Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Μία βόλτα στον Άγιο Ισίδωρο Σάμου - Φωτογραφίες



φωτογραφίες: Nick Tsoulontino

Ο Ταρσανάς στον Άγιο Ισίδωρο δείχνει αυτό που τα παλιά χρόνια ήταν μια συνηθισμένη εικόνα στην Σάμο. Δηλαδή πάρα πολλά ναυπηγεία σχεδόν σε όλες τις παραλίες, στο Πυθαγόρειο, στο Κοκκάρι, στο Καρλόβασι, στον όρμο του Μαραθοκάμπου, στον Άγιο Ισίδωρο και αλλού.
Τα ξύλινα σκάφη, καΐκια και βάρκες για μεταφορές και ψάρεμα που κατασκευάζονταν εδώ στην Σάμο κατά τον 19ο αιώνα τα θεωρούνταν ως τα καλύτερα του είδους τους για τις δύσκολες συνθήκες του Αιγαίου. Η μακραίωνη παράδοση που ξεκίνησε από τις αρχαίες «Σάμαινες» που κυριάρχησαν για ένα αιώνα στο Αιγαίο συνεχίστηκε έως την αυγή του ατμόπλοιου είναι ο ένας λόγος για την επιτυχία της ναυπηγικής της Σάμου. Ο άλλος ήταν η ανθεκτικότητα των σκαφών αυτών στην θάλασσα που οφείλεται στο περίφημο Σαμιώτικο πεύκο που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους.


Σήμερα έχουν απομείνει να λειτουργούν μόνο δύο ναυπηγεία, από τα οποία το ένα βρίσκεται στο Λιμάνι Καρλοβάσου και το άλλο το γνωστότερο και σημαντικότερο στον Άγιο Ισίδωρο. Παλαιότερα το ναυπηγείο του Αγίου Ισιδώρου αποτελούσαν πολλές μικρές αυτόνομες ναυπηγικές και επισκευαστικές μονάδες, αλλά σήμερα έχει απομείνει μόνο ένας παλιός ναυπηγός που διακονεί την πανάρχαιη τέχνη του ξύλου, ο γνωστός σε ολόκληρη την περιοχή Ψιλοπάτης. Το ναυπηγείο του, το τελευταίο ίσως ναυπηγείο της Σάμου, λειτουργεί στον όρμο του Αγίου Ισιδώρου, μία περιοχή με ασύγκριτη φυσική ομορφιά που έρχεται να συμπληρώσει την ομορφιά και την αρτιότητα των ανθρώπινων κατασκευών.














Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου