Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

'ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ' - Ένα βιβλίο του Αντώνιου Π. Σίμου που αξίζει να διαβάσετε


Ο τίτλος του βιβλίου δικαιολογείται από το περιεχόμενό του που αποτελεί μία σύντομη αναφορά (σύνοψη) της ιστορίας του ελληνικού έθνους από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα. Στις 360 σελίδες του βιβλίου διαπραγματεύονται σε συνεχή ιστορική ροή και χωρίς να παραλείπεται καμία ιστορική περίοδος, γεγονότα που εξελίχτηκαν μέσα στα 4.000 ιστορικά καταγεγραμμένα χρόνια της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Το βιβλίο διανθίζεται από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό κατάλληλα συνδεδεμένο με το γραπτό κείμενο, προσφέροντας έτσι στον αναγνώστη τη δυνατότητα με μία γρήγορη ματιά να θυμηθεί γεγονότα που έχει λησμονήσει και κυρίως να γνωρίσει αλλά που πιθανόν να αγνοεί.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ιστορία χαρακτηρίζει την εθνική ταυτότητα των λαών και προσδιορίζει το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία, τους θεσμούς και τις επιλογές έκαστου έθνους. Είναι η ζωντανή μνήμη του παρελθόντος, η στάση των πολιτών στην αντιμετώπιση καταστάσεων του παρόντος και η εξελικτική πορεία του έθνους στο μέλλον. Αυτή την ιστορία ο συγγραφέας προσπάθησε να την καταγράψει απλά και λακωνικά, προκειμένου να δημιουργήσει ένα βιβλίο αντίδοτο στη συστηματική προσπάθεια της ιστορικής αλλοίωσης και της παρερμηνείας που επιχειρούν οι ανθέλληνες αμφισβητίες του Ελληνισμού. 

Ο συγγραφέας με δωρική λιτότητα καλύπτει ιστορικές περιόδους απροσμέτρητου βάθους, χωρίς να διστάζει να περιγράψει τα γεγονότα με την πραγματική τους διάσταση. Προσεγγίζει τα ιστορικά δρώμενα χωρίς συναισθηματική δέσμευση και ιδιαίτερο θαυμασμό σε πρόσωπα και καταστάσεις καταγράφοντας λακωνικά, αλλά και περιεκτικά όσο απαιτείται, την ελληνική ιστορία. Χρησιμοποιεί απλή και κατανοητή γλώσσα, κατάλληλη για αναγνώστες κάθε μορφωτικού επιπέδου. Αποφεύγει έντεχνα φανατισμούς και σκοπιμότητες και σκοπίμως δεν προβαίνει σε κρίσεις προσώπων και σχολιασμούς γεγονότων, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα. 

Η προστασία της μνήμης του αναγνώστη είναι η θεμελιώδης αρχή της συγγραφής του βιβλίου. Ο συγγραφέας προσφέρει έμμεσα τα προσήκοντα διδάγματα, έτσι ώστε η γνώση σε συνδυασμό με τη μνήμη να φέρει τα μέγιστα οφέλη στους αναγνώστες. Με διάθεση απόλυτης αντικειμενικότητας προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα και καταγράφει συνοπτικά στιγμές εθνικού μεγαλείου και δόξας, αλλά και στιγμές εθνικής ντροπής και παθών.

Δείτε το βιβλίο και εδώ:



Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου