Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πυθαγορείου «διατηρούν το σπίτι τους καθαρό»


Συνεχίζοντας τις εντατικές προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος συμμετείχε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στην πρωτοβουλία του Γυμνασίου Πυθαγορείου για καθαρισμό της παραλίας, Ποτοκάκι.
Με σύνθημα «Διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό», οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Πυθαγορείου, σε συνεργασία με το Αρχιπέλαγος, πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού της παραλίας, στην οποία έχουν καταλήξει δεκάδες πλαστικά σκουπίδια ήδη με τις πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου.
Δυστυχώς, η εικόνα αυτή είναι ντροπιαστική και επικίνδυνη για την υγεία όλων μας, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στα οδικά δίκτυα της Σάμου, σε υπαίθριους χώρους του νησιού καθώς και σε πολλές παραλίες και παράκτιες περιοχές.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως οι τοπικοί φορείς «μεταφέρουν» την ευθύνη της περισυλλογής των απορριμάτων στις βροχές και τους αέρηδες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο μείζον αυτό πρόβλημα συμβάλλει και η αδιαφορία αρκετών πολιτών οι οποίοι έχουν πλέον συνηθίσει την εικόνα των διάσπαρτων σκουπιδιών.

Ταυτόχρονα, η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους είχε την ευκαιρία να αναλύσει στους μαθητές τον φαύλο κύκλο των σκουπιδιών και των μικροπλαστικών, ενώ τόνισε και τις πολυάριθμες αρνητικές συνέπειές τους για τα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τααποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιεί το Αρχιπέλαγος σε όλη την ελληνική επικράτεια για τη διασπορά μικροπλαστικών,μελετώντας την περιεκτικότητά τους σε παράκτια ιζήματα, ψάρια, ασπόνδυλα, επιφανειακά νερά κ.α.
Το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες δράσεις και συνεργασίες με σχολεία από ολόκληρη τη χώρα καθώς θεμελιώδης προτεραιότητά του είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, που θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν τους φυσικούς πόρους και να διορθώσουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου