Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση του έργου του ζωγράφου Δημήτρη Μανιώτη «Οκτωβριανή Επανάσταση» στο ξενοδοχείο Δόρυσσα




Στα πλαίσια της 24ης Συνάντησης των Ερασιτεχνικών θιάσων του Αιγαίου, θα παρουσιαστεί ως παράπλευρη εκδήλωση, η παρουσίαση του έργου του ζωγράφου Δημήτρη Μανιώτη «Οκτωβριανή Επανάσταση», από απόψε Παρασκευή και μέχρι το Σάββατο 20 Οκτωβρίου
Το έργο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σάμο. Έχει εκτεθεί συνολικά άλλες 3 φορές. Στο Ζάππειο Μέγαρο το 1969 και το 1973 και στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο το 1987, μετά το θάνατό του.
Στο ξενοδοχείο Δόρυσσα, στην αίθουσα με τα βότσαλα, όλο το 24ωρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ


Η «Οκτωβριανή Επανάσταση»

Γιγαντιαία ελαιογραφία μήκους 30 μέτρων και ύψους 2 μέτρων. Ο καλλιτέχνης τη ζωγράφισε τα έτη 1963 - 1965. Ζούσε τότε στο Βαθύ, της Σάμου, σε ένα παλιό αρχοντικό με αρχαϊκές κολόνες: το «Μίλμπεργκ», όπως ονομαζόταν, από το όνομα του πρώτου, Γερμανού, ιδιοκτήτη του, σπίτι ψηλοτάβανο, κατάλληλο για να ζωγραφίζει τα μεγάλων διαστάσεων έργα του. Επειδή δεν υπήρχε ρολό μουσαμά σε μαύρο χρώμα πάνω από 10μ., αγόρασε από την Ολλανδία τρία ρολά και τα κόλλησε μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη επιφάνεια τοίχου που είχε στη διάθεση του ήταν 7μ. Έτσι περίμενε αρκετό χρόνο να στεγνώσει το ζωγραφισμένο μέρος του πίνακα για να τον συνεχίσει. Το έργο αυτό το έπλασε κυριολεκτικά με τα χέρια του - παλάμες, νύχια, δάχτυλα -. Σταματούσε όταν πληγωνόταν η επιδερμίδα και ξανάρχιζε μόλις επουλώνονταν οι πληγές.
Η «Οκτωβριανή Επανάσταση» απεικονίζεται κυκλικά, με διαδοχικές σκηνές. Όπως γράφτηκε στον Τύπο της εποχής: «Δεν πρόκειται για μια απλή εικονογραφία. Το ιστορικό γεγονός χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, αλλά λειτουργεί σαν κέντρισμα για την εξέγερση του ανθρώπου κατά των περιορισμών, την αέναη πάλη του για το υψηλότερο. Ο καλλιτέχνης εξέφρασε έναν προσωπικό αλλά και γενικότερο συμβολισμό και επιχείρησε να σπάσει τα δεσμά του συμβατικού χώρου. Για τούτο ακριβώς, δεν έδωσε τέλος στον πίνακα του, αφήνοντας ανοικτό το δρόμο της ανέλιξης. Έντονα χρώματα, βαθύ κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, τονίζουν τις φιγούρες των ανθρώπων που μάχονται για την ελευθερία».

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου