Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Μέλη και φίλοι της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου έκοψαν τους καμένους κορμούς στη «Σπηλιά της Φώκιας»!


Φίλοι και μέλη της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου (ΚΕΠΣ) με πυρετώδεις κινήσεις επιβιβάστηκαν από την παραλία της Μουρτιάς ,στο σκάφος που τους μετέφερε δια θαλάσσης στη θέση «Σπηλιά της Φώκιας» κοντά στο ακρωτήριο Πράσσο. 

Η πρώτη φάση της δράσης που σκόπευε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα την επέμβαση σε μια καμένη περιοχή άρχισε. Ο στόχος μας είναι η συγκράτηση του ελάχιστου επιφανειακού χώματος και των σπόρων για την επίτευξη της μελλοντικής φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης των πεύκων . 

Περισσότερο από 2 ώρες τα αλυσοπρίονα δούλευαν ασταμάτητα . Οι καμμένοι κορμοί και τα κλαδιά χρησίμευσαν για φράγματα. Τα φτυάρια, οι κασμάδες, οι τσάπες στα χέρια των εθελοντών μετατράπηκαν από απλά σκαπτικά, σε εργαλεία αναγέννησης του δάσους. 130-140 μέτρα κορμοφραγμάτων κατασκευάστηκαν. 

Μεγάλη εμπειρία για τους συμμετέχοντες για ενδεχόμενη παρόμια μελλοντική δράση. Μετά την επιστροφή μας στην Μουρτιά όλοι ευχαριστηθήκαμε το Σαμιώτικο ουζάκι.

Σε δεύτερη φάση , σε χρόνο από Δεκέμβριο-Ιανουάριο θα προβούμε σε αναδάσωση με δενδράκια πεύκων που θα μας χορηγήσει η Διεύθυνση Δασών. Λεπτομέρειες αυτής της φάσης θα κοινοποιηθούν αργότερα.

Σε τρίτη φάση , κατά την περίοδο του καλοκαιριού στο 2014 , θα επισκεπτόμαστε την περιοχή για περιοδικό πότισμα των μικρών δένδρων.

Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες : Irene Iwas, Peter Champanie , Σωκράτη Μοναχό , Τάκη Χατζημιχάλη , Μανώλη Δραπανιώτη , Γιώργο Φάκα, Αντώνη Παναγιώτου, Στέλιο Χατζηανδρέου , Λευτέρη Στυλιανίδη , Νίκο Χουσά , Αγαμέμνων Αγγελετόπουλο.
Η συμβολή της Διεύθυνσης Δασών Σάμου με την φυσική παρουσία και εργασία της προισταμένης κ. Ζωής Κινιαζοπούλου και του κ. Νίκου Αλετρά ήταν καθοριστική .
Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία Kerveli Village Hotel και Saint Nickolas για την βοήθεια που προσέφεραν.











πηγή facebook

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου