Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Νομικό χάος με το φιλτράρισμα του Internet στην ΕΕ


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπλέκεται με τα νομικά συστήματα των χωρών-μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα ατελείωτες δικαστικές διαμάχες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το θέμα τηςπαράνομης ανταλλαγής αρχείωνμέσω Internet.


Η Βελγική Κοινότητα Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών βρίσκεται αυτό τον καιρό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αντίδικο τον ISPScarlet, από τον οποίο ζητά να φιλτράρει το περιεχόμενο που διακινείται στο δίκτυό του, έτσι ώστε να σταματήσει το παράνομο file sharing. Ωστόσο, ο Γενικός Συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Pedro Cruz Villalón υποστηρίζει ότι το φιλτράρισμα είναιπαράνομο, καθώς αντίκειται στις ευρωπαϊκές αρχές περί ιδιωτικού απορρήτου,προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας της έκφρασης.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι κατά τόπους ISPs δε μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος το οποίο συνεπάγεται η παρακολούθηση του περιεχομένου που διακινείται στο Internet.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο αποδεχτεί τα επιχειρήματα του Villalón, θα δημιουργηθεί νομολογία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις, θέτοντας ουσιαστικά εκτός νόμου το content filtering στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ελληνική πηγή: http://e-pcmag.gr
με βάση το άρθρο από http://www.theinquirer.net


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου