Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ



     Είναι γνωστή σε όλους τους κατοίκους(και όχι μόνο σ΄ αυτούς δυστυχώς), η εικόνα της προκυμαίας της πρωτεύουσας. Μια εικόνα που την απαρτίζουν απαστράπτουσες λαμαρίνες απ΄ άκρου εις άκρη, πρόχειρα κλεισμένα ορύγματα και μαζί ασύδοτη κυκλοφορία οχημάτων, ακόμα και στα πεζοδρόμια. Από την άλλη φορτηγά σε πλατείες και πεζοδρόμια ξεφορτώνουν κυρίως σε ώρες αιχμής, όταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της απολαμβάνουν τον καφέ και τα μικρά παιδιά το παιχνίδι τους.
        
Είναι εντελώς απίθανο τέτοια κατάσταση, τέτοια αυθαιρεσία, τέτοια εικόνα τελικά, να υπάρχει σε άλλη πόλη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, των επονομαζόμενων του «τρίτου κόσμου». Και η κατάληξη αυτού του ανεκδότου είναι, πως η πόλη αυτή είναι και... τουριστική! Κατάληξη με την οποία όμως κανείς δεν μπορεί όσο κι αν θέλει, να γελάσει. Και δεν μπορεί να το κάνει, ούτε από άποψη λειτουργίας της πόλης, ούτε από πλευράς τουριστικής εκμετάλλευσης, ούτε κυρίως από αισθητικής άποψης. Και βέβαια κάτι πρέπει να γίνει.


ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:

_Με την στάθμευση των κάθε είδους και αριθμού τροχών οχημάτων.
_Με τις αυτοσχέδιες φιγούρες των δικυκλιστών και την ηχητική τους «τρομοκρατία».
_Με τα φορτηγά που καμία θέση δεν έχουν σε πλατείες και πεζοδρόμια.
_Με την κίνηση δικύκλων πάσης φύσεως, επαγγελματικών και μη επί πεζοδρομίων.
_Με την ευταξία των χώρων της παραλίας και την απόθεση απορριμμάτων ή άλλων περιττών.
_Με την περιποίηση των «χώρων ευθύνης» κάθε επιχείρησης, γιατί αυτή πρώτιστα αφορά.
_Με την αστυνόμευση όλων αυτών και την εφαρμογή νόμων και κανονισμών σε μόνιμη βάση κι όχι περιστασιακά.
      
     Εμείς σαν ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ δεν έχουμε αυταπάτες, ότι μπορεί η Λιμενική Αρχή, με την υπηρεσιακή της δυνατότητα, αλλά και εκ της φύσεως του αντικειμένου της, να ελέγξει πέραν όλων των άλλων και την αισθητική πλευρά, του καλύτερου και πλέον προβεβλημένου κομματιού της πρωτεύουσας του νησιού.
     
     Χωρίς να αγνοούμε τα υπόλοιπα σημεία της πόλης και του νησιού ευρύτερα, ούτε και τα προβλήματα που υπάρχουν, θεωρούμε ότι η σωτηρία-στην ουσία- της πρωτεύουσας, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός της, έχει να κάνει με την προκυμαία της. Εκεί χτυπά η καρδιά της, εκεί προβάρει τα καλά ή τα κουρέλια της, εκεί είναι που ο «φλοίσβος φιλεί την λατρεμένη του άμμο...»όπως λέει ο ποιητής.
     
     Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης αλλά κυρίως τους πολίτες της, να βοηθήσουν στην βελτίωση της απαράδεκτης, καθ΄ όλα, εικόνας της,  για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες της  επιδεικνύοντάς την με περηφάνεια κι όχι με ντροπή.

                ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

πηγή: http://ypotinousa.blogspot.com/

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου