς είναι ο ίδιος και για το κέντρο της Χίου.
***Στο «κέντρο πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών» θα φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται στο νησί καθώς και αυτοί που θα φθάνουν στο Αγαθονήσι. Και αυτό γιατί πλέον το Αγαθονήσι έχει περάσει ήδη στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Αγροτικής ανάπτυξης, όπως και στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας αλλά και του Στρατού. Συνεπώς και οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται εκεί θα έρχονται σε μας.
***Το κέντρο θα φιλοξενεί 250 άτομα περίπου μέχρι και 8 μέρες (λήψη στοιχείων – ιατρικές εξετάσεις) και με το πλοίο της γραμμής θα αποστέλλονται στην Αθήνα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε λαθρομετανάστες από άλλες περιοχές της χώρας.
***Αυτά που λέω τώρα σε σας, τα ίδια είπα και σε δημοσιογράφους από τη Νότιο Κορέα και Γαλλία που πήραν από μένα συνέντευξη στο γραφείο μου.
Οικονομικά Δήμου
***Τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Έχουμε δεχθεί αρκετές περικοπές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η μείωση μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει μέχρι και το 89%.
***Για το επόμενο 3μηνο δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αλλά από κει και μετά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, παρόλο που ο Δήμος Σάμου είναι ένας από τους «καθαρότερους» Δήμους της χώρας.
Σημείωση
Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα της ομιλίας του Δημάρχου Σάμου. Φυσικά δεν μπορούσαμε να θέσουμε κάποια ερώτηση για ν’ απαντηθεί, καθώς ήμασταν παρατηρητές της Γενικής συνέλευσης του εμπορικού συλλόγου Σάμου και ο κ. Δήμαρχος απλά ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου