Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Οι Αυτοδύτες Σάμου καθάρισαν το βυθό και τη παραλία του Άγριου στην Αρκουδόλακα


Τη Κυριακή 07/07/13 ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό βυθού και παραλίας στη παραλία του Άγριου στην Αρκουδόλακα. Και φέτος το καλοκαίρι οι αυτοδύτες επικεντρώνουν τις περιβαλλοντικές του δράσεις στην αποφόρτιση των απόμερων παραλιών της Σάμου από τα σκουπίδια που υποβαθμίζουν αυτούς τους μικρούς παραδείσους για χρόνια. Για τις απόμερες παραλίες όπου δεν υπάρχει το άμεσο οικονομικό κίνητρο της τουριστικής εκμετάλλευσης, ο ευαισθητοποιημένος κάτοικος και επισκέπτης, έχει αποδειχτεί, πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.


Οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Ζώνης και με τρία τζιπ ακολούθησαν μια μαγευτική διαδρομή οδηγώντας μέσα σε χωματόδρομους καλυμμένους από πεύκα με το φόντο το απέραντο γαλάζιο.
Όταν έφτασαν στο χώρο της δράσης τους περίμεναν οι φιλόξενες οικογένειες που παραθερίζουν στο σημείο και μαζί άρχισαν να μαζεύουν κάθε λογής πλαστικό σκουπίδι από τη παραλία.  Με σκαπανικά εργαλεία κατάφεραν να ξεθάψουν 5 βάρκες από την ακτή και να μαζέψουν ένα κάβο που έχει ξεβραστεί εκεί το 1998.

Παράλληλα άλλα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου μαζί με μαθητές της σχολής καταδύσεων Aegean Scuba συνέρευσαν στο σημείο της δράσης με σκάφος που αναχώρησε από την Κέρβελη.
Οι Έλληνες, Βρετανοί και Ισπανοί αυτοδύτες αφού δούλεψαν με ενέργεια και δυναμισμό στη παραλία φόρεσαν τον εξοπλισμό τους και βούτηξαν στα καταγάλανα νερά.
Από βάθη έως και 15m ανέσυραν 20 διάτρητους σάκους γεμάτους με σκουπίδια, ένα φουσκωτό σκάφος 5m, ρόδες και συσκευασίες φαγητών. Εντύπωση έκανε μια μεταλλική συσκευασία χρώματος των 15 κιλών, αχρησιμοποίητη. Στη επιφάνεια εθελοντές με μια βάρκα και ένα ποδήλατο θαλάσσης μετέφεραν τα σκουπίδια στη στεριά.  Τέλος στη ‘ψαριά’ προστέθηκαν και πλήθος σωσιβίων.


Ο κύριος Παύλος Παπανικολάου διέθεσε εαυτόν και τη βάρκα του και αφού οι εθελοντές φόρτωσαν όλα τα σκουπίδια, με χαμηλή ταχύτητα και με τη βοήθεια του καιρού τα μετέφεραν στην Αγία Παρασκευή στο Νησί, μέσω θαλάσσης. Εκεί τους περίμενε φορτηγό της Δημοτική Κοινότητας Βαθέος με οδηγό τον πρόεδρο της κοινότητας κο. Μανόλη Φρατζή, ο οποίος καθ’όλο το πρωί βοηθούσε και αυτός στον καθαρισμό της παραλίας.  Όλα τα σκουπίδια μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ Σάμου, ενώ η αποκομιδή των τελευταίων δυο - ξεθαμμένων πλέον - βαρκών από τη παραλία θα ολοκληρωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.  


Στην εθελοντική δράση πήρε ενεργό μέρος ο κος. Νίκος Κιούσης, μέλος της κεντρικής συντονιστικής επιτροπής του Lets do itGreeceo οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το εθελοντικό έργο που επιτελείται στη Σάμο, σε ξηρά και θάλασσα.


Η εθελοντική δράση του Συλλόγου Αυτοδύτων Σάμου συνεχίζεται με επόμενο στόχο το Βαθύρεμα, όπου στη παραλία και στο βυθό υπάρχουν πεταμένες και βυθισμένες επτά πλαστικές βάρκες.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου