Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων - ΓΑΚ Αρχεία Νομού Σάμου


9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Σάμου συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων που διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 2007, από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων.  Η ημέρα αυτή είναι ημέρα γιορτής για τη διεθνή αρχειακή κοινότητα και στόχο έχει να γνωστοποιηθεί στο ευρύτερο κοινό η πολυδιάστατη προσφορά των Αρχείων στον πολιτισμό και στη κοινωνία εν γένει.
 Η διάσωση των τεκμηρίων από τη λήθη και τη φθορά είναι το καθοριστικό μέλημα των αρχειακών υπηρεσιών, που εργάζονται πολύ συχνά στις πλέον αντίξοες συνθήκες για να μπορέσουν να παραδώσουν στους ιστορικούς και τους πολίτες  το αρχειακό υλικό που είναι απαραίτητο για τη  μελέτη της ιστορίας και τις πάσης φύσεως ιδιωτικές υποθέσεις (ένα συμβόλαιο, μια ληξιαρχική πράξη,  και πολλά άλλα).
Τα ΓΑΚ Σάμου εκτός της αρχειακής εργασίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν οργανώσει 10 συνέδρια τοπικής ιστορίας με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων ερευνητών, σε συνεργασία με τους πνευματικούς φορείς του νησιού. ΄Εχουν οργανώσει επίσης ημερίδες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και  έχουν εκδόσει 7 αυτοτελείς τόμους ιστορίας με την επιχορήγηση φορέων του Νησιού .
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αρχείου είναι η σύνδεσή του με την εκπαίδευση. Σε ετήσια βάση γίνονται ξεναγήσεις και μαθήματα ιστορίας σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, παρέχεται δε  υλικό και καθοδήγηση σε προγράμματα που εκπονούνται στα σχολεία. Οργανώνουν εκθέσεις τεκμηρίων από αρχεία ιδιωτών ή από διάφορα αρχεία υπηρεσιών. Δέχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση (το καλοκαίρι του 2015 θα γίνουν 3 πρακτικές ασκήσεις φοιτητών κατά το διάστημα  Ιουλίου –Αυγούστου), και παρέχεται υλικό σε φοιτητές που εκπονούν το διδακτορικό τους ή το μεταπτυχιακό ή την διπλωματική τους εργασία, κ.α. Υλικό από το Αρχείο χρησιμοποιούν επίσης και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για διάφορες μελέτες τους ή οργάνωση μαθημάτων και προγραμμάτων τοπικής ιστορίας , αλλά και φορείς όπως ο Δήμος Σάμου (παλαιότερα οι δήμοι του νησιού), η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας,  η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και πολλοί σύλλογοι.
Στην Ικαρία από το 2007 λειτουργεί με παράλληλη δράση υπό την εποπτεία των ΓΑΚ Σάμου η Τοπική Αρχειακή Συλλογή, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της Ικαρίας και των Φούρνων. 
Περισσότερες πληροφορίες για την πολυσχιδή δραστηριότητα των Αρχείων της Σάμου μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα gak.sam.sch.gr. Εκτός αυτού,  στο πρόγραμμα Αρχειομνήμων,  είναι ανηρτημένα σε ψηφιακή μορφή ολόκληρα αρχεία, και η πρόσβασή τους είναι ελεύθερη (π.χ. Συλλογές εγγράφων της περιόδου της Επανάστασης του 1821  και της Ηγεμονίας).
Το Αρχείο είναι ανοιχτό στους πολίτες καθημερινά   από τις 9 το πρωί έως τις 2το μεσημέρι.
Για έρευνα απαιτείται συνεννόηση από πριν.


Αγγέλα Χατζημιχάλη, προϊσταμένη των ΓΑΚ Σάμου

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου