Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)



Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 25 Απριλίου 2013 θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013», δημόσιας δαπάνης 456 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10.000 υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αναμένεται να φθάσουν στα 900 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, επιτάχυνση της απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης, Βιομηχανίας Σπύρος Ευσταθόπουλος και ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γιάννης Πυργιώτης ανακοίνωσαν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί το Δεκέμβριο από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Αναφορικά με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δηλαδή τα επαγγέλματα που μπορούν να ενταχθούν στη δράση, το υπουργείο άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι αυτονόητο πως η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων στο πρόγραμμα αποτελεί επιδίωξη όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.Mε βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη φορά δόθηκε έμφαση στην καινοτομία και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας. Ειδικά για το λιανεμπόριο που αποτελεί δραστηριότητα με προφανή σημασία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση θα προκηρυχθεί σύντομα ειδική δράση χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Περιφέρειες κλήθηκαν από το υπουργείο να ομαδοποιήσουν τους ΚΑΔ που είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα σε τρεις κατηγορίες (υψηλής, μέσης και χαμηλής προτεραιότητας). Η κατάταξη αυτή θα ληφθεί υπόψη και κατά την αξιολόγηση των προτάσεων ώστε σε κάθε Περιφέρεια να δοθεί έμφαση στους τομείς που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.) σε ποσοστό 25 %, οι οποίες πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40 % του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν  εκτός από ίδιους πόρους να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό όπως επίσης να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη χαμηλότοκων δανείων, κάλυψη εγγυητικών επιστολών, κλπ.

(ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ)

ΠΗΓΗ: http://www.ermis.gov.gr

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου