Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ανοικτή για το κοινό μέχρι 30 Οκτωβρίου η έκθεση με τα δημόσια και ιδιωτικά των Γενικών Αρχείων του Κράτους


Στις 25 Σεπτεμβρίου στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου έγινε η ημερίδα με θέμα «Τα δημόσια και ιδιωτικά αρχεία στην υπηρεσία της έρευνας» που διοργανώθηκε από τα ΓΑΚ και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Ν.Δημητρίου». Προσκεκλημένοι ομιλητές, οι κ. Νίκος Καραπιδάκης, πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και καθηγητής μεσαιωνικής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, λέκτορας της θεωρίας της ιστορίας και ιστοριογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Χρίστος Λάνδρος, φιλόλογος, τ. προϊστάμενος των ΓΑΚ Σάμου και η κ. Βίκη Λεκάτη, φιλόλογος, υπεύθυνη του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Ν. Δημητρίου».


Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την ιστορία και την εξέλιξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, για τα αρχεία και τις ιστορικές έρευνες κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, τη δραστηριότητα των ΓΑΚ της Σάμου την τελευταία εικοσαετία, τα προβλήματα διάσωσης και διαφύλαξης των δημόσιων κυρίως αλλά και των ιδιωτικών αρχείων και για την δραστηριότητα του Π.Ι.Σ. «Ν. Δημητρίου». Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αρχειοστάσια όπου φυλάσσονται ανενεργά αρχεία δημοσίων υπηρεσιών και συλλογές ιδιωτών, να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους για την εξειδικευμένη εργασία των Γ.Α.Κ., και να περιηγηθούν την έκθεση αρχειακού υλικού και τεκμηρίων στην αίθουσα αναγνωστηρίου. 


 Η έκθεση,  η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013, περιλαμβάνει τεκμήρια και εκδόσεις από τις συλλογές των ΓΑΚ και του Π.Ι.Σ. «Νικόλαος Δημητρίου» και ιδιαίτερα: της προεπαναστατικής περιόδου, εκπαιδευτικά βιβλία 18ου-19ου αι., αρχεία περιόδου Επανάστασης ’21, αρχεία και σφραγίδες περιόδου Ηγεμονίας (1834-1912), αρχεία και γραμματόσημα περιόδου Προσωρινής κυβέρνησης Σάμου (1912-1914), σύγχρονα δημόσια αρχεία, οπτικοακουστικά αρχεία (κασέτες μαγνητοφώνου, cd, dvd, δίσκοι βινιλίου, μικροφίλμ, φωτογραφίες, κτλ), αρχειακές συλλογές και εκδόσεις  του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου»  (αρχείο Αντώνη Γιοκαρίνη, εφημερίδες  κ.ά), εκδόσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους  και εργασίες και εκδόσεις ερευνητών και μαθητών με υλικό από τα ΓΑΚ



 Η έκθεση είναι ανοιχτή από τις 9.00-14.00  καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Νομού Σάμου
Αγγέλα Χατζημιχάλη

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου