Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ποιος είναι ο καθηγητής κ. Θεοδόσης Τάσιος που ο Δήμος Σάμου θα τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη



Επίτιμος δημότης Σάμου θα ανακηρυχτεί ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόσης Τάσιος σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα «ΣΙΒΥΛΛΑ» του ξενοδοχείου DORYSSA. Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος, ο πολιτικός μηχανικός κ. Στέλιος Λουλουργάς ο οποίος θα βραβεύσει τον καθηγητή από το ΤΕΕ Σάμου, ο πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος «Νικόλαος Δημητρίου», κ. Τηλαύγης Δημητρίου, ο πρόεδρος της Πυθαγόρειας Ακαδημίας κ. Σωτήρης Μαργιωρής . Θα ακολουθήσει η ομιλία του καθηγητή κ. Τάσιου και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα μαθηματικά φέρνουν το νερό στη Σάμο.»



Το θέμα της ομιλίας αφορά την κατασκευή του Ευπαλινείου Ορύγματος και για πρώτη φορά θα προβληθεί στη Σάμο το βίντεο που απεικονίζει ψηφιακά την κατασκευή του. Η παραγωγή είναι της ΕΜΑΕΤ (Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας), πρόεδρος της οποίας είναι ο ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόσης Τάσιος. Το σενάριο και την παραγωγή του ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο κ. Τάσιος και είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζεται με τόση επιστημονική σοβαρότητα, ο τρόπος κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου της αρχαιότητας. Την χρηματοδότηση για τη δημιουργία του ανέλαβε το ΣΤΕ. ΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Α΄Τάξεως).

Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας αυτός επιστήμονας, είναι ένας θαυμαστής του νησιού μας, το οποίο επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια. Γνώστης της ιστορίας και των αρχαιολογικών ευρημάτων του νησιού, έχει επανειλημμένως αρθρογραφήσει για το νησί της Σάμου στο Κυριακάτικο Βήμα και σε πολλές άλλης εφημερίδες. Έχει προκαλέσει τη δημιουργία για παραγωγές ντοκιμαντέρ σχετικών με την ιστορία του νησιού στο HISTORYCHANEL, στο DISCOVERY και στην ΕΡΤ, όπου συμμετείχε και ο ίδιος για την προβολή του νησιού μας.

Ο φιλοσάμιος αυτός επιστήμονας, βοήθησε κατά πολύ στην ολοκλήρωση της μελέτης του Κέντρου Ναυτικών και Ναυπηγικών Τεχνών του Αιγαίου στη Σάμο, όπως και στην μελέτη της ανάδειξης του Ευπαλινείου Ορύγματος και συντέλεσε ουσιαστικά στην ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά (22-01-1930), αλλά μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής. Είναι παντρεμένος με την κ. Ρέα Ιωαννίδου και έχει ένα παιδί. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, γερμανικά και Ισπανικά.
Βιολέτα Τριπόδη

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου