Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ταινίες για παιδιά και εφήβους από το Νεανικό Πλάνο

Η σαμart σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο διοργανώνει το Φεβρουάριο στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ την προβολή τριών κινηματογραφικών ταινιών για μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Η Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου είναι η μοναδική οργανωμένη ταινιοθήκη του είδους της στην Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί σταδιακά τα δέκα τελευταία χρόνια από βραβευμένες ταινίες σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους. Οι ταινίες αυτές εξετάζουν μια ευρύτατη θεματική από σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσα από το βλέμμα των παιδιών και των νέων, προέρχονται από διαφορετικές και, πολλές φορές, άγνωστες κινηματογραφίες και αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, σε πολλές δε από αυτές γίνονται αναφορές και στα σχολικά εγχειρίδια.


Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Fighter
της Natasha Arthy
Δανία, 2007, έγχρωμο, 97΄


Η Αϊσά είναι μια νεαρή Τουρκάλα που ζει στην Κοπεγχάγη και, σύμφωνα με τον πατέρα της, θα γίνει γιατρός. Εκείνη, όμως, λατρεύει τις πολεμικές τέχνες και προπονείται με τη γυναικεία ομάδα. Μια ταινία που σε μαθαίνει πώς να ακολουθείς τα όνειρά σου και πώς να ζεις ανάμεσα σε δύο κόσμους.

11-15 Φεβρουαρίου, κιν/φος ΟΛΥΜΠΙΑ, για γυμνάσια και λύκεια.
Η ταινία θα προβληθεί και για ενήλικες την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στη Λέσχη Ερασιτεχνών Σάμου, ώρα 21.00, είσιτήριο: 2 ευρώ

***************************************

Αζούρ και Ασμάρ
Του Μισέλ Οσελό
Διάρκεια 99’ – 2006 μεταγλωττισμένο
Φεστιβάλ Κανών Μάιος 2006



Μια φορά και έναν καιρό, δυό παιδάκια μεγάλωναν στη στοργική αγκαλιά της ίδιας γυναίκας. Ο Αζούρ, ο ξανθός γαλανομάτης γιος ενός ευγενούς κι ο Ασμάρ, με τα κατάμαυρα μάτια, ο μελαχρινός γιος της γκουβερνάντας. Τα δυο αγόρια μεγάλωναν σαν αδέρφια, μέχρι την ώρα που η μοίρα τα χώρισε βάρβαρα. Αλλά ο Αζούρ, μαγεμένος από τις ιστορίες της γκουβερνάντας για τη μυθική Πριγκίπισσα των Νεραϊδών, δεν θα ησυχάσει μέχρι να τη βρει….Ανοίγει τα πανιά του για τη μακρινή χώρα…. Χρόνια και καιροί περνούν και τα ομογάλακτα αδέρφια νέοι άντρες πια κι αντίζηλοι, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια για την ανακάλυψη της Μαγικής Χώρας. Για την κατάκτηση της καρδιάς της Νεράιδας. Οι κίνδυνοι και τα θαύματα διαδέχονται το ένα το άλλο, μέχρι….
Το Αζούρ και Ασμάρ είναι ένα παιδικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες. Η φιλία, ο χωρισμός, η αγάπη για το περίεργο και το διαφορετικό αλλά και η ανακάλυψη μαγικών τόπων είναι λίγα από τα θέματα που περνούν μέσα από την ταινία. Είναι ακόμη μια αντιρατσιστική ταινία. Το Αζούρ και Ασμάρ διαδραματίζεται τον μεσαίωνα στη Γαλλία και Ανατολή. Παρουσιάζει έναν λαμπερό πολιτισμό, ανοιχτό στον κόσμο, γεμάτο κατανόηση και αγάπη.

18-22 Φεβρουαρίου, κιν/φος ΟΛΥΜΠΙΑ, για παιδιά α,β,γ τάξης δημοτικού σχολείου

********************************************************

Ο Ινδιάνος
του Ineke Houtman
Ολλανδία, 2009, έγχρωμη, 80 λεπτά


Ένα αγόρι ανακαλύπτει την καταγωγή του. Ο Koos, ένα μικρό σχεδόν οκτάχρονο αγόρι, θέλει πάρα πολύ να μοιάσει με τονεντυπωσιακό και τυπικά Ολλανδό πατέρα του. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο, αφού ο Koos είναι υιοθετημένος από το Περού και είναι μικροκαμωμένος καισκουρόχρωμος. Μια μέρα βλέπει ένα Περουβιανό αγόρι να παίζει ένα περίεργο είδος μουσικής έξω από το σούπερ μάρκετ και ανακαλύπτει ότι και ο ίδιος, όπωςκαι το αγόρι, είναι Ινδιάνικης καταγωγής. Από εκείνη την ημέρα, παρά τους Ολλανδούς γονείς του, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να γίνει ένας αληθινός Ινδιάνος.

 18-22 Φεβρουαρίου, κιν/φος ΟΛΥΜΠΙΑ, για τα παιδιά δ,ε,στ τάξης δημοτικού σχολείου

Πληροφορίες: Ζαμπούνης Μιχάλης – 6979625577

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου