Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο τοίχος... μίλησε | Ένα μικρό αφιέρωμα στην έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας από τη ΦΩΤ.Ο.Σ


Μέσα σε ένα υπέροχο, δροσερό, ατμοσφαιρικό και άκρως διαφορετικό από τα συνηθισμένα περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία και τη τιμή να ζήσουμε από κοντά την ασπρόμαυρη έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Ομάδα Σάμου (ΦΩΤ.Ο.Σ) στα πλαίσια του καταξιωμένου πλέον 4ου Summer Island Movie Festival (SIMF). 

Εκεί λοιπόν απολαύσαμε films noir, χαλαρώσαμε με ωραίες μουσικές (Act 2 και Leonidas DJ) αλλά κυρίως τολμήσαμε να μετατρέψουμε ένα απομονωμένο, ξεχασμένο, φθαρμένο από την εγκατάλειψη και το πέρασμα των χρόνων χώρο σε κάτι… ζωντανό και φωτεινό, σε μία εναλλακτική αλλά απαραίτητη μορφή πολιτιστικής προσφοράς στη κοινωνία μας, σε κάτι που μάλλον έλειπε… Εκεί ήταν ένας μισογκρεμισμένος τοίχος που είχε πολλά να πει τελικά γιατί ίσως ένιωσε επιτέλους ότι τον πρόσεξαν. Την ίδια ώρα οι σκιές όλων μας έδεσαν παράξενα αρμονικά με τις φωτογραφίες, και το  ζεστό φως στόλισε ιδανικά τις ασπρόμαυρες πτυχές της ζωής.  Και όλα αυτά έγιναν για 3 μέρες πραγματικότητα τον Ιούλιο του 2015, μέσα από το μεράκι, την εργατικότητα, τις δημιουργικές ιδέες και τη καλή διάθεση των μελών της ΦΩΤ.Ο.Σ αλλά και της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου, που στάθηκε δίπλα σε αυτή τη προσπάθεια.

Σε αυτόν τον διαφορετικό πλέον χώρο ο θεατής είχε την ευκαιρία να εξετάσει από κοντά 40 ασπρόμαυρα φωτογραφικά έργα από 20 ερασιτέχνες φωτογράφους, μέλη της ΦΩΤ.Ο.Σ.  Πραγματικά πολλά από αυτά εντυπωσίασαν και άλλα πάλι μας έβαλαν σε θετικές σκέψεις και συζητήσεις γύρω από τη φωτογραφία και τον απέραντο, χωρίς όρια, κόσμο της. Σε μία σύγχρονη εποχή όπου ο όρος και η έννοια της φωτογραφίας χρησιμοποιείται δυστυχώς τόσο βίαια, άκομψα και απερίσκεπτα, είναι καλό να επαναπροσδιοριστούμε, να εμπλουτίσουμε τη ματιά, να επαναδιαμορφώσουμε τη σκέψη. Γι'αυτό λοιπόν συζητήσαμε, μιλήσαμε, εκφραστήκαμε, χαμογελάσαμε, νιώσαμε, γνωρίσαμε, χαλαρώσαμε, και εν τέλει, 'έστω για λίγο, απεγκλωβιστήκαμε από αυτή τη πολύ δύσκολη εποχή την οποία βιώνει καθημερινά η χώρα μας. Ακόμα και αν δεν είδαμε τις πολύχρωμες σημαίες του πολιτισμού να κυματίζουν, ακόμα και αν υπήρχαν λαθάκια ή παραλείψεις... ο τοίχος μίλησε! Η προσπάθεια για να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου μας μόλις ξεκίνησε και στη φωτογραφική αυτή διαδρομή έχουμε να μάθουμε πολλά και ωραία. 

Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές, διοργανωτές και συμμετέχοντες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους στήριξαν από την αρχή την ιδέα και σε όσους πραγματικά μας τίμησαν με τη παρουσία τους… φίλους, γνωστούς, άγνωστους, εραστές της τέχνης, απλούς επισκέπτες… όλους!

Και του χρόνου να είμαστε καλά!


*Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από μέλη της ΦΩΤ.Ο.Σ,  που ευγενικά  παραχώρησαν το υλικό στο blog  και τους ευχαριστούμε


Nick Tsoulontino







Παναγιώτης Μαχαίρας



Τάσος Σαραντίδης



Ermissamos


Μαρία Βουγιούκα



Ελεάννα Κωνσταντάκη


Στέλιος Δεμερτζής


********
Λίγα λόγια για την ΦΩΤ.Ο.Σ

Η Φωτογραφική Ομάδα Σάμου(ΦΩΤ.Ο.Σ.) συστάθηκε στην πόλη της Σάμου,τον Νοέμβριο του 2013.
Στόχος της είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων σχετικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 μέρες (στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Ιουνίου)και κατά τη διάρκειά τους γίνονται εισηγήσεις με θέμα τη θεωρία και την τεχνική της φωτογραφίας.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις της ΦΩΤ.Ο.Σ. είναι ελεύθερη.
Η έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας,στα πλαίσια του S.I.M.F., ήταν η πρώτη ομαδική έκθεση της ομάδας με εκτυπωμένες φωτογραφίες .

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
(με αλφαβητική σειρά)


ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΜΟΥΡΓΙΑΝΟΥ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ
ΑΡΕΛΗ ΚΥΡΑΝΙΩ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΒΕΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΑΠΕΛΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΡΥΔΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ ΕΛΕΑΝΝΑ
ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΝΘΗ
ΠΑΥΛΙΔΑΚΗ ΗΡΩ
ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΤΣΑΚΟΥΜΑΚΗ ΗΛΙΑΝΑ
ΤΣΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ



Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου