Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Προσοχή στη νέα ηλεκτρονική απάτη που έχει κατακλύσει το Facebook με δόλωμα το Twilight

Προσοχή στη νέα ηλεκτρονική απάτη που έχει κατακλύσει το Facebook με δόλωμα το Twilight



Μέσα στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα News Feed όλων στο Facebook άρχισαν να γεμίζουν από post φίλων όλα με την ίδια φωτογραφία από την πολυαναμενόμενη ταινία «Twilight: Breaking Dawn». Πίσω από αυτόν τον κατακλυσμό βρίσκεται μια εφαρμογή που στην όπως είναι προφανές πρόκειται για scam, μια ηλεκτρονική απάτη δηλαδή. Σε αυτή τη φωτογραφία μπορείτε να βρεθείτε «tagged» χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, απλά και μόνο επειδή κάποιος απρόσεκτος φίλος/η σας το έχει κάνει ήδη. Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να προστατευθείτε είτε έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή είτε όχι…
Κατ' αρχήν ας δούμε πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η εφαρμογή παγίδα. Προφανώς το δόλωμα απευθύνεται στους φανατικούς του Twilight saga με την φωτογραφία από την επόμενη ταινία της σειράς. Πατώντας στο link που συνοδεύει τη φωτογραφία, κατευθυνόμαστε στην εν λόγω εφαρμογή.
Εάν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιούμε Https για την πλοήγησή μας στο Facebook μας ζητείται να το απενεργοποιήσουμε (αυτό όμως δεν προκαλεί αρχικά καχυποψία καθώς πολλές νόμιμες εφαρμογές το ζητούν).
Τελικά καταλήγουμε σε μια εφαρμογή η οποία αυτόματα κάνει tag φίλους από τη λίστα σας, χωρίς εσείς να το αντιλαμβάνεστε. Έτσι η εφαρμογή διαδίδεται αντίστοιχα με την λογική των ιών καθώς στο Wall των φίλων σας θα εμφανιστεί το «δόλωμα» με την φωτογραφία και την ένδειξη ότι έγιναν «tagged». Όμως ο τελικός στόχος της εφαρμογής (πέρα από την εξάπλωσή της) είναι να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο με κάποια προσωπικά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα στους δημιουργούς της.
Εάν κάνατε το λάθος και χρησιμοποιήσατε ήδη την εφαρμογή συστήνουμε να διαγράψετε όσα σχετικά posts έχουν τυχόν δημιουργηθεί στο Wall σας, καθώς και όσες φωτογραφίες έχουν εμφανιστεί και στις οποίες έχουν γίνει tag φίλοι σας. Επίσης μέσω των «Privacy Settings» (Ρυθμίσεις Ασφαλείας) και την επιλογή «Edit Your Settings» (Επεξεργασία των Ρυθμίσεων) στο κάτω μέρος της οθόνης (Apps and Websites) θα πρέπει να αναζητήσετε εάν υπάρχει εγκατεστημένη η εφαρμογή ώστε να μπορέστε να τη διαγράψετε, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να «ξαναζωντανέψει» στο μέλλον.
Εάν συμπληρώσατε το ερωτηματολόγιο δίνοντας στοιχεία όπως το κινητό σας τηλέφωνο, τότε ίσως θα ήταν φρόνιμο να επικοινωνήσετε με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας ώστε να αποφύγετε τυχόν περίεργες χρεώσεις που μπορεί να προκύψουν. Καλού κακού πάντως ας έχετε το νου σας στους επόμενους λογαριασμούς.
Αν πάλι είστε στη μερίδα εκείνων που δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εν λόγω εφαρμογή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αρκεί να προσπεράσετε το γεγονός ότι ο News Feed σας γεμίζει από άχρηστα post για φίλους που έγιναν tagged  καθώς και το γεγονός ότι ίσως θέλετε να βγάζετε τα tag που αφορούν εσάς.
Σημειώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες τα σχετικά κρούσματα έχουν περιοριστεί και μάλιστα ανατρέχοντας στο ιστορικό του Wall δεν εντοπίζονται οι «μολυσμένες» αναρτήσεις. Αυτό δεν αποκλείεται να οφείλεται σε κάποια κεντρική ενέργεια του Facebook που πιθανόν να έκλεισε/έσβησε την συγκεκριμένη εφαρμογή και όσα post είχε δημιουργήσει. Παράλληλα όμως μια εντελώς παρόμοια απάτη δείχνει να εξαπλώνεται αυτή τη φορά με «δόλωμα» την αθάνατη ερώτηση «ποιος σε έχει διαγράψει από το Facebook». Προσοχή!

πηγή: http://www.e-radio.gr/blog/post.el.asp?langID=1&uid=2688

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου