Τρίτη 5 Μαΐου 2015

''Από το απειροελάχιστο της γης, στο απέραντο του Διαστήματος.Το επικό ταξίδι του διαστημοπλοίου Voyager προς τον Γαλαξία'' | Διάλεξη από τον Ακαδημαϊκό-Αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή | Σάββατο 16/5


Το Φεστιβάλ «ΗΡΑΙΑ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ» ανοίγει τις πύλες του φιλοξενώντας τον Κορυφαίο Ακαδημαϊκό – Αστροφυσικό με Παγκόσμια Επιστημονική Αναγνωσιμότητα Κο Σταμάτη Κριμιζή.

Το Σάββατο 16 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Γενικού Ενιαίου Λυκείου Σάμου με θέμα:

«Από το απειροελάχιστο της γης, στο απέραντο του Διαστήματος.       Το επικό ταξίδι του διαστημοπλοίου Voyager προς τον Γαλαξία.»

Ο Κος Κριμιζής θα αναφερθεί στο ταξίδι των διαστημοπλοίων Voyager 1 και Voyager 2 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία,  Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Τα διαστημόπλοια αυτά όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος και έγινε το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του ήλιου. Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται σχεδόν 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη γη και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινώς.

Αυτή τη διαστημική Οδύσσεια θα μας περιγράψει ο Κος Κριμιζής, ο οποίος είναι επικεφαλής σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις των προαναφερθέντων διαστημοπλοίων τα τελευταία 37 χρόνια.

Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προς τιμήν του Κορυφαίου Έλληνα Επιστήμονα έδωσε το όνομα του στον αστεροειδή               «8323 ΚΡΙΜΙΖΉΣ».

Ο Κος Σταμάτης Κριμιζής είναι σήμερα Ακαδημαϊκός Επόπτης του γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.




ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗ

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980,  επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες,  τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 11.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτων του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement). Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου