Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

"Απορρίμματα στην θάλασσα -οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο"- Ημερίδα


Η 'ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ, Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" και ο 'ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΣΑΜΟΥ " με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας εθελοντικού καθαρισμού ακτών , διοργάνωσαν  το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου ,ημερίδα για τα "Απορρίμματα στην θάλασσα και τις  επιπτώσεις τους στον άνθρωπο".

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων , στο  Μανιάκειο κτίριο στην οδό Κεφαλοπούλου 17, στη πόλη της Σάμου. Για πρώτη φορά , μετά από χρόνια, το κοινό γνώρισε τους εσωτερικούς χώρους ενός υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου , που με κόπο οι υπεύθυνοι του ‘ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ’ το συντήρησαν και το χρησιμοποιούν για τις πολύτιμες έρευνες που εκτελούν.

Ο Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος, πρόεδρος της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου, άνοιξε την ημερίδα , παρουσιάζοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών στην θάλασσα. Ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις που μέσα από φωτογραφικό υλικό οι ακροατές είδαν την καταστροφή που συντελείτε όχι μόνο στην επιφάνεια , αλλά και στο βυθό της θάλασσας. 


Μετά  τις προτάσεις για την διόρθωση αυτού του χάους , συνεχίστηκε η ημερίδα, με την παρουσίαση από την κ. Αναστασία Μήλιου, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας  ‘ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ’, σχετικά με τον κύκλο ζωής των πλαστικών στο οικοσύστημα. Η κ. Μήλιου αναφέρθηκε στην  «πλαστικοποίηση» των ελληνικών θαλασσών και την ρύπανση που προκαλείται, από την ασυνείδητη ρίψη και την εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελούν μια διαρκή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δούν , μέσα από το μικροσκόπιο του εργαστηρίου ,  τις μικροπλαστικές ίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον. 

Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Μαλαγάρης , πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, παρουσίασε τους εθελοντικούς υποβρύχιους καθαρισμούς   στη Σάμο. Οι υποβρύχιες κινηματογραφικές λήψεις, οι φωτογραφίες , οι προσπάθειες των αυτοδυτών της Σάμου ,  έκαναν όχι μόνο εντύπωση, αλλά κέντρισαν το ενδιαφέρον των ακροατών. Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί στη Σάμο , ξεκίνησαν  πρίν από 6 χρόνια , φτάνοντας σήμερα τον αριθμό των 70 και πλέον εθελοντικών ημερών αποφόρτισης των θαλασσών μας από σκουπίδια πολλών ετών. Έχουν γίνει δε παράδειγμα και για άλλους συλλόγους όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο.


Στην ημερίδα παρευρέθηκαν , η βουλευτής Σάμου κ. Αγνή Καλογερή, ο αντιδήμαρχος  Σάμου κ. Σεβαστάκης Χρήστος , εκπρόσωπος της 79 ΑΔΤΕ και του Λιμεναρχείου Σάμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κυριαζής Δημήτρης και Γιάννης Μανδουλαράκης καθώς και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες. 

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου