Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εθελοντικός καθαρισμός της ακτογραμμής του ακρωτηρίου Κότσικα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Την Κυριακή 11/10/15 ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ.) συμμετείχε στον εθελοντικό καθαρισμό της ακτογραμμής του ακρωτηρίου Κότσικα. Είχαμε επισημάνει έξι σημεία, παραλίες και βραχώδεις ακτές ιδιαίτερα επιβαρημένες από πλαστικές βάρκες, σωσίβια, σαμπρέλες και πλαστικά μπουκάλια. 

Το ραντεβού της 7μελής ομάδας των αυτοδυτών ήταν στις 09:00πμ στο λιμάνι του Μαλαγαρίου. Με το σκάφος του Σ.Α.Σ. τη Γοργώ και το ιδιωτικό σκάφος του κ. Καραδημητρίου, ρυμουλκήσαμε στα σημεία τέσσερις δεκάμετρες φουσκωτές βάρκες οι οποίες λειτούργησαν ως πλατφόρμες συγκέντρωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων. Αφού καθαρίσαμε δύο παραλίες και ένα σημείο όπου έχουμε επιχειρήσει και απεγκλωβίσει ναυαγούς, συναντήσαμε την ομάδα των 15 εθελοντών στις παραλίες της Μονής της Παναγίας του Κότσικα, στις 12:00 το μεσημέρι. Συντονιστής της από ξηράς ομάδας ήταν ο πάτερ Δημήτριος Ριγάκης της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών. Τα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Σάμου, του Λιμεναρχείου Σάμου, του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, και η έμπειρη ομάδα του καταδυτικού κέντρου Kerveli Village Hotel Diving Center, μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες, με κέφι και ενθουσιασμό καθάρισαν τις παραλίες και τα μονοπάτια τους, ενώ οι αυτοδύτες μετέβησαν στην περιοχή του βιολογικού. Η επέμβαση μας εκεί δεν είχε διάρκεια καθώς το σκάφος Γοργώ κατέπλευσε στους Καράδες προς διάσωση δυο φουσκωτών σκαφών σε κίνδυνο λόγω του δυνατού Νοτιά και της θαλασσοταραχής. Τα σκάφη ρυμουλκήθηκαν στο Λιβαδάκι και οι δεκάδες επιβαίνοντες τους αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.


Οι τέσσερις γεμάτες με απορρίμματα πλέον βάρκες εν μέσω θαλασσοταραχής ρυμουλκούμενες έφτασαν στο λιμάνι Μαλαγαρίου στις 15:00μμ, όπου ο Δήμος Σάμου είχε διαθέσει μεγάλο κάδο. Με τη βοήθεια πολιτών οι βάρκες βγήκαν στην ακτή, ξεφορτώθηκαν και ξεφουσκώσανε. Ο Δήμος Σάμου ανέλαβε τη πλήρη αποκομιδή των απορριμμάτων. 

Σε λιγότερο από μια ώρα στις 15:48μμ ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου κλήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας αγνοουμένων σε περιοχή με συγκεκριμένο στίγμα, 6 μίλα βορειοανατολικά της Σάμου. Μετά από αναπλήρωση καυσίμων το σκάφος Τ.Σ. 137 Γοργώ έφυγε από το Μαλαγάρι στις 16:30μμ. Στη επιχείρηση συμμετείχε ελικόπτερο της Fontex και πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Με έξι μποφόρ Νοτιά και με χαμηλή ορατότητα ερευνήσαμε τη περιοχή για μιάμιση ώρα. Η επιχείρηση και η μέρα μας έλιξε στις 19:00μμ με την επιστροφή μας.


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου