Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Halcyon Hills - Ιστορική Επένδυση ή καταστροφή?

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ http://vathisos.blogspot.com/




Μέχρι πρότινος ακούγαμε οτι έρχεται μεγάλη επένδυση στο νησί. Μερικοί πίστευαν όπως έγινε και στο παρελθόν, οτι είναι μόνο λόγια. Τελικά αποδείχτηκε οτι λόγω της ομορφιάς αυτού του ευλογημένου τόπου υπάρχει όντως επενδυτικό κεφάλαιο 50 εκ € Αγγλικών συμφερώντων για την κατασκευή Ξενοδοχειακής μονάδας στο Μερτζίκι / Κλήμα της Ανατολικής Σάμου. Το ξενοδοχείο Halcyon Hills δυναμικότητας 750 κλινών και 5 αστέρων. Πρόκειται να χτιστεί σε μια πλαγιά στο Μερτζίκι της Ανατολικής Σάμου,  πολύ κοντά σε αυτή που είχε πιάσει φωτιά το 1994. Ο κύκλος εργασιών του θα είναι ετήσιος και όχι εποχιακός ήτοι το ξενοδοχείο θα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο.
Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιγραφικός και αντικειμενικός γίνεται ώστε να σχηματιστεί η πραγματική εικόνα σχετικά με αυτήν την επένδυση. Το σχόλιο μου και την άποψη μου την φυλάσσω για το τέλος.





Η Ιστορία

Η Περιοχή στο Μερτζίκι που συνορεύει Ανατολικά με το Κλήμα και πιο πέρα με το Ποσειδώνιο, δυτικά με την Ψιλή Άμμο,  βρίσκεται στην Νότια-Ανατολική Σάμο και είναι γεωγραφικά το πιο κοντινό μέρος στην Μ. Ασία.  Τμήμα της περιοχής είχε Πευκοδάσος το οποίο καταστράφηκε το 1994 με την πυρκαγιά εκείνης της χρονιάς. Κατά την επίσκεψη του Νομάρχη Σάμου μετά την φωτιά, σημεία της περιοχής χωρίς συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό (με συντεταγμένες κτλ), αλλά με αόριστη περιγραφή, κρίθηκε αναδασωτέο. 

Στα μέσα της δεκαετίας που διανύσαμε, ο Άγγλος επενδυτής Robin Barrasford επισκέπτεται το νησί και δηλώνει εκστασιασμένος από την ομορφιά του. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έρχεται σε επαφή από κοινό γνωστό με τον Σαμιώτη επιχειρηματία Βασίλη Λοϊζο για την σύναψη συνεργασίας επένδυσης σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Σάμο. Το μέρος επιλέγεται και γίνονται οι αγοραπωλησίες γης, εκπονείται περιβαλλοντολογική μελέτη  και ανακοινώνεται το όλο project.

Μόλις γίνεται η ανακοίνωση της επένδυσης αρχίζουν οι επιπλοκές. Κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. αλλά με καταγωγή απο την Σάμο, αρχίζει καταγγελίες μαζί με ντόπιο βοσκό, για να σταματήσει το έργο με το επιχείρημα οτι πρόκειται για αναδασωτέα περιοχή κοντά σε Natura 2000. Η ίδια η περιοχή που πρόκειται να χτιστεί, αναφέρουν οι ίδιες καταγγελίες, είναι γεμάτη με διάφορα είδη πτηνών που θα διαταραχτεί η φυσιολογική τους ζωή. Εκεί αρχίζει η περιπέτεια που κορυφώνεται σε λίγες μέρες και τους επόμενους μήνες. Οι καταγγελίες που έγιναν χωρίς αποτέλεσμα, στόχο είχαν να αποδείξουν ότι η περιβαλλοντολογική μελέτη του έργου είναι λάθος γιατί πρόκειται για αναδασωτέα περιοχή κοντά σε Natura 2000. Έκτοτε το όλο εγχείρημα μετά την απόρριψη καταγγελιών πήρε τον δρόμο του προς την έναρξη εργασιών. Μέχρι την προηγούμενοι εβδομάδα, που η μικρή αυτή ομάδα πολιτών προσέφυγε στο ΣτΕ για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην αρχίσει η κατασκευή. Προφασιζόμενοι το αναδασωτέο της περιοχής, τα πτηνά, και την απόσταση απο την περιοχή Natura 2000. Σημείωση οτι περιβαλλοντολογική μελέτη της επένδυσης είναι πλήρης και όλα τα επιχειρήματα αντικρούονται δλδ το αναδασωτέο, η διατάραξη του φυσικού πλούτου. κτλ..

Η αλήθεια...(;)

Φαίνεται να ισχύει οτι ο καταγγέλλων έχει και ο ίδιος έκταση 400 στρεμμάτων στην περιοχή, ακριβώς δίπλα, με τελεσιδικία δασικής υπηρεσίας (όπως και το Halcyon Hills) οτι τα στρέμματα του ΔΕΝ είναι Δάσος. Έχει ακουστεί επίσης οτι εκεί υπήρχε/υπάρχει σκοπός να γίνει μονάδα αγροτουρισμού ή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή από επενδυτές του. 

Η περιοχή που πρόκειται να χτιστεί το halcyon hills δεν είναι μέσα σε περιοχή natura2000. Ακόμα και να ήταν, δεν απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές Νatura, αν υπάρχει η κατάλληλη αρτιότητα γης. Η πλαγιά που πρόκειται να χτιστεί το ξενοδοχείο, επισκέψιμη (δύσκολα λόγω γεωμορφίας - Πολύ Επικλινές έδαφος) και ορατή από όλους μας, όταν επισκεπτόμαστε το Κλήμα, είναι ένας πολύ όμορφος κόλπος χωρίς φουρτούνες, ο οποίος είναι εντελώς αναξιοποίητος με χαμηλή θαμνώδη/αγκαθώδη βλάστηση. Το θέμα των πτηνών της περιοχής είναι κάτι το οποίο είναι εντελώς εσφαλμένο και λέγεται για να προκαλεί εντύπωση. Ο μεγάλος βιότοπος πτηνών της περιοχής είναι η Αλική Ψιλής Άμμου, natura2000 με κωδικό GR4120007(σημειωμένο πλέγμα με κόκκινο χρώμα στον παρακάτω χάρτη), περιοχή Birds Directive Site - Special Protection Areas (SPA). Επίσης εκεί βρίσκεται η περιοχή γύρω απο την Αλική που εκτείνεται μέχρί την Ψιλή Άμμο και τα αρχαία λατομεία, χωρίς ειδική μνεία σε πτηνά (σημειωμένη στον χάρτη με μπλε σκίαση),  natura2000 με κωδικό GR4120001.




Η περιοχή της Αλικής είναι σημαντικός υδροβιότοπος που κάθε χρόνο τον χειμώνα φιλοξενεί τα αποδημητικά φλαμίνγκο (Phoenicopterus).  Η ευρύτερη περιοχή με κωδικό GR4120001 είναι η περιβάλλουσα ουσιαστικά περιοχή της Αλικής Σάμου οχι με ένδειξη (SPA) Special Protection Area, αλλά (SCI) Special Community Importance. Σε αυτή την δεύτερη ζώνη πουθενά δεν γίνεται λόγος για είδη πτηνών υπό προστασία. 
Ακόμα και να μην ήταν έτσι, η περιοχή που κατασκευάζεται το Halcyon Hills είναι περί το 1 χλμ εκτός ζώνης Natura2000. 

Το Σχόλιο

Καταρχάς μου προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση το πόσο εύκολο είναι για τον οποιονδήποτε να επικαλεστεί ότι θέλει για να σταματήσει μια επένδυση. 
Κατά δεύτερον είναι επίσης εντυπωσιακό πως σε ένα μέρος σαν την Σάμο, υπάρχουν πάντα...επιπλοκές....
Η έκταση του Halcyon Hills, έχει λεπτομερέστατη περιβαλλοντολογική μελέτη, απο την οποία προκύπτει οτι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε κριθεί ποτέ αναδασωτέα. Επίσης προκύπτει οτι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πιστοιποιητικά μη δασικότητας. Όπως και η έκταση του ενάγοντος δίπλα. 

Στην ουσία τώρα.., ακούστηκαν πολλά για την επένδυση αυτή. Από καταστροφή του περιβάλλοντος μέχρι ξεπούλημα του τόπου σε πολυεθνικές. Η αλήθεια είναι οτι πάντα η ντόπια παραγωγή δεν είχα φαντασία, δεν είχε προοπτική. Ο τουρισμός ήταν η εξέλιξη του αγρότη που χωρίς καμία εκπαίδευση κλήθηκε να διαχειριστεί ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα, που στην αρχή φαινόταν πιο "εύκολο" αλλά στην πραγματικότητα είναι ισάξια και μερικές φορές περισσότερο απαιτητικό. 

Η αλήθεια είναι οτι η Σάμος θα συνεχίσει να φθίνει στο βασικό της προϊον που είναι ο τουρισμός, γιατί πολύ απλά αν και πανέμορφο μέρος, ΔΕΝ έχει πλέον υποδομές. Ο γερασμένος στόλος τραπεζοκαθισμάτων και κλινών δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πέρα απο τις 200 θέσεις μόνιμης εργασίας που θα δημιουργηθούν, με την επένδυση του Halcyon Hills, η Σάμος αλλάζει κατηγορία ποιότητας, και το προϊον μπαίνει σε νέα δωδεκάμηνη βάση. Σίγουρα η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο και σκοπό έχει το κέρδος, αλλά η αναβάθμιση της περιοχής και η διαφήμιση μαζί με την  εισροή νέων αγορών τουριστών, θα βάλει την Σάμο στο τουριστικό χάρτη ξανά. Ο ντόπιος επαγγελματίας του τουρισμού θα ανανεώσει το προϊόν του και το χρήμα που κυκλοφορήσει θα γυρίσει πολλές φορές το νησί. Σε κάτι τέτοιο η ντόπια κοινωνία πρέπει να σταθεί αρωγός. Η Σαμιακή οικονομία εξαρτάται απο τον τουρισμό και τα προϊόντα της σε ποσοστό 100%. Η κρατική δίαιτα που πολλοί ονειρεύτηκαν τελείωσε. Οτι καταφέρει η Σάμος θα το καταφέρει απο τους πολίτες της. Ισχυρή διοίκηση θα αποκτήσει όταν αποκτήσει και ισχυρή κοινωνία που δεν μένει αμέτοχη στο τι γίνεται γύρω της.

Την ερχόμενη εβδομάδα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει 4 πολίτες εναντίον της κατασκευής του Ξενοδοχείου στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας). Όσον αφορά το αναδασωτέο της περιοχής. 
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να υπογράψετε εφόσον συμφωνείτε λέγοντας ένα ηχηρό ΝΑΙ στην κατασκευή του Halcyon Hills στην Σάμο. Είναι υπόθεση όλων μας, όλου του νησιού.
ΥΓ. Ο Κύριος Robin Barrasford έχει επενδύσει και σε κατασκευή καταλυμάτων 2000 μ2 στην Γαλλία, πρόσφατα...Η αδειοδότηση του πήρε 3 μήνες. Στην Ελλάδα είμαστε αισίως στον τρίτο χρόνο με τον κίνδυνο 4 πολίτες που ίσως κρύβουν το δικό τους προσωπικό συμφέρον και μόνο, να τινάξουν την επένδυση στον αέρα.  Τα συμπεράσματα δικά σας.





Μάθετε για την Επένδυση
Learn about the investment
http://www.halcyonhills.info/


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ HALCYON HILLS (ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ HALCEON HILLS




Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου