Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αυλαία για το φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» με 3 επιστημονικές διαλέξεις



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


           Για 11η χρονιά φέτος, το φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του, παράγοντας ένα σημαντικό έργο στο νησί της Σάμου, προωθώντας τη φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη και τις εν γένει αξίες του πολιτισμού της αρχαίας Ιωνίας, συνεισφέροντας με διακριτό τρόπο στην υποστήριξη της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού για 5.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Για το 2017 ανοίγει τις πύλες του φιλοξενώντας 3 κορυφαία ονόματα από το χώρο της επιστήμης.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017
20:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου. Ομιλία Νικόλαου Κ. Σπύρου

Η έναρξη των εργασιών του σηματοδοτείται από την ομιλία του Νικόλαου Κ. Σπύρου, Αφυπηρετήσαντος Καθηγητή Αστρονομίας ΑΠΘ, με θέμα «Αρίσταρχος ο Σάμιος – Ίωνες Φιλόσοφοι και κοσμολογική Επιστήμη».
Μέσα από πολύχρονη και ευδόκιμη πορεία σε όλες τις πανεπιστημιακές εξελικτικές βαθμίδες, εκδοτική και κοινωνική προσφορά και ερευνητικά ενδιαφέροντα πάνω σε πολλές θεματικές περιοχές ορισμένες εκ’ των οποίων είναι η Αστροφυσική, η Κοσμολογία, η Ιστορία της Αστρονομίας – Αρχαιοαστρονομία κ.α., ο Νικόλαος Κ. Σπύρου θα περιγράψει αναλυτικά την - ιστορικά και εθνικά - σημαντική συνεισφορά των αρχαίων Ιώνων Φιλοσόφων στη διαμόρφωση της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης και επιστημονικής – κοσμολογικής μεθόδου, με έμφαση σε αυτήν του Αρίσταρχου.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017
20:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου. Ομιλία Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη

Οι επιστημονικές διαλέξεις συνεχίζονται με αυτήν του καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη, με θέμα «Παρακαταθήκαι Πυθαγόρου του Σαμίου, του πρώτου Όνομα και Ουσία  Φιλοσόφου».
Ο Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης με διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα σε πλείστες περιοχές εντός των οποίων συγκαταλέγονται η Φυσική, η Μουσική Ακουστική, η Αρχαία Ελληνική Μουσική και Φιλοσοφία, δεν θα κάνει μία ακόμα αναφορά στο βίο του σημαντικού Έλληνα φιλόσοφου, μαθηματικού, γεωμέτρη και θεωρητικού της μουσικής αλλά θα αναλύσει για τα όσα άφησε ως παρακαταθήκη ο Πυθαγόρας.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017
20:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου. Ομιλία Μανώλη Πλειώνη

Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο επιστημονικών διαλέξεων με την ομιλία του πάνω στο θέμα «Το σκοτεινό Σύμπαν»
Με ερευνητικά ενδιαφέροντα που σχετίζονται με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική και με  πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, ο  Μανώλης Πλειώνης θα μιλήσει για τις άγνωστης μορφής (εξ’ ου και σκοτεινή)  Ύλη και Ενέργεια του Σύμπαντος, οι οποίες σύμφωνα με αστρονομικές παρατηρήσεις αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Θα συζητηθούν οι επιστημονικές ενδείξεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής Ύλης καθώς και η πιθανή φύση τους.



                                                                                                          Εκ του Δήμου Σάμου

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου