Το Ίδρυμα Schwarz οργανώνει για το καλοκαίρι του 2017 δύο εκδηλώσεις με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος και τη σχέση τουρισμού, πολιτιστικών υποδομών και ανάπτυξης. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την παρουσία δυο προσωπικοτήτων από τον χώρο του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής:
α) τη δημοσιογράφο κ. Μάγια Τσόκλη, γνωστή για το μεγάλο έργο της τόσο σε υποδομές τουρισμού όσο και για την εμπλοκή της σε δημιουργικές δομές β) τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Τριανταφύλλου, γνωστό για το αρχιτεκτονικό έργο του και για τη μοναδική φωτογραφική αποτύπωση της μορφής παλαιών και σύγχρονων κτισμάτων.
Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί της Σάμου αλλά και σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν ιδέες, προτάσεις, προοπτικές επάνω στο ζήτημα της ανάπτυξης, της αισθητικής και των τρόπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία αξιοποίησης των πολλαπλών δυνατοτήτων του νησιού.
31.05.2017 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ - Η αισθητική ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα της Τήνου. Η γνωστή δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, πρόεδρος της επιτροπής Tourism Awards 2017, θα μιλήσει στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου στις 31 Μαΐου για τον τρόπο με τον οποίον η Τήνος κατάφερε να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της, της παράδοσης και του πολιτισμού της, της γαστρονομίας σε συνδυασμό με τις υποδομές εστίασης και της φιλοξενίας δημιουργώντας έτσι μια αναπτυγμένη τουριστική δυναμική προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του. Ακόμη θα αναφερθεί στην εμπειρία που αποκόμισε από τα ταξίδια της σε ολόκληρο τον κόσμο, τις διαφορετικές κοινωνίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προτείνοντας αντίστοιχες πρακτικές, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη Σάμο.
16.06.2017 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - Αρχέτυπα: συσχετισμοί και στοχασμοί. Σχέσεις ανώνυμης αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης. Στις 16 Ιουνίου στο Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου, ο Γιώργος Τριανταφύλλου θα δώσει διάλεξη βασισμένη στην έρευνά του σε όλη την Ελλάδα, όπου φωτογράφισε καλύβες και μαντριά, ξεχασμένα δείγματα μιας ανεξερεύνητης ανώνυμης και αληθινής αρχιτεκτονικής, συσχετίζοντας τις δομές των λαϊκών αυτών κατασκευών με έργα της σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής. Το υλικό αυτό που έχει παρουσιαστεί σε έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και συνοδεύτηκε από σχετική έκδοση, εμπλουτίστηκε και από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σάμο. Η αρχιτεκτονική αυτών των αρχετύπων αναμφίβολα μας υποδεικνύει σήμερα νέες αναζητήσεις. Μας ευαισθητοποιεί και μας κατευθύνει με ένα διαφορετικό τρόπο σε σύγχρονες και ανθρώπινες, οικολογικές και βιοκλιματικές προσεγγίσεις. Η προοπτική μιας εμπνευσμένης χρήσης τους θα μπορούσε να προσδώσει στο νησί μια επιπλέον ξεχωριστή διάσταση.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου