Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αρχαιολογικό θραύσμα επιστρέφει στην Ελλάδα


Πιθανότατα προέρχεται από τον χώρο της Ακρόπολης.


Τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα παίρνει από αύριο ένα θραύσμα, πιθανώς προερχόμενο από τον χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών. Το αρχιτεκτονικό μέλος, γωνιακό τμήμα κιονόκρανου ή γείσου φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο, είχε στην κατοχή του ένας Ολλανδός ιδιώτης από τότε που ως τουρίστας στην Αθήνα, τη δεκαετία του '50, αφαίρεσε το αντικείμενο σε ανάμνηση της επίσκεψης του στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Εξήντα χρόνια μετά, ο ηλικιωμένος πλέον πολίτης, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, συμφώνησε να μεσολαβήσει το ολλανδικό Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Leiden για την επιστροφή του στην Αθήνα.
Η ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, που υποστήριξε ένθερμα την πρωτοβουλία αυτή, μερίμνησε τόσο για την υλοποίησή της όσο και για την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα, στην προσπάθεια η πράξη αυτή να βρει μιμητές.
Το θραύσμα θα παραδοθεί επισήμως σε ελληνικά χέρια αύριο, Τρίτη, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία, κ. Ι. Οικονομίδη.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας έκθεσης του Μουσείου, η οποία έχει θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος: «Ελισάβετ και Γουλιέλμος Β'-Αυτοκράτορες στην Κέρκυρα».
Το αρχιτεκτονικό μέλος θα παραλάβει εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η κα Μαρία Λαγογιάννη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου.


πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου