Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Από 1 Ιουνίου και για ένα μήνα δωρεάν η πρόσβαση στο Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου


Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από την εφορία αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας,  το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου μπαίνει σε κατάσταση λειτουργίας από την 1η Ιουνίου 2017. 

Πιλοτικά και για ένα μήνα η είσοδος θα είναι δωρεάν ώστε να εκτιμηθεί το περιβαλοντικό φορτίο των επισκεπτών στο μνημείο και να γίνουν οι όποιες αναπροσαρμογές στη βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης.

Θα υπάρχουν 3 διαδρομές διαφορετικού μήκους ή κάθε μία, ενώ μπορείτε να δείτε ποιο κάτω και το ωράριο επίσκεψης





τηλ πληροφοριών: 22730 23008, 62811
email: efasam@culture.gr

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σε λειτουργία ξανά τα δημοτικά ποδήλατα με 4 τερματικούς σταθμούς | Δήμος Σάμου


Αρχίζει σήμερα η λειτουργία της χρήσης του αυτόματου συστήματος διάθεσης ποδηλάτων, μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης συντήρησής τους, όπως είχε προγραμματιστεί. Στη διάθεση του κοινού θα βρίσκονται 40 ποδήλατα και στους 4 τερματικούς σταθμούς (Δημαρχείο, Λιμεναρχείο, Μαλαγάρι και Γήπεδο τένις).
Για τη χορήγηση κάρτας χρήσης οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να απευθύνονται  στα τηλέφωνα: 22833 -53532 και 22733-50103.


Εκ του Δήμου Σάμου

Διανομή ειδών διαβίωσης-διατροφής σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα κοινωνικά προγράμματα και η κοινωνική συνοχή αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Δήμου Σάμου.
     Το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,  «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ» του Δήμου Σάμου, στα πλαίσια της μέριμνας και στήριξης απόρων δημοτών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σάμου, θα διανείμει είδη διαβίωσης-διατροφής σε σαράντα πέντε (45) οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης,  βάσει των στοιχείων τα οποία διαθέτει η ανωτέρω Προνοιακή Διεύθυνση.
    Τα είδη διαβίωσης, είναι τρόφιμα πρώτης ανάγκης (σε επαρκή ποσότητα), όπως κρέας, τυρί, γάλα, μέλι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο κλπ, των οποίων η διανομή θα αρχίσει την 31η  Μαΐου 2017, από τους υπευθύνους της προαναφερόμενης Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σάμου.  



                                                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
               

                                                                                           ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ι. ΠΑΤΣΙΔΗΣ 

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

'Η αισθητική ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα της Τήνου' | Ομιλία της Μάγιας Τσόκλη στο Art Space Pythagorion



Η αισθητική ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα της Τήνου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2017, ώρα 19:30
στο Art Space Pythagorion 


Η γνωστή δημοσιογράφος 
Μάγια Τσόκλη, πρόεδρος της επιτροπής Tourism Awards, θα μιλήσει στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου στις 31 Μαΐου για τον τρόπο με τον οποίον η Τήνος κατάφερε να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της, της παράδοσης και του πολιτισμού της, της γαστρονομίας σε συνδυασμό με τις υποδομές εστίασης και της φιλοξενίας δημιουργώντας έτσι μια αναπτυγμένη τουριστική δυναμική προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. Ακόμη θα αναφερθεί στην εμπειρία που αποκόμισε από τα ταξίδια της σε ολόκληρο τον κόσμο, τις διαφορετικές κοινωνίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προτείνοντας αντίστοιχες πρακτικές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη Σάμο.


Το Ίδρυμα Schwarz οργανώνει για το καλοκαίρι του 2017 δύο εκδηλώσεις με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος και τη σχέση τουρισμού, πολιτιστικών υποδομών και ανάπτυξης. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την παρουσία δυο προσωπικοτήτων από τον χώρο του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής:

α) τη δημοσιογράφο κ. Μάγια Τσόκλη, γνωστή για το μεγάλο έργο της τόσο σε υποδομές τουρισμού όσο και για την εμπλοκή της σε δημιουργικές δομές. (31.05.2017)
β) τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Τριανταφύλλου, γνωστό για το αρχιτεκτονικό έργο του και για τη μοναδική φωτογραφική αποτύπωση της μορφής παλαιών και σύγχρονων κτισμάτων.(16.06.2017)

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί της Σάμου αλλά και σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν ιδέες, προτάσεις, προοπτικές επάνω στο ζήτημα της ανάπτυξης, της αισθητικής και των τρόπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία αξιοποίησης των πολλαπλών δυνατοτήτων του νησιού.

Επιμέλεια Προγράμματος: Katerina Zacharopoulou

«Παρουσίαση της Σαμιώτικης Παράδοσης στο Συνέδριο ‘Λαογραφία 2017’ στο Μόντρεαλ του Καναδά μέσω του χοροδιδασκάλου Ευθύμιου (Μάκη) Ευαγγέλου»



Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον εκπαιδευτικό και χοροδιδάσκαλο Ευθύμιο (Μάκη) Ευαγγέλου για την άξια εκπροσώπηση της παράδοσης της Σάμου στο 4ο Ελληνικό Πολιτιστικό Συνέδριο «Λαογραφία 2017» που πραγματοποιήθηκε 17 με 22 Μαΐου 2017, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Συγχαίρει τους διοργανωτές του ‘Λαογραφία 2017’ για την επιλογή της Σάμου ως μία από τις περιοχές της Ελληνικής επικράτειας που παρουσιάστηκαν στη φετινή διοργάνωση, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον Ελληνικό Λαογραφικό Όμιλο ‘Συρτάκι’.

Το φετινό συνέδριο έφερε κοντά φίλους από όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ελλάδα για να μοιραστούν το πάθος τους για τον Ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά.
Εισηγητές του φετινού συνεδρίου άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διατήρηση και την προώθηση του Ελληνισμού: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα (Μύκονος και Τζια), Αλέξανδρος Καρατζόγλου (Δράμα), Ελένη Φιλιππίδου (Νέα Βύσσα Έβρου) και Ευθύμιος-Μάκης Ευαγγέλου (Σάμος).

Συμμετείχαν επίσης οι εξαίρετοι μουσικοί από την Ελλάδα και τον Καναδά: Βαγγέλης Δημούδης, Σταυρούλα Νταλιάνη, Βασίλης Γραμματικός, Παναγιώτης Μπακάλης, Χάρης Καραβίτης, Παναγιώτης Μπουρνάκης και Χρήστος Δαρσακλής.

Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις χορών, τραγουδιών, ενδυμασιών και εθίμων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο πολύ μεγάλα γλέντια στα οποία το γλέντι ξεχείλιζε από κέφι και αγάπη για την ελληνική παράδοση.
Μία ακόμη έκπληξη περίμενε τη Σάμο, το καλωσόρισμα του αντιπροέδρου του Ομίλου μας Μάκη Ευαγγέλου από την Αντιδήμαρχο Μόντρεαλ κυρία Μαίρη Ντέρος η οποία είναι Σαμιώτισσα.

Η κυρία Ντέρος εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή της Σάμου στη ‘Λαογραφία 2017’, ενώ στην υποδοχή συμμετείχε και η Πρόεδρος του Σαμιακού Συλλόγου στο Μόντρεαλ κυρία Χρύσα Αναγνώστου. Και οι δύο κυρίες συμμετείχαν στο γλέντι της πρώτης βραδιάς όπου απεύθυναν χαιρετισμό.

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ επαινεί αυτή τη μεγαλειώδη προσπάθεια για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και στέλνει τις ευχές του σε όλους όσους συμμετείχαν.



Εκ του Δ.Σ.



του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ



Αρχαιρεσίες και συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Σάμου


Το απερχόμενο Δ.Σ του  Ναυτικού Ομίλου Σάμου σύμφωνα με το καταστατικό κάλεσε τα μέλη του σε εκλογική - απολογιστική Γενική Συνέλευση, στα γραφεία του, στο Μαλαγάρι Σάμου,  την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.
Με θέματα:
Έγκριση πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ
Παρουσίαση και Έγκριση οικονομικού απολογισμού διετίας από την εξελεγκτική επιτροπή
Έγκριση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και απαλλαγή του απερχόμενου Δ.Σ
Εκλογή Εφορευτικής επιτροπής για την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ
Αρχαιρεσίες  ανάδειξης νέου Δ.Σ και νέας εξελεγκτικής επιτροπής 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο. Σάμου που εξελέγη κατά τις αρχαιρεσίες της 25/05/2017 συγκροτήθηκε σε σώμα κατά την συνεδρίαση της 26/05/2017 ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλέξανδρος Κιουλάφας
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέτρος Καλομοίρης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευάγγελος Τσεσμελής
ΤΑΜΙΑΣ Παντάπασης Γεώργιος
ΕΦΟΡΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ: Χατζής Δημήτριος
ΕΦΟΡΟΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ. ΘΑΛΑΣΣΗΣ: Μάλης Μάριος
ΕΦΟΡΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ: Καταχιώτης Κων/νος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ: Χατζηκυριακού Δήμητρα
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ: Καϊλας Μιχαήλ
ΕΦΟΡΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Φωτεινή Βασιλείου


Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Σάμου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΟΥΛΑΦΑΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΤΣΕΣΜΕΛΗΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Samos Young Artists Festival | 7-13 Αυγούστου 2017



Samos Young Artists Festival, Σάμος

7-13 Αυγούστου 2017

Μουσική διεύθυνση: Daniel Nodel
 

Με ιδιαίτερη χαρά, το Ίδρυμα Schwarz μας προσκαλεί και φέτος το καλοκαίρι στο Samos Young Artists Festival, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, στη Σάμο, υπό τη μουσική διεύθυνση του βιολιστή Daniel Nodel, μέλους της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας. Φέτος, το 2017, το Φεστιβάλ γιορτάζει τα οκτώ χρόνια του.

Σε καιρούς που οι εθνικιστικές τάσεις πληθαίνουν, το Φεστιβάλ στοχεύει να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων. Η μουσική φέρνει κοντά καλλιτέχνες και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές, και η Σάμος αποτελεί κατεξοχήν ιδανικό τόπο για κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο για ένα παραμεθόριο νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. Κατά την παράδοση του Φεστιβάλ, εμφανίζονται στην ίδια σκηνή Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί, ανάμεσα σε μια πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών.


Το Samos Young Artists Festival συνεχίζει αυτή την παράδοση και το 2017, φέρνοντας κοντά εξαιρετικούς νέους καλλιτέχνες πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που θα μας χαρίσουν μουσική υψηλού επιπέδου από διάφορες παραδόσεις. «Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που αγγίζει όλους και όλοι τη νιώθουν. Ταυτόχρονα, η μουσική εκφράζει απόλυτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία κάθε λαού», δηλώνει ο Μουσικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Daniel Nodel.

Το Ίδρυμα Schwarz δεν κάνει συμβιβασμούς στην επιλογή των καλλιτεχνών για το Φεστιβάλ: «Η υψηλή ποιότητα είναι κι αυτή ένα πανανθρώπινο ζητούμενο. Προσκαλούμε μόνο μουσικούς που να μας συναρπάζουν και να ικανοποιούν τα αυστηρά καλλιτεχνικά μας κριτήρια», λέει ο Daniel Nodel. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής, από το κλασικό πιάνο και το ρεσιτάλ τραγουδιού ως ένα κουαρτέτο εγχόρδων που νιώθει εξίσου άνετα με τη τζαζ όσο και με την κλασική μουσική, μια βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία κιθάρας και κρουστών, έως τη μουσική του κόσμου. Συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ανερχόμενοι νέοι καλλιτέχνες, όπως οι: Mulo Francel και Didi Lowka από το Quadro Nuevo, το κιθαριστικό ντουέτοCafé del Mundo και ο κλαρινετίστας Sebastian Manz. Μαζί τους, το κουαρτέτο εγχόρδων Vision, που πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο και σάρωσε όλα τα ειδικά βραβεία στον μουσικό διαγωνισμό της Γενεύης, οι μονωδοί Talia Or και Δάφνη Σουβατζήμε τους παρτενέρ τους, Marcelo AmaralRaphael Derderyan και François Aria, ο θαυμάσιος νεαρός φλαουτίστας Matvey Demin, οι πιανίστες Gülru Ensari και Αλεξία Μουζά και η αρπίστα Sarah Verrue.

Αγαπημένες μουσικές συναντούν καινούριους ήχους. Αρμονικές αντιθέσεις γοητεύουν τις αισθήσεις μας.

Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, 5 Ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο κοινό να απολαύσει αυτό το επταήμερο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ γίνονται στο υποβλητικό Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, με θέα το Αιγαίο, εκεί όπου ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της αρμονίας και της φιλοσοφίας πριν 2500 χρόνια. Το Φεστιβάλ προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθώς και κατοίκων της Σάμου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας schwarzfoundation.com.

Schwarz Foundation Ι Summer of Love I Art Space Pythagorion, Σάμος I Εγκαίνια: 3 Αυγούστου 2017


Το Ίδρυμα Schwarz με χαρά παρουσιάζει την έκθεσή του για το καλοκαίρι 2017, με τίτλοSummer of Love, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση παίρνει τον τίτλο της από το κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο που συνέβη πριν πενήντα χρόνια, τοκαλοκαίρι του 1967.1 Ενώ στην Ευρώπη το έτος 1968 ίσως να περιβάλλεται από έναν ακόμη μεγαλύτερο μύθο, λόγω των φοιτητικών εξεγέρσεων στο Παρίσι και της Άνοιξης της Πράγας, το 1967 υπήρξε από πολλές απόψεις σημαντικότερη χρονιά από την άποψη των γεωπολιτικών, πολιτιστικών και πνευματικών εξελίξεων. Ήταν η χρονιά του Πολέμου των Έξι Ημερών, που άλλαξε οριστικά το τοπίο στη Μέση Ανατολή, με συνέπειες που είναι αισθητές ακόμη και σήμερα. Στην Ελλάδα, ήταν η χρονιά που έφερε την επταετία της δικτατορίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν επίσης η χρονιά που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ. Στις Η.Π.Α., το 1967 έγιναν και οι πρώτες μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες των νέων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Την ίδια στιγμή, η εκρηκτική άνθηση στη μουσική των νέων και στις υποκουλτούρες ήταν ένα ακόμη καθοριστικό χαρακτηριστικό του «Καλοκαιριού της Αγάπης».2

Το 1967 υπήρξε επίσης έτος σημαντικής πνευματικής παραγωγής. Ο θεωρητικός Guy Debord δημοσίευε την Κοινωνία του Θεάματος, ενώ ο βέλγος φιλόσοφος και βασικό μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς Raoul Vaneigem δημοσίευε την Επανάσταση της καθημερινής ζωής. Ενώ στην Κοινωνία του Θεάματος ο Ντεμπόρ εξετάζει πώς οι μηχανισμοί του κεφαλαίου και της κατανάλωσης προκαλούν αποξένωση, ο Βανεγκέμ στο βιβλίο του τονίζει τη δυνατότητα επαναστατικών αλλαγών στην καθημερινή ζωή. Οραματίζεται μια νέα κοινωνία που να «προωθεί τη συμμετοχή κάθε ανθρώπου στην αυτοπραγμάτωση όλων των ανθρώπων», με βάση τη «δημιουργικότητα, την αγάπη και το παιχνίδι».3 Στο σημερινό οπισθοδρομικό κλίμα φόβου και ξενοφοβίας, η άποψη του Βανεγκέμ φαντάζει όλο και πιο επίκαιρη.

Η έκθεση Summer of Love προτείνει μια σύγχρονη θεώρηση αυτής της σημαδιακής χρονιάς, με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων της, και φωτίζει εκ νέου μια εποχή που η έννοια της πολιτικής αλλά και της αγάπης είχαν μια πραγματική αίσθηση του επείγοντος. Το «Καλοκαίρι της Αγάπης» υπήρξε μία από τις πολλές εκφράσεις της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του 1970. Ήταν μια περίοδος πολιτικής ανυπακοής, αντι-αυταρχισμού, πολιτικής διαμαρτυρίας, των «παιδιών των λουλουδιών», του «flower power». Ο πολιτικός ακτιβισμός διευρύνθηκε για να περιλάβει τον κοινωνικο-πολιτιστικό ακτιβισμό και τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής (σεξουαλική επανάσταση, κοινοβιακή ζωή, κοινοκτημοσύνη). Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, οι περισσότεροι νέοι δεν ενδιαφέρονταν τόσο για τα χρήματα, την περιουσία ή την οικονομική επιτυχία. Ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι και έτρεφαν ζωντανή την ελπίδα για έναν καινούργιο, διαφορετικό κόσμο, γεμάτο αγάπη και αμοιβαία κατανόηση, πράγμα που εκ των υστέρων μπορεί να φαίνεται ιδεαλιστικό και αφελές. Μπορούμε, ωστόσο, ίσως να μάθουμε κάτι αν στοχαστούμε πάνω σε αυτή την περίοδο και τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εποχή του αχαλίνωτου ατομικισμού και του εξοντωτικού ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που διατηρούν αναμνήσεις από το 1967 προτιμούν συνήθως τον αγνό ιδεαλισμό της εποχής εκείνης από τον στυγνό κυνισμό του σήμερα.

Η έκθεση Summer of Love ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα για συνέργεια της αγάπης και της πολιτικής, συνδέοντας το καλοκαίρι του 1967 με τον κόσμο του 2017, όπου η έννοια της αγάπης –τουλάχιστον στους πνευματικούς αλλά και τους πολιτικούς κύκλους– απορρίπτεται ως αφελής και υπερβολικά συναισθηματική. Το γιατί αποτελεί μυστήριο, αν αναλογιστούμε ότι η αγάπη είναι μία από τις ισχυρότερες –και πιο πολυσύνθετες– δυνάμεις στην ανθρώπινη ζωή. Οι πιο ενδιαφέρουσες, ίσως, πρόσφατες αντιλήψεις υπέρ μιας διαφορετικής αντίληψης για την αγάπη προέρχονται από τον θεωρητικό της λογοτεχνίας και πολιτικό φιλόσοφο Michael Hardt (γενν. 1960), ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής αντίληψης για την αγάπη.4 Ο Χαρτ υποστηρίζει ότι η αγάπη πρέπει να διευρύνεται πέρα ​​από τα όρια του ζευγαριού (και τα ψυχαναλυτικά όρια της σχέσης του ζευγαριού) ως μια δύναμη που συμβάλλει επίσης στη συγκρότηση της κοινότητας. Πιστώνει την αγάπη για τη «συλλογική μεταμόρφωση» που βιώνει κάποιος σε ορισμένες μορφές πολιτικής δράσης. Ο Χαρτ υποστηρίζει μια μορφή αγάπης που δεν πηγάζει από την ταύτιση με κάποιον ή κάτι που είναι ίδιο με εμένα/εμάς, αλλά μια αγάπη «που λειτουργεί μέσα από το παιχνίδι των διαφορών, παρά από την εμμονή στην ομοιότητα». Αμφισβητώντας την αντίληψη της αγάπης ως «συγχώνευση σε ένα», ο Χαρτ υποστηρίζει την αγάπη «ως μια απειρότητα διαφορών, όχι ως απόρριψη των διαφορών, όχι ως συγχώνευση σε μια ενότητα, αλλά ως δημιουργία αστερισμών από διαφορές, κοινωνικές διαφορές.»5 Όπως έγραψε μαζί με τον Antonio Negri στο σημαντικό βιβλίοΠλήθος: Πόλεμος και δημοκρατία στην εποχή της Αυτοκρατορίας», φαίνεται ότι είναι αδύνατο για τον σημερινό άνθρωπο να συλλάβει την αγάπη ως πολιτική έννοια· ωστόσο, η έννοια της αγάπης είναι ακριβώς εκείνη που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε την συστατική δύναμη του πλήθους. Η σύγχρονη αντίληψη της αγάπης περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο αστικό ζευγάρι και το κλειστοφοβικό πλαίσιο της πυρηνικής οικογένειας. Η αγάπη έχει γίνει αυστηρά ιδιωτική υπόθεση. Χρειαζόμαστε μια πιο γενναιόδωρη, λιγότερο ελεγχόμενη αντίληψη της αγάπης.»Προεκτείνοντας αυτές τις σκέψεις, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αγάπης στην άσκηση της πολιτικής σήμερα, η οποία εκφράζεται μέσα από μια τεχνοκρατική γραφειοκρατία που προωθεί τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Μια άλλη αντίληψη της πολιτικής είναι δυνατή, αρκεί να φανταστούμε, όπως ο Χαρτ, την αγάπη ως μια πιο γενναιόδωρη και θετική πολιτική έννοια.

Αντλώντας από αυτές τις σκέψεις, η έκθεση Summer of Love θα υφάνει έναν ιστό από πολιτιστικά και ιστορικά σημεία αναφοράς, προκειμένου να συνδέσει ιδέες που αναπτύχθηκαν πριν από πενήντα χρόνια με το σημερινό σημείο καμπής στην Ευρώπη και να μας εμπνεύσει ίσως να οραματιστούμε μια διέξοδο από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο. Είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Έχουν περάσει πενήντα χρόνια· οι γενιές του «baby boom», της μεταπολεμικής έκρηξης των γεννήσεων, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη γήρανση και τον θάνατο, και τα νεανικά τους ιδανικά έχουν ξεθωριάσει. Μπορούμε λοιπόν να αναρωτηθούμε: τι πήγε στραβά, πότε και γιατί; Ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε; Είναι άραγε σκόπιμο να επανεξετάσουμε αυτά τα ιδανικά; Μπορούμε να διδαχτούμε από τις εμπειρίες και τις απογοητεύσεις της γενιάς του 1967; Σε έναν κόσμο που διολισθαίνει ταχύτατα στην οπισθοδρόμηση, ήρθε η ώρα για αυτοκριτική και διάθεση να διδαχτούμε από την Ιστορία για να αποφύγουμε να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Η έκθεση περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τετραλογίας βίντεο που δημιούργησε ο Έλληνας καλλιτέχνης Νικόλας Κοζάκης σε συνεργασία με τον φιλόσοφο Ραούλ Βανεγκέμ, μια επιστροφή στην Ελλάδα με στόχο την αναθεώρηση των σύγχρονων Δυτικών αξιών. Οι ανανεωτικές ιδέες του Βανεγκέμ από το 1967 είναι εξαιρετικά επίκαιρες στο σημερινό πολιτικό κλίμα, ενώ οι εικόνες του Κοζάκη μάς παρακινούν να δοκιμάσουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, εμπνευσμένο από ένα συγκεκριμένο είδος «πρακτικής της καθημερινής ζωής» στην Ελλάδα που ίσως να έχει ακόμη κάτι να μας διδάξει σε σχέση με τους σημερινούς, όλο και πιο ξέφρενους ρυθμούς της ζωής μας. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης το βίντεο Κάθε μέρα λέξεις εξαφανίζονται (2016), του βραβευμένου σκηνοθέτη Johan Grimonprez. Πρόκειται για μια συνέντευξη του Michael Hardt, με εμβόλιμες σκηνές από την ταινία Alphaville (1965)του Jean-Luc Godard, ταινία στην οποία ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών αποκτά τον έλεγχο της πόλης και θέτει εκτός νόμου έννοιες όπως η αγάπη, η ποίηση, το συναίσθημα. Επιπλέον, καλλιτέχνες όπως οι Μιχαήλ Καρίκης, Marko Mäetamm, Marge Monko και Uriel Orlow θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνεόμενοι από την επέτειο των πενήντα χρόνων από το 1967 και από τις αντιλήψεις σχετικά με την αγάπη και την πολιτική σε μια περιοχή του κόσμου (Ελλάδα, Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή) που βιώνει την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κατάρρευση και όπου είναι εξαιρετικά αναγκαία μια πολιτική αντίληψη της αγάπης.  Τέλος, ένα ελληνικό νησί,συγκεκριμένα η Σάμος, το καλοκαίρι, προσφέρει ένα ιδανικό σκηνικό για να μιλήσουμε για τα δύο αυτά θέματα. Μέσα στον ζόφο της οικονομικής κατάρρευσης και της συνεχιζόμενης κρίσης, εκείνο που φαίνεται ότι διατηρεί τη συνοχή είναι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί σε μια κοινωνία στην οποία δεν έχει ακόμη επικρατήσει πλήρως ο ατομικισμός.




Σημειώσεις
1. Κατά τη διάρκεια του «Καλοκαιριού της αγάπης» εκατό χιλιάδες χίπις και νέοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, στην περιοχή του Haight-Ashbury. Τους ένωνε ένα σύνολο από αντι-αυταρχικές αξίες: αμφισβητούσαν την εξουσία, απέρριπταν τον καταναλωτισμό και εναντιώνονταν στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Κάποιοι ενδιαφέρονταν για την πολιτική, άλλοι για την τέχνη και τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Το «Καλοκαίρι της Αγάπης» έφερε ένα κύμα απελευθέρωσης και αφύπνισης που άλλαξε τον τρόπο ζωής.

2.  Για τη μουσική, το 1967 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, κατά την οποία είδαν το φως άλμπουμ όπως ο πρωτοποριακός πρώτος δίσκος των Velvet Underground, The Velvet Underground & Nico, το ντεμπούτο των The Jimi Hendrix Experience, Are You Experienced, ενώ οι Beatles κυκλοφόρησαν το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, που παρέμεινε στην κορυφή των τσαρτ ως κορυφαίο άλμπουμ για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

3. Raoul Vaneigem, στο The Revolution of Everyday Life, 1967, Κεφ. 23, “The Unitary Triad: Self-Realisation, Communication and Participation”
http://library.nothingness.org/articles/SI/en/display_printable/212

4. Leonard Schwartz, “A Conversation with Michael Hardt on the Politics of Love”,
Interval(le)s II.2-III.1 (Φθινόπωρο 2008/Χειμώνας 2009).

5. Ό.π.

6. Michael Hardt & Antonio Negri, Multitude: War and Democracy in the Age of EmpirePenguin Books, Νέα Υόρκη/Λονδίνο, 2004, σ. 351.

7. Παρεμπιπτόντως, η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά ήταν ένας από τους αγαπημένους ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς προορισμούς των χίπις τη δεκαετία του 1960.  Στη Σάμο σήμερα μπορεί κάποιος ακόμη να επισκεφτεί το beach bar, εστιατόριο και καφέ Hippy’s, στην παραλία Ποτάμι, όπου από τη δεκαετία του 1960 ντόπιοι και κατασκηνωτές απολαμβάνουν έναν ελληνικό τρόπο ζωής.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Διάλεξη: «Το Σπήλαιο στο Μεγάλο Σεϊτάνι και η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα»



Η  πρόσκληση είναι  ανοιχτή  προς όλους. Ελάτε  να  γνωρίσουμε την  ιστορία της  Σάμου,μέσα  από  τα  σπήλαια.


SCHWARZ FOUNDATION ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΙΙ Πρόγραμμα διαλέξεων - περιπάτων & Πρόγραμμα συναυλιών


Μάιος ​- Ιούνιος ​2017

Πρόγραμμα διαλέξεων - περιπάτων & συναυλιών

 
Το Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz (Schwarz Foundation) είναι ένας οργανισμός με βασικό λειτουργικό του στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη συνεχίζονται και απαιτούν αλλαγή σκέψης και φιλοσοφίας ζωής. Αφορμή για την ίδρυση του Ιδρύματος αποτέλεσε η αναγκαιότητα έμπρακτης συνδρομής σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής σκέψης. Μέσω των προγραμμάτων του, το Ίδρυμα Schwarz επιθυμεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ενεργά στη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης.

Εδώ και επτά χρόνια, στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος βρίσκεται το πεδίο του Πολιτισμού. Ο διάλογος μέσω της Τέχνης και της Μουσικής επιτρέπει την αποδοχή και αντανάκλαση απέναντι στο «ξένο», στο διαφορετικό. To Ίδρυμα Schwarz είναι γνωστό στη χώρα μας για τη φιλοξενία νέων, ταλαντούχων, διεθνών καλλιτεχνών στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Στο πλαίσιο της δράσης του Ιδρύματος έχουν παρουσιαστεί έξι κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, πέντε εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς φήμης (Harun Farocki /2012, Slavs and Tatars / 2013, Nevin Aladağ /2014, Αleksandra Domanovic/2015, A World Not Ours/επιμέλεια Κ. Γρέγου), αλλά και ξεχωριστές θεατρικές παραγωγές.

Παράλληλα, διοργανώνονται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς στο νησί της Σάμου πρωτότυπες δραστηριότητες με επίκεντρο την εκπαίδευση και την ενεργό δράση και έκφραση μέσω της τέχνης. Παρακάτω παρουσιάζεται το πρόγραμμα διαλέξεων, περιπάτων και συναυλιών για την περίοδο "Μάιος - Ιούνιος 2017", λίγο πριν την έναρξη των φετινών καθιερωμένων εκδηλώσεων του Ιδρύματος (Ιούλιος-Οκτώβριος: Αrt Space Pythagorion - Αύγουστος: Samos Young Artists Festival) στο νησί της Σάμου.
 
Ακολουθούν σύντομα Δελτία τύπου.
Δείτε
​ φωτογραφικό υλικό και​ το πλήρες press kit ΕΔΩ.
​​Πρόγραμμα διαλέξεων Μάιος - Ιούνιος 2017​

Art Space Pythagorion
​​

Επιμέλεια προγράμματος: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Το Ίδρυμα Schwarz οργανώνει για το καλοκαίρι του 2017 δύο εκδηλώσεις με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος και τη σχέση τουρισμού, πολιτιστικών υποδομών και ανάπτυξης. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την παρουσία δυο προσωπικοτήτων από τον χώρο του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής:

α) τη δημοσιογράφο κ. Μάγια Τσόκλη, γνωστή για το μεγάλο έργο της τόσο σε υποδομές τουρισμού όσο και για την εμπλοκή της σε δημιουργικές δομές
β) τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Τριανταφύλλου, γνωστό για το αρχιτεκτονικό  έργο του και για τη μοναδική φωτογραφική αποτύπωση της μορφής παλαιών και σύγχρονων κτισμάτων.

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί της Σάμου αλλά και σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν ιδέες, προτάσεις, προοπτικές επάνω στο ζήτημα της ανάπτυξης, της αισθητικής και των τρόπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία αξιοποίησης των πολλαπλών δυνατοτήτων του νησιού.

31.05.2017 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ - Η αισθητική ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα της Τήνου.
Η γνωστή δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, πρόεδρος της επιτροπής Tourism Awards 2017, θα μιλήσει στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου στις 31 Μαΐου για τον τρόπο με τον οποίον η Τήνος κατάφερε να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της, της παράδοσης και του πολιτισμού της, της γαστρονομίας σε συνδυασμό με τις υποδομές εστίασης και της φιλοξενίας δημιουργώντας έτσι μια αναπτυγμένη τουριστική δυναμική προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. Ακόμη θα αναφερθεί στην εμπειρία που αποκόμισε από τα ταξίδια της σε ολόκληρο τον κόσμο, τις διαφορετικές κοινωνίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προτείνοντας αντίστοιχες πρακτικές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη Σάμο.


16.06.2017 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - Αρχέτυπα: συσχετισμοί και στοχασμοί. Σχέσεις ανώνυμης αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης.
Στις 16 Ιουνίου στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου, ο Γιώργος Τριανταφύλλου θα δώσει διάλεξη βασισμένη στην έρευνά του σε όλη την Ελλάδα, όπου φωτογράφισε καλύβες και μαντριά, ξεχασμένα δείγματα μιας ανεξερεύνητης ανώνυμης και αληθινής αρχιτεκτονικής, συσχετίζοντας τις δομές των λαϊκών αυτών κατασκευών με έργα της σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής. Το υλικό αυτό που έχει παρουσιαστεί σε έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και συνοδεύτηκε από σχετική έκδοση, εμπλουτίστηκε και από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σάμο.
Η αρχιτεκτονική αυτών των αρχετύπων αναμφίβολα μας υποδεικνύει σήμερα νέες αναζητήσεις. Μας ευαισθητοποιεί και μας κατευθύνει με ένα διαφορετικό τρόπο σε σύγχρονες και ανθρώπινες, οικολογικές και βιοκλιματικές προσεγγίσεις. Η προοπτική μιας εμπνευσμένης χρήσης τους θα μπορούσε να προσδώσει στο νησί μια επιπλέον ξεχωριστή διάσταση.

 
Περίπατοι 

Επιμέλεια προγράμματος: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Από τη θεωρία στην πράξη

 
Οι δυο αυτές διαλέξεις θα σηματοδοτήσουν την αρχή δύο περιπάτων με θέμα :

α) τη γνωριμία με τη ντόπια παραγωγή και απόλαυση προϊόντων σε συγκεκριμένους χώρους. Ακόμη, την παρατήρηση των τόπων και των κτηρίων στα οποία αυτές στεγάζονται με τελικό σκοπό την αισθητική αναβάθμιση σε ό,τι αφορά στον τρόπο, με τον οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τη μοναδικότητα ενός τόπου σαν τη Σάμο.

β)τη γνωριμία με κτίσματα, ερείπια, βιομηχανικούς χώρους και λαϊκές κατασκευές που στο σύνολό τους δημιουργούν τον εξαιρετικά ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ιστό της Σάμου, η γένεση του οποίου ξεκινά από την αρχαιότητα (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι) και εκτείνεται έως το σήμερα (παραγωγικές μονάδες, ξενοδοχειακή υποδομή).
​​Πρόγραμμα συναυλιών
​​
Επιμέλεια προγράμματος: Νίκος Ξυδάκης
Στο πλαίσιο της ιδέας του Ιδρύματος Schwarz να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν τα ‘Μουσικά Δωμάτια’ στη Χώρα της Σάμου τον περασμένο χειμώνα, ο συνθέτης και τραγουδοποιός Νίκος Ξυδάκης με τους συνεργάτες του οργάνωσαν από τον Δεκέμβριο 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2017 εργαστήρια δημιουργικής μουσικής.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των ‘Μουσικών Δωματίων’ ντόπιοι μουσικοί παραδοσιακών και κλασσικών οργάνων είχαν τη δυνατότητα να ασκούνται και να μελετούν πάνω σε συνθέσεις ή αποσπάσματα ή ακόμη και να συνθέτουν οι ίδιοι με σκοπό να συνεισφέρουν στα εργαστήρια και να λάβουν μέρος στην τελική παρουσίαση.

Οι συμμετοχές ανήλθαν στις 48, ενώ μέσω των συζητήσεων, των ακουσμάτων και του διαδραστικού κλίματος όσοι έλαβαν μέρος, μοιράστηκαν εμπειρίες και ιδέες που παρουσίασαν σε μικρής κλίμακας συναυλίες στη Χώρα της Σάμου.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων ο Νίκος Ξυδάκης και οι συνεργάτες του μαζί με τους συμμετέχοντες ντόπιους μουσικούς προχώρησαν σε συνθέσεις, ανασυνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς προσπαθώντας να φέρουν κοντά διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές γλώσσες. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επεξεργάστηκαν μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση που θα παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό της Σάμου στις 19 και 20 Μαΐου τ.έ. στο Καρλόβασι και στο Βαθύ αντίστοιχα. Το πρόγραμμα αυτών των δύο μουσικών εκδηλώσεων θα πλαισιώσουν και επαγγελματίες μουσικοί.

 
Συναυλίες Μουσικών Δωματίων:
Παρασκευή 19.05.2017 και ώρα 19:30: Καρλόβασι. Αίθουσα  εκδηλώσεων του Δήμου
Σάββατο 20.05.2017 και ώρα 19:30: Βαθύ. Αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Σάμου 

Τα Αρχοντορεμπέτικα από τη Μουσική Παρέα Σάμου αυτή τη Κυριακή στο Καρλόβασι





Αυτή τη Κυριακή 21 Μαίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου στο Καρλόβασι  και ώρα 21.00, η Μουσική Παρέα θα παουσιάσει τα " Αρχοντορεμπέτικα". 
Είσοδος 5 ευρώ

Νέες ημερομηνίες για το Karlovasi Art Festival


Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αυλαία για το φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» με 3 επιστημονικές διαλέξεις



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


           Για 11η χρονιά φέτος, το φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του, παράγοντας ένα σημαντικό έργο στο νησί της Σάμου, προωθώντας τη φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη και τις εν γένει αξίες του πολιτισμού της αρχαίας Ιωνίας, συνεισφέροντας με διακριτό τρόπο στην υποστήριξη της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού για 5.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Για το 2017 ανοίγει τις πύλες του φιλοξενώντας 3 κορυφαία ονόματα από το χώρο της επιστήμης.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017
20:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου. Ομιλία Νικόλαου Κ. Σπύρου

Η έναρξη των εργασιών του σηματοδοτείται από την ομιλία του Νικόλαου Κ. Σπύρου, Αφυπηρετήσαντος Καθηγητή Αστρονομίας ΑΠΘ, με θέμα «Αρίσταρχος ο Σάμιος – Ίωνες Φιλόσοφοι και κοσμολογική Επιστήμη».
Μέσα από πολύχρονη και ευδόκιμη πορεία σε όλες τις πανεπιστημιακές εξελικτικές βαθμίδες, εκδοτική και κοινωνική προσφορά και ερευνητικά ενδιαφέροντα πάνω σε πολλές θεματικές περιοχές ορισμένες εκ’ των οποίων είναι η Αστροφυσική, η Κοσμολογία, η Ιστορία της Αστρονομίας – Αρχαιοαστρονομία κ.α., ο Νικόλαος Κ. Σπύρου θα περιγράψει αναλυτικά την - ιστορικά και εθνικά - σημαντική συνεισφορά των αρχαίων Ιώνων Φιλοσόφων στη διαμόρφωση της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης και επιστημονικής – κοσμολογικής μεθόδου, με έμφαση σε αυτήν του Αρίσταρχου.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017
20:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου. Ομιλία Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη

Οι επιστημονικές διαλέξεις συνεχίζονται με αυτήν του καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη, με θέμα «Παρακαταθήκαι Πυθαγόρου του Σαμίου, του πρώτου Όνομα και Ουσία  Φιλοσόφου».
Ο Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης με διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα σε πλείστες περιοχές εντός των οποίων συγκαταλέγονται η Φυσική, η Μουσική Ακουστική, η Αρχαία Ελληνική Μουσική και Φιλοσοφία, δεν θα κάνει μία ακόμα αναφορά στο βίο του σημαντικού Έλληνα φιλόσοφου, μαθηματικού, γεωμέτρη και θεωρητικού της μουσικής αλλά θα αναλύσει για τα όσα άφησε ως παρακαταθήκη ο Πυθαγόρας.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017
20:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου. Ομιλία Μανώλη Πλειώνη

Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο επιστημονικών διαλέξεων με την ομιλία του πάνω στο θέμα «Το σκοτεινό Σύμπαν»
Με ερευνητικά ενδιαφέροντα που σχετίζονται με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική και με  πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, ο  Μανώλης Πλειώνης θα μιλήσει για τις άγνωστης μορφής (εξ’ ου και σκοτεινή)  Ύλη και Ενέργεια του Σύμπαντος, οι οποίες σύμφωνα με αστρονομικές παρατηρήσεις αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Θα συζητηθούν οι επιστημονικές ενδείξεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής Ύλης καθώς και η πιθανή φύση τους.



                                                                                                          Εκ του Δήμου Σάμου

KARLOVASI STREET ART FESTIVAL 20 – 21 ΜΑΪΟΥ 2017 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ



KARLOVASSI  STREET   ART  FESTIVAL
20 – 21 ΜΑΪΟΥ  2017
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

KARLOVASI STREET ART FESTIVAL
20-21.05.17

Επιμελητής : yiakou
Διοργάνωση : Εθελοντική Ομάδα Παρέμβαση


15  αναγνωρισμένοι “ Street Artists”  θα γεμίσουν  το Λιμάνι του Καρλοβάσου με τα έργα τους και τα χρώματά τους!
Συναυλίες, εργαστήρια graffiti,  χρωματοπόλεμος, χορευτικά δρώμενα και παραστάσεις τσίρκου σε ένα διήμερο διασκέδασης και δημιουργικότητας.

Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών θα εκτίθενται υπαίθρια στο Λιμάνι και στον Όρμο Καρλοβάσου.

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα ως το τέλος του καλοκαιριού.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια graffiti, ή στην ομάδα εθελοντών, 


Facebook page :   The Karlovasi Festival

H  Οργανωτική Επιτροπή  του φεστιβάλ



Σάββατο 20 Μαίου

10.00  Σύντομη Τελετή Έναρξης

10.30 Μετά την τακτοποίηση των καλλιτεχνών στους καμβάδες τους, o Υiakou, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η δημιουργία!
Ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθήσει τους καλλιτέχνες να δημιουργούν, να φωτογραφηθεί με τον  αγαπημένο του καλλιτέχνη και το έργο του!

12.00 – 17.00 Ενώ οι καλιτέχνες δημιουργούν, κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες, οι Circo Surgelo  θα παρελαύνουν μετά μουσικής  από καμβά σε καμβά για να χαρίσουν στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους. Ενδιάμεσα,  χορευτές στο ρυθμό της hip hop και του breaking θα μας μεταδίδουν το ρυθμό και τη ζωντάνια τους!

20.00   Συγκεντρωμένοι όλοι στο Λιμάνι θα περιμένουμε το σύνθημα από τον DJ για να αρχίσει το φεστιβάλ χρωμάτων!   Oι μουσικές και τα χρώματα θα συναγωνίζονται για μια θέση ψηλά στον αέρα!


21.00   Ο DJ θα σκορπίσει τις μουσικές του στον αέρα  με φόντο τις εικαστικές δημιουργίες των καλλιτεχνών μπροστά από τα κτίρια του Τελωνείου στο Λιμάνι!


Κυριακή 21 Μαίου

10.00   Έναρξη καλλιτεχνικής δημιουργίας και πάλι. Κι άλλα χρώματα από τους καλλιτέχνες, κι άλλα σχέδια, γράμματα και σχήματα. Παρακολουθήστε τους!

10.00   Εργαστήρια graffiti για ενήλικες. Συγκέντρωση έξω από το Μεθοριακό Σταθμό Καρλοβάσου. Πάρτε μαζί σας τα πινέλα σας!

12.00   Εργαστήρι graffiti  για παιδιά  10-15 χρόνων. Συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο Τελωνείου. Εγγραφή μέσω facebook προαπαιτείται. Απαραίτητη η συνοδεία γονέων.

12.00 – 16.00  Αυτοκίνητα και μηχανές αντίκες θα κάνουν βόλτες και θα φωτογραφηθούν με  τους δημιουργούς, τα έργα τους και το κοινό πριν εκτεθούν μπροστά στο κτίριο του Τελωνείου στο Λιμάνι!

21.00   Θα παρακολουθήσουμε παράσταση επί σκηνής από τους performers Circo Surgelo.  Απίθανοι!

21.15  Σύντομη μα συναρπαστική παράσταση χορού επί σκηνής από τη σχολή χορού Χατζηνικολάου !

21.30  Το Πανεπιστήμιο θα κατέβει Λιμάνι! Τα μουσικά συγκροτήματα των φοιτητών θα γεμίσουν  ήχους και κέφι το Λιμάνι Καρλοβάσου! Διασκεδάστε μαζί τους!


Στο τέλος της βραδιάς θα κλείσει πανηγυρικά η αυλαία του
1ου  ΦΕΣΤΙΒΑΛ STREET ART ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ!



Όλα τα έργα(murals) των καλλιτεχνών θα εκτίθενται  υπαίθρια στο Λιμάνι  και στον Όρμο Καρλοβάσου ως το τέλος του καλοκαιριού.

Περισσότερα έργα των καλλιτεχνών σε καμβάδες θα εκτεθούν στο χώρο του Samaina Inn Hotel στο Λιμάνι από 1η Ιουλίου ως 31 Αυγούστου.


Στα πλαίσια του Street Art Festival θα ακολουθήσουν κι άλλα δρώμενα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μείνετε συνδεδεμένοι στο : The Karlovassi Festival!


Αρχειοθήκη ιστολογίου