Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ακούστε δύο Live εκτελέσεις από τη χορωδία Αρμονία - 'Σαμιακός 'Υμνος (Τί αστραπαί)' και 'Ω! ληγυρόν και κοπτερόν σπαθί μου'

(κουμπί play για να ακούσετε- πατώντας στο download μπορείτε να αποθηκέυσετε τις εκτελέσεις στον υπολογιστή σας)





Από την συμμετοχή της χορωδίας ΑΡΜΟΝΙΑ (με δύο τραγούδια του Γεωργίου Κλεάνθους 1801 - 1839), Σαμιακός 'Υμνος (Τί αστραπαί) και Ω! ληγυρόν και κοπτερόν σπαθί μου, στην θεατρική παράσταση του έργου του Κλεάνθους "Χαρίδημος ο Σάμιος",που δόθηκε στις 11 Οκτωβριου από την Θεατρική Ομάδα Ερασιτεχνών Σάμου. 

Στο ποιητικό έργο του Κλεάνθους αποπνέεται ο διακαής πόθος της 'Ενωσης της Σάμου με το νεοσύστατο - 1830 - Ελληνικό κράτος με τα πρώτα απελευθερωμένα εδάφη, και η αποκήρυξη της δημιουργίας αυτόνομου σαμιακού κρατιδίου, διοικούμενο από ηγεμόνα ορισθέντα από το Σουλτάνο. (...Δήμος Θεέ γεννήθηκα,   Δήμος θε να αποθάνω.    Δεν θέλω Τούρκους να με πούν,    Σαμιώτη τουρκοδήμο.   'Ελληνας εγνωρίσθηκα, ΄Ελληνας θ'αποθάνω,   Γιατί τουρκοραγιά, θε να με ειπή ο κόσμος; ...Σαμιώτης κι Έλληνας σωστός με τους ομογενείς του....)  Ωστόσο, ίσχυσε το 2ο καθεστώς για περίπου 80 χρόνια, μέχρι να επιτευχθεί η  απελευθέρωση και 'Ενωση της Σάμου με την Ελλάδα 11/11/1912. (Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν επιτεύχθηκε ότι ονειρευόταν ο Κλεάνθης, με αληθινή φιλοπατρία όπως ο ίδιος αντιλαμβανόταν)

 Το έργο του Κλεάνθους έχει εκδοθεί από το ίδρυμα Νικ.Δημητρίου με τον τόμο 'ΑΠΑΝΤΑ', επιμέλειας και προσωπικής έρευνας του σάμιου καθηγητή λαογραφίας Μαν.Βαρβούνη. Τα τραγούδια υπάρχουν στη βυζαντινή σημειογραφία, μόνο τα μέρη κάποιων στίχων των ποιημάτων, δεν είναι ολοκληρωμένα τραγούδια. Τη μεταφορά στην ευρωπαϊκή μας έκανε ο Πρωτοψάλτης Αγίου Αντωνίου Βριλλησίων - Χαλανδρίου κος Νικ. Γιάννου από το Καρλόβασι, διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής, μελοποιός και με εξαίρετη γνώση και εμπειρία στη φωνητική βυζαντινή σημειογραφία τραγουδιών. Στα μονωδιακά σημεία του 2ου τραγ. ο Σπύρος Ζωχιός, μέλος στη χορωδία, συνοδεία ακορντεόν ο Σταύρος Μιχαλόπουλος,  προσαρμογή - εναρμόνιση, διδασκαλία, διεύθυνση :  η ...αποστέλλουσα το μήνυμα.

Στις εκδηλώσεις που έπονται για την επέτειο ετοιμάζουμε  και άλλα του Κλεάνθους. 

(από τη μουσική σχολή αρμονία)

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου