Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου σχετικά με το θέμα της αναγκαστικής συμμετοχής των αμπελουργών στην ΕΟΣΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ
07/12/2015
Εκτός των ορίων της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο νόμος 6085/1934 κατά την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

   Εξεδόθη την 3η Δεκεμβρίου 2015 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η απόφαση επί της προσφυγής που είχαν ασκήσει  οι αμπελουργοί Μυτιληναίος Ευάγγελος και κ. Κωστάκης Ιωάννης παραπονούμενοι για την εσφαλμένη εφαρμογή της Συμβάσεως κατά την έκδοση αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα παραπονέθηκαν ενώπιον του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι στην ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ευθεία παραβίαση του αρνητικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11 της Συμβάσεως), διότι δεν μπορούσαν να έχουν άλλη επιλογή (σύμφωνα με το ΣτΕ) παρά να είναι μέλη του αναγκαστικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Σάμου.
  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια τολμηρή κρίση χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εξεδόθη το 2010 ως επιφανειακή και εκτός πραγματικότητας. Θεωρεί δε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η καθολική υποχρέωση παράδοσης του συνόλου της παραγωγής στον συνεταιρισμό αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως και ότι η απαγόρευση εγκατάστασης οινοποιείου σε μονήρη παραγωγό είναι αυθαίρετη και κινείται έξω από τα όρια της αναλογικότητας.

   Την υπόθεση αυτή χειρίστηκε το δικηγορικό μας γραφείο σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχοντας ασχοληθεί με το αντικείμενο της αναγκαστικότητας για τελευταία 5 έτη. Αν και δεν είναι η πρώτη υπόθεση που χειρίζεται το γραφείο μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχωρούμε στην παρούσα ενημέρωση διότι θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την τοπική κοινωνία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί για μας την απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κοινωνία είναι εγκατεστημένη σε θεμέλια δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η υπόθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση για όλους. Για τους παραγωγούς πρωτίστως, για τη τοπική κοινωνία και για την Ελληνική Κυβέρνηση. Μετά την οριστικοποίηση της απόφασης η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την νομοθεσία της. Οι παραγωγοί θα πρέπει να τολμήσουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην Ελευθερία. 
Με εκτίμηση


Δημήτριος Κ. Πετρούσκας
Δικηγόρος - Εταίρος
της Δικηγορικής Εταιρείας Πετρούσκας - Κάππου και Συνεργάτες

Πετρούσκας - Κάππου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία. ΑΜ ΔΣ Σάμου 1, Λυκούργου Λογοθέτη 58 Σάμος, 83100, 2273022951.


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου